16.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας έφεραν πτώση

Ειδήσεις Ελλάδα

Mε πτώση έκλεισαν οι μετοχές στη Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα ιδιαίτερα ισχυρά στοιχεία για την αγορά απασχόλησης ανησύχησαν ορισμένους επενδυτές ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις για να αποθερμάνει την αγορά εργασίας που παραμένει σφιχτή. Ωστόσο, ο S&P 500 ολοκλήρωσε την τέταρτη διαδοχική εβδομάδα κερδών στη διάρκεια των τελευταίων πέντε, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται.

Ο S&P 500 υποχώρησε 1,04% κλείνοντας στις 4.136,48 μονάδες. Ο Nasdaq υποχώρησε 1,59% στις 12.006,95 μονάδες, ενώ ο Dow Jones περιορίστηκε 127,93 μονάδες ή 0,38% στις 33.926,01, παρότι η μετοχή της Apple σημείωσε άνοδο.

Παρά τη σημερινή πτώση όμως, οι δύο από τους τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν μία ιδιαίτερα θετική εβδομάδα. O S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,62% σε εβδομαδιαία βάση και ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 3,31%, στην πέμπτη διαδοχική εβδομάδα ανόδου. Στον αντίποδα, ο Dow που σημείωσε πτώση 0,15%.

Οι επενδυτές «χώνεψαν» πάντως τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση Ιανουαρίου, τα οποία ώθησαν σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις. Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 517.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, παρά τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για μόλις 187.000 θέσεις εργασίας. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξεπέρασε το φράγμα του 3,5% αφού ενισχύθηκε 12 μονάδες βάσης μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

Επίσης, η Wall Street κατάφερε να «χωνέψει» και τα αποτελέσματα από τις κορυφαίες τεχνολογικές. Η μετοχή της Apple ενισχύθηκε 2,4%, αντιστρέφοντας τις αρχικές της απώλειες, από τη στιγμή που τα τριμηνιαία αποτελέσματά της δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προβλέψεις αναλυτών. Ο μητρικός όμιλος της Google, Alphabet, «είδε» τη μετοχή του να υποχωρεί 2,8%, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα. Η μετοχή της Amazon κατέγραψε απώλειες 8,4% στην χειρότερη ημερήσια επίδοση από τον Απρίλιο, μετά τα αποτελέσματα του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου, παρότι σε εβδομαδιαία βάση κατάφερε να παρουσιάσει άνοδο 1,1%.

Παρ΄όλα αυτά, οι επενδυτές εξακολουθούν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις πρόσφατες ενδείξεις για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ενώ στέκονται και σε κάποια ενθαρρυντικά σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κατά τη συνέντευξή του μετά το ανακοινωθέν της Fed το βράδυ της Τετάρτης, όταν ανέφερε ότι η διαδικασία του αποπληθωρισμού έχει ήδη ξεκινήσει.

«Πιστεύω ότι η αγορά έρχεται πιο κοντά στην άποψή μας ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται ταχύτατα. Τα μοντέλα της Fed αποδείχθηκαν φρικτά. Έχασαν τον πληθωρισμό στην άνοδό του, και τώρα θα χάσουν και πάλι την καθοδική του πορεία», αναφέρει ο Jay Hatfield, διευθύνων σύμβουλος της Infrastructure Capital Management.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό