26.1 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Τα GLP-1 φάρμακα όπως το Ozempic έχουν αντικαρκινική δράση

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό JAMA, αναφέρεται ότι τα φάρμακα τύπου GLP-1 όπως το Ozempic, όχι μόνο αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία, αλλά μειώνουν τα ποσοστά εμφάνισης 10 μορφών καρκίνου.

Οι τύποι καρκίνου που μελετήθηκαν ήταν το μηνιγγίωμα, ο καρκίνος του παγκρέατος, το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, ο καρκίνος των ωοθηκών, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης, το πολλαπλό μυέλωμα, ο οισοφαγικός καρκίνος, ο ενδομητριακός, ο καρκίνος του στομάχου, του θυρεοειδούς, του στήθους και των νεφρών.

Στη μελέτη έγινε σύγκριση των συχνοτήτων καρκίνου μεταξύ δύο ομάδων ασθενών με διαβήτη τύπου 2, αυτών που παίρνουν ινσουλίνη και αυτών που παίρνουν φάρμακα GLP-1 όπως το Ozempic. Οι ερευνητές αξιοποίησαν δεδομένα που ελήφθησαν μεταξύ 2005 και 2018 και αφορούσαν 1,6 εκατομμύρια ασθενείς που δεν είχαν ιστορικό καρκίνου.

Τι δηλώνουν οι ερευνητές για τη δράση των φαρμάκων τύπου Ozempic

«Η παχυσαρκία συνδέεται αποδεδειγμένα με 13 μορφές καρκίνου» αναφέρει ο Rong Xu, βασικός ερευνητής της μελέτης. «Η μελέτη αποδεικνύει ότι τα φάρμακα τύπου GLP-1 μπορούν να σπάσουν τον σύνδεσμο μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου» συμπλήρωσε.

Ανάμεσα στα φάρμακα που μελετήθηκαν ήταν η σεμαγλουτίδη (Ozempic, Wegovy) η λιραγλουτίδη (Saxenda, Victoza) και η ντουλαγλουτίδη (Trulicity).

Αναλυτικά η μείωση της εμφάνισης καρκίνου ήταν 65% για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, του μηνιγγιώματος κατά 63%, του παγκρεατικού καρκίνου κατά 59%, του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος κατά 53%, του καρκίνου των ωοθηκών κατά 48%, του παχέος εντέρου κατά 46%, του πολλαπλού μυελώματος κατά 41%, του οισοφαγικού καρκίνου κατά 40%, του ενδομητριακού καρκίνου κατά 26% και των νεφρών κατά 24%.

Γιατί χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την μελέτη της δράσης των φαρμάκων τύπου Ozempic

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα τον μηχανισμό με τον οποίο τα GLP-1 φάρμακα έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και γι’ αυτό χρειάζονται επιπλέον μελέτες. Το ίδιο θα χρειαστεί και για την περίπτωση του καρκίνου του στήθους καθώς δεν παρατηρήθηκε μείωση της πιθανότητας αυτού του καρκίνου.

Σίγουρα οι στατιστικές μελέτες που μελετούν αναδρομικά δεδομένα ασθενών έχουν σημαντικά μειονεκτήματα, αλλά οι ερευνητές στάθμισαν πολλούς παράγοντες και τα δεδομένα θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόπιστα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό