18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα υπόλοιπα των φόρων του 2022 και τρέχοντες φόροι ενίσχυσαν τα ταμεία του κράτους κατά 1,3 δισ.

Ειδήσεις Ελλάδα

Τέλη κυκλοφορίας, καταβολή τελευταίων δόσεων φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ αλλά και η είσπραξη των τρέχοντων φόρων του 2023 οδήγησαν στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων το δίμηνο Ιανουαρίου –Φεβρουαρίου κατά 1,3 δις. ευρώ πάνω από το στόχο.

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2023, τα φορολογικά έσοδα από φόρους ξεπέρασαν τα 10 δις. ευρώ, αυξημένα 15% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.

Μέρος της αύξησης οφείλεται κατά :

·         περίπου 470 εκατ. ευρώ στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022.

·         830 εκατ. ευρώ από την καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράττονται σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023 όπως φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ, όσο και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κλπ.).

«Η σημαντικά καλύτερη του προϋπολογισμού απόδοση των φορολογικών εσόδων συνεχίζεται και τον Φεβρουάριο. Γεγονός που ενισχύει την ανθεκτικότητα της οικονομίας στις διαδοχικές αντιξοότητες και επιβεβαιώνει, έμπρακτα, την πολύ ισχυρή, αναπτυξιακή δυναμική την οποία έχουν επιτύχει οι κυβερνητικές πολιτικές. Τα θετικά στοιχεία οφείλονται τόσο στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023 (φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ) όσο και στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κλπ.). Γεγονός, εξαιρετικά, σημαντικό στην παρούσα, ασταθή, διεθνή συγκυρία» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2.294 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 910 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4.201 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.816 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 840 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12.950 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.946 εκατ. ευρώ ή 17,7% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στα αυξημένα φορολογικά έσοδα, καθώς και στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 10.047 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.303 εκατ. ευρώ ή 15% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Τμήμα της αύξησης αυτής, εκτιμώμενου ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022. Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης εκτιμάται ότι προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράττονται σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023 (φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ), όσο και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κλπ.).

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 784 εκατ. ευρώ, αυξημένες  κατά 104 εκατ. ευρώ από τον στόχο (680 εκατ. ευρώ). α έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.415 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 630 εκατ. ευρώ από τον στόχο (785 εκατ. ευρώ).

Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού οι πληρωμές παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του στόχου κατά 141 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των πληρωμών για δαπάνες εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 395 εκατ. ευρώ και της υστέρησης των δαπανών καταπτώσεων εγγυήσεων κατά 135 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτα γεγονότα είναι η εμπροσθοβαρής μεταβίβαση πόρων προς τα νοσοκομεία ύψους 180 εκατ. ευρώ και η επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. ύψους 325 εκατ. ευρώ, με ανακατανομή πιστώσεων από το αποθεματικό, για προώθηση δράσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, προς εξυπηρέτηση των αναγκών του Market Pass, για τους πρώτους μήνες εφαρμογής του.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό