24.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας

Ειδήσεις Ελλάδα

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με τις ανατιμήσεις και την ενεργειακή κρίση.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για απόσταση από την πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας: «Δεν συνειδητοποιείτε τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και όπως είχατε πει και εν καιρώ πανδημίας, καταλάβατε ότι οι πολίτες είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους». «Δεν κατανοείτε τι βιώνουν τα νοικοκυριά», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν σας κρύβω κ. Μητσοτάκη ότι πριν ανέβετε στο βήμα το συναίσθημα μου για τις εξελίξεις ήταν μεγάλη ανησυχία. Παρακολουθώντας σας να μιλάτε επι 50 λεπτά – σε μια κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα που είναι απρόθυμη να σας στηρίξει – το συναίσθημα μου δεν είναι μόνο ανησυχία αλλά και φόβος γι αυτά που έρχονται. Φαίνεται ότι συνεχίζετε να μην καταλαβαίνετε που πατάμε και που πηγαίνουμε. Τι έχει συμβεί από τον Σεπτέμβριο και μετά με δική σας ευθύνη στα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες τώρα που ο πόλεμος θα επιδεινώσει την ακρίβεια».

Αναφορικά με τις τιμές της ενέργειας κ ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα να ανάψουν τα καλοριφέρ. Δεν έχουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως είχατε εσείς πει».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αναφερόμενος και στον πόλεμο στην Ουκρανία, «τα χειρότερα έρχονται και εσείς κινείστε με ένα manual νεοφιλελευθερης ορθοδοξίας». «Η κρίση μπορεί να γιατρευτεί με διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής», τόνισε.

«Δεν θέλετε να παρέμβετε στα υπερκέρδη των ιδιωτών»

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να παρέμβει «στην εσωτερική αγορά και να αγγίξετε τα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών».

«Η λογική σας είναι επικίνδυνη, θα ζήσουμε σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας», προειδοποίησε. Μίλησε για παρωχημένη και αναποτελεσματική λογική, «επικίνδυνη ιδιαίτερα για την περίοδο που έρχεται. Και εσείς θα σκέφτεστε τη τιμή της μετοχής στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Και μη τυχόν φορολογήσετε τα υπερκέρδη ολίγων ιδιωτών», σημείωσε.

O κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν θέλει να βάλει πλαφόν στην τιμή της ενέργειας και διερωτήθηκε «γιατί δεν παίρνετε πίσω τα υπερκέρδη των εταιρειών». «Ζητάμε πλαφόν τώρα στα υπερκέρδη των εταιρειών Ενέργειας», τόνισε.

«Γιατί δεν βάζετε φραγμό στα υπερκέρδη; Δεν είναι δυνατόν να λέτε ότι κάνατε αίτημα στην ΡΑΕ για στοιχεία. Τα έχετε τα στοιχεία αυτά. Σύμφωνα με την άσκηση που έχουμε κάνει από τον Ιούλιο 2021 εως Φεβρουάριο 2022 το μέσο κόστους ήταν 153 ευρώ / μεγαβατώρακαι η τιμή πώλησης 202 ευρώ σημαίνει ότι είχαν υπερκέρδος 49 ευρώ τη μεγαβατώρα. Υπερκέρδος γιατί πέρυσι το αντίστοιχο κέρδος των παραγωγών ήταν 2 εως 3 ευρώ. Προκύπτει ένα ποσό 1,4 δις ευρώ υπερκέρδη και εσείς δίνετε 600 εκατ. για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια. Το 8 μηνο της κρίσης είχαν υπερκέρδη και εσείς μας μιλάτε για λεφτόδεντρα και που θα βρείτε λεφτά για την στήριξη της κοινωνίας και οικονομίας».

«Από αυτά τα υπερκέρδη των golden boys το 1 δις ευρώ περίπου αντιστοιχεί στην ΔΕΗ και τα υπόλοιπα τα μοιράζονται οι 3 εταιρείες. Τι περιμένετε να κάνετε για να τα πάρετε πίσω; Να συνεδριάσει το Συμβούλιο κορυφής;», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το αίτημα για μείωση του ΕΦΚ κατανάλωσης και του ΦΠΑ, «στα ελάχιστα όρια που προβλέπει η Κομισιόν». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

«Τελειώνετε γρήγορα προτού οι συνέπειες είναι ανεπίστρεπτες. Είμαστε εδώ και σας περιμένουμε με ευθύνη απέναντι στη χώρα και τον ελληνικό λαό», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του.

«Δεν ακολουθήσατε σωστή πολιτική απολιγνιτοποίησης. Ενισχύσατε το φυσικό αέριο», τόνισε ο κ. Τσίπρας στη δευτερογία του, υπογραμμίζοντας ότι αυτήν την στιγμή ο λιγνίτης είναι πιο φθηνός.

«Δεν υπάρχουν πλέον αποθέματα λιγνίτη, εξαιτίας της λαθεμένης στρατηγικής σας», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν έκανε επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθπουργό ότι παρακολουθούσε καιρό την αισχροκέρδεια και αποφάσισε να την αναγνωρίσει ετεροχρονισμένα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό αλλαγή υποδείγματος πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας, για να σημειώσει πως «επειδή είμαι απολύτως βέβαιος ότι ούτε θέλετε ούτε μπορείτε να έχετε αλλαγή υποδείγματος, γι’ αυτό λέμε ότι είστε η χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή».

«Εμείς ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι σε αυτές τις ειδικές περιστάσεις που αντιμετωπίζει η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που δεν θα λέει δικαιολογίες, αλλά θα αναλάβει την ευθύνη για σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα έχει στο επίκεντρο τη δημόσια, κρατική παρέμβαση και επειδή πιστεύουμε ότι δεν το μπορείτε, γι’ αυτό ζητάμε εκλογές. Για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία και θα βγάλει τη χώρα από την κρίση», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό