22.5 C
Athens
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Τα συνδικάτα “πληγώνουν” την Stellantis σε Ιταλία και Η.Π.Α.

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο όμιλος Volkswagen μπορεί να αντιμετωπίζει τα δικά του, πολύ μεγάλα προβλήματα αλλά η ζωή στην Stellantis δεν είναι ακριβώς απροβλημάτιστη παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της, Carlos Tavares, έχει δηλώσει πως η Stellantis έχει δουλέψει σκληρά τα τελευταία χρόνια για να μην βρεθεί στην δυσχερή θέση που βρίσκεται η VW. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Stellantis και φυσικά σχετίζεται με το υπόλοιπο της εικόνα καθώς όλα συνδέονται και τίποτα δεν υπάρχει μόνο του, ανεξάρτητο από τα άλλα, είναι η στάση των συνδικάτων τόσο στην Ιταλία, όσο και στις Η.Π.Α. Τα μεγάλα συνδικάτα στην Ιταλία έχουν ήδη προαναγγείλει απεργία στις 18 Οκτωβρίου διαμαρτυρόμενα για την πτώση της παραγωγής αυτοκινήτων στην χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία του FIM-CISL, ενός εκ των συνδικάτων που θα συμμετέχουν στην απεργία, η παραγωγή στα περισσότερα εργοστάσια της Stellantis στην Ιταλία έχει μειωθεί κατά 25%, με την πρόβλεψη για ολόκληρο το 2024 να διαμορφώνεται πλέον στα 500.000 αυτοκίνητα, από τα 751.000 αυτοκίνητα του 2023.
Η λειτουργία σε διάφορα εργοστάσια της Stellantis στην Ιταλία έχει διακοπεί σε πολυάριθμες περιπτώσεις λόγω της μειωμένης ζήτησης, ειδικά για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και οι εργάτες έχουν τεθεί σε προγράμματα άδειας που χρηματοδοτούνται μερικώς από την κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση που έχει επαναλάβει στο παρελθόν ότι περιμένει περισσότερα από την Stellantis κατηγορώντας την ότι παραμελεί τα ιστορικά εργοστάσια της στην χώρα και προτιμά χώρες όπου το κόστος είναι λίγο ή πολύ χαμηλότερο. Οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζονται πάντως και ο στόχος για αυτή τη δεκαετία είναι να αυξηθεί η παραγωγή στο 1 εκατομμύρια οχήματα αν και με τα σημερινά δεδομένα πολύ αμφιβάλλουν για το κατά πόσο είναι εφικτός.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με την Stellantis να βρίσκει απέναντι της ένα από τα ισχυρότερα συνδικάτα, το περιβόητο UAW. Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την εταιρία ότι αθέτησε τις υποσχέσεις της εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στο εργοστάσιο στο Belere του Illinois, το οποίο η Stellantis δεσμεύτηκε ότι θα λειτουργήσει ξανά αλλά το UAW δεν βλέπει να συμβαίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στόχος του συνδικάτου είναι για την Stellantis να τηρήσει τις υποσχέσεις της για επένδυση στις Η.Π.Α. και ενώ δηλώνει πως δεν θέλει να απεργήσει, τονίζει με νόημα ότι μπορεί. Η απάντηση της εταιρίας είναι ότι οι επενδύσεις και τα χρονοδιαγράμματα δεν αποτελούν εγγύηση ενώ συμπλήρωσε ότι η κατάσταση στην αγορά είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη ειδικά τώρα που η βιομηχανία προσπαθεί να κάνει την μετάβαση σε ένα εξηλεκτρισμένο μέλλον. Είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο σημείο επαφής ανάμεσα στις δύο πλευρές και τα πράγματα τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στην Ιταλία θα γίνουν χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό