35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Τελικά, ο Μητσοτάκης δεν έχει πάντα δίκιο

Ειδήσεις Ελλάδα

«Οι πολίτες ζητούν από εμάς να λύσουμε ακόμα περισσότερα προβλήματα». Η δήλωση ανήκει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. Αν αυτό κατάλαβε η κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, κατάλαβε λάθος. Άλλο ήταν το μήνυμα των εκλογών. Αφορούσε πολιτικές, αφορούσε και συμπεριφορές. Και δεν αφορούσε τη δυνατότητα, αλλά την αδυναμία της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα, να δείξει αποτελεσματικότητα.  

Οι πολίτες δεν ζητούν από την κυβέρνηση να λύσει ακόμα περισσότερα προβλήματα. Ζητούν να δείξει αποτελέσματα στα προβλήματα που δεν έχει καταφέρει να λύσει. Σε αυτά που κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα του. Και να τα αντιμετωπίσει ουσιαστικά, χωρίς επικοινωνιακούς όρους. Καμία επικοινωνία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με την πραγματικότητα. Οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν πέφτουν με σποτάκια στο tik–tok. Ούτε οι δυσβάσταχτες τιμές των ενοικίων.

Στο ερώτημα «ποιος;», η απάντηση είναι η καθημερινότητα. Αυτή έβαλε τη σφραγίδα της στο αποτέλεσμα. Ναι, υπήρξαν επιλογές (π.χ. γάμος ομόφυλων ζευγαριών) που δεν άρεσαν και τόσο πολύ στην παραδοσιακή βάση της ΝΔ. Αλλά σε όλες τις δημοσκοπήσεις η ακρίβεια, το αυξημένο κόστος ζωής, είναι αυτά που καταγράφονται ως το μεγαλύτερα προβλήματα. Στον πόλεμο που κήρυξε εναντίον τους η κυβέρνηση απέτυχε. Ο λογαριασμός που στάλθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου από τους πολίτες, κατέγραψε ήταν 13 μονάδες πτώση και ένα εκατομμύριο λιγότερους ψηφοφόρους.

Στο ερώτημα «ποιος;» η απάντηση είναι η έπαρση που, πολλές φορές, κινήθηκε στη σφαίρα της αλαζονείας.  Υπουργοί και στελέχη της ΝΔ κινούνταν μεταδίδοντας την αίσθηση «πως ότι και να κάνουμε δεν θα έχουμε ιδιαίτερο κόστος, αφού δεν υπάρχει άλλη λύση». Φτάσαμε σε σημείο, ο δημόσιος διάλογος, να γίνεται στην εξής βάση. Ότι λέει και προτείνει η κυβέρνηση έρχεται από το μέλλον. Όσοι εκφράζουν αντιρρήσεις (πχ ιδιωτικά πανεπιστήμια) είναι εξ ορισμού κολλημένοι στο παρελθόν.

Η κοινωνία, όμως, έχει άλλη οπτική. Όπως φάνηκε, οι πολίτες δεν είναι της άποψης, όπως μια στρατιά παπαγάλων στο διαδίκτυο, ότι ο Μητσοτάκης έχει πάντα δίκιο. Δεν πίστεψε ότι ένα κακό αποτέλεσμα για τη ΝΔ θα είχε επίπτωση στη σταθερότητα της χώρας. Γιατί, το δίλλημα, όπως αποδεικνύεται,  δεν είχε πραγματική βάση. Η ΝΔ, την Κυριακή,  κατέγραψε ένα κακό αποτέλεσμα. Αλλά το μόνο που αποσταθεροποιήθηκε τη Δευτέρα, είναι η θέση των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Η χώρα συνεχίζει, κανονικά, τη ζωή της.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ένα πλήγμα και για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το εκλογικό σώμα,  φυσικά, δεν απέσυρε την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να υπερέχει, σημαντικά, έναντι των αντιπάλων του. Αλλά δεν είναι πλέον ο απόλυτος, κυρίαρχος. Δεν έχει πάντα δίκιο. Μπορεί να κάνει και λάθος. Και αυτό είναι το νέο, σημαντικό στοιχείο της πολιτικής ζωής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό