18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα τρία ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

Ειδήσεις Ελλάδα

«Ο Μητσοτάκης οδηγεί τη χώρα σε περιπέτειες, ο ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζει σταθερότητα» είναι το βασικό μήνυμα που εκπέμπει η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία εκτιμά ότι «το δυστύχημα των Τεμπών είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για να εκφραστεί μία συσσωρευμένη αγανάκτηση του κόσμου από τα δεινά μίας τετραετίας».

Στο δρόμο προς τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας θα προβάλλει το επιχείρημα ότι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος στη σταθερότητα, γιατί νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διασφαλίζει ότι από την πρώτη Κυριακή η χώρα θα έχει σταθερή κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. «Κάτι, που όπως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις κερδίζει διαρκώς έδαφος και μάλιστα με πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της προοδευτικής συνεργασίας, επιβεβαιώνοντας την αποδοχή της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, απέναντι στους τυχοδιωκτισμούς και τους κινδύνους της αλαζονείας Μητσοτάκη» λένε στενοί του συνεργάτες.

Στην Κουμουνδούρου υπάρχει η άποψη, ότι η διαχείριση του δυστυχήματος εδώ και είκοσι μέρες επιβεβαιώνει «την βαθιά υποκρισία με την οποία αντιμετωπίζει την τραγωδία ο κ. Μητσοτάκης» διαχέοντας τις ευθύνες παντού εκτός από τον ίδιον και την κυβέρνησή του, την παντελή απουσία ενσυναίσθησης αλλά και την εντεινόμενη επιχείρηση συγκάλυψης από την κυβέρνηση.

«Όποιος κυβερνά, και μάλιστα 4 ολόκληρα χρόνια, έχει το κύριο βάρος της ευθύνης για ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα. Όποιος «σκορπάει» την ευθύνη αόριστα το μόνο που επιδιώκει είναι συγκάλυψη. Είχαν 4 χρόνια να κάνουν ό,τι χρειαζόταν – και να διατηρήσουν τις υπάρχουσες μέχρι το 19 δικλείδες ασφαλείας – και δεν έκαναν τίποτα απολύτως» είναι η γραμμή που έχει δοθεί στα στελέχη για τις εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ, παράλληλα με την εξής επισήμανση: «Η αλήθεια και η Δικαιοσύνη που επιζητά το πανελλήνιο και η νέα γενιά για τα αίτια της τραγωδίας δεν μπορούν να υπάρξουν παρά μόνο μετά από πολιτική αλλαγή. Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ως υπόλογοι είναι με τη συγκάλυψη, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με την αλήθεια και τη Δικαιοσύνη».

Μάλιστα, υπογραμμίζεται από κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στις κατ’ιδίαν συζητήσεις τους, ότι «η αποστροφή Μητσοτάκη πως έχει υποστεί ένα μεγάλο «δημοσκοπικό χτύπημα» είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίον αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή την τραγωδία» και ταυτόχρονα αναφέρουν με αφορμή την προ ημερών συνέντευξή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Σταύρο Θεοδωράκη: «Με όρους στημένης επικοινωνιακής διαχείρισης, όπως ενοχλητικά φάνηκε και στη συνέντευξή του, και αποκλειστικά μέσα από το πρίσμα του πολιτικού οφέλους και απωλειών».

Επίσης, υποστηρίζουν ότι μετά την αλαζονική απόδοση ευθυνών στο μοιραίο σταθμάρχη και το «φταίμε όλοι» – άρα κανείς συγκεκριμένα, τα απίστευτα ψέματα για την τηλεδιοίκηση στη Λάρισα μετά την αυτοψία Τσίπρα που οδήγησαν στον διασυρμό του υφυπουργού Παπαδόπουλου μπροστά στις κάμερες, τελευταία γραμμή άμυνας του κ. Μητσοτάκη είναι η όψιμη σπουδή του για δήθεν σύγκρουση με το «βαθύ αναχρονιστικό και πελατειακό κράτος».

Στο πλαίσιο της πιο πάνω επιχειρηματολογίας θέτουν και τα εξής ερωτήματα: α) Ποιος ακριβώς όμως είναι αυτός που θα συγκρουστεί με αυτό το κράτος; β) Ο ίδιος και η κυβέρνησή του που κυβερνούν 4 ολόκληρα χρόνια με ρουσφέτια, ημέτερους, απευθείας αναθέσεις, ρεκόρ μετακλητών με διπλασιασμένους μισθούς και γαλάζιων golden boys με bonus εκατομμυρίων, με τον πιο παλαιοκομματικό τρόπο; γ) Ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Καραμανλή που στα ονόματα και τις πρακτικές τους, όπως είδαμε και στην περίπτωση του παρανόμως μεταταχθέντος σταθμάρχη, συμπυκνώνεται όλος ο πελατειασμός και οι παθογένειες της μεταπολίτευσης;

Πως απαντάει η αξιωματική αντιπολίτευση για να καρπωθεί, όσο μπορεί, την δυσαρέσκεια για την διαχείριση της κυβέρνησης; «Ο μόνος που μπορεί να συγκρουστεί με το βαθύ κράτος που έχει στήσει η ΝΔ δεκαετίες τώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, με αξιοκρατία και δικαιοσύνη. Μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει επιτέλους αυτό το κράτος, αφενός γιατί πιστεύει σε ένα ισχυρό και σύγχρονο κράτος (υποδομές, παιδεία, υγεία, κοινωνικές δομές) με αξιοκρατία και δικαιοσύνη, αφετέρου γιατί η ΝΔ και ο Μητσοτάκης δεν θα έρθουν ποτέ σε σύγκρουση με τα «δικά τους παιδιά» και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται το Δημόσιο» λένε κεντρικά στελέχη της Κουμουνδούρου.

Στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα μιλάνε για δημοσκοπική κατάρρευση της ΝΔ και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, η οποία εντείνεται και το επιχείρημα που θα προβάλλουν θα είναι έως τις εκλογές: «ο Κυρ. Μητσοτάκης αποτελεί υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα αποσταθεροποίησης της χώρας».

Σχετικά με τα σενάρια της μετεκλογικής μέρας, επικρατεί η άποψη ότι η ΝΔ είναι ανάδελφο κόμμα, δεν έχει εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο – εκτός εάν σκοπεύει να συγκυβερνήσει με τον κ. Βελόπουλο- και άρα, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται απομονωμένος και σε στρατηγικό αδιέξοδο, με μοναδικό αφήγημα την αυτοδυναμία που αποτελεί ουτοπία.

«Επιζητά αλαζονικά μία αυτοδύναμη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση ΝΔ. Γιατί ακόμα και αν είναι πρώτο κόμμα, με το σενάριο της αυτοδυναμίας τελειωμένο ακόμα και στις δημοσκοπήσεις του ίδιου του Μαξίμου, δεν θα διστάσει να πάει τη χώρα όχι μόνο σε δεύτερες αλλά και σε τρίτες εκλογές, εκβιάζοντας κάτι που είναι αδύνατο ή έστω μία βραχύβια κυβέρνηση «κουρελού» με βουλευτές από άλλα κόμματα. Επομένως ψήφος στον Μητσοτάκη οδηγεί τη χώρα σε αστάθεια και περιπέτειες» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό