28.7 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Τα στοιχήματα της επόμενης ημέρας των ευρωεκλογών

Ειδήσεις Ελλάδα

Ιδιαίτερα σημαντικοί είναι οι επόμενοι μήνες για την σύνταξη του προϋπολογισμού του 2025 κυρίως όμως για το νέο τετραετές μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο που θα καταθέσει η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, στην Κομισιόν το Φθινόπωρο.

Παράλληλα, σχεδιάζονται παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά ώστε μεσομακροπρόθεσμα να μειωθούν οι τιμές στο ράφι.

Καθοριστικός όμως και ο ρόλος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση των επενδύσεων και την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για αύξηση 9,1% φέτος από 4% το 2023.

Σε λίγες ημέρες και πιο συγκεκριμένα στις 19 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το εαρινό πακέτο συστάσεων προς τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ακτινογραφία

Η δέσμη θα περιλαμβάνει συστάσεις και θα αποτυπώνει την κατάσταση κάθε χώρας – μέλους ενώ δεν αποκλείεται να δημοσιοποιηθεί και η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής εποπτείας.Δεδομένου ότι από το 2025 τίθενται σε πλήρη ισχύ οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς βάσει των συστάσεων της Επιτροπής οι χώρες καλούνται να προετοιμάσουν τους προϋπολογισμούς του 2025.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις 21 Ιουνίου οπότε και θα αποσταλούν από την Κομισιόν τα όρια αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών για κάθε χώρα. Για την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται ότι θα «κλειδώσει» γύρω από το 3% ανάλογα με την πορεία της οικονομίας (ήδη την Παρασκευή τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία «έτρεχε» με ρυθμό 2,1% το α΄ τρίμηνο του 2024). Για φέτος το όριο που είχε τεθεί για την Ελλάδα ήταν στο 2,6%.

Τί σημαίνει αυτό; Ότι οι δαπάνες, εξαιρουμένων των τόκων, δεν θα πρέπει να αυξηθούν περισσότερο από το ποσοστό που θα οριστεί. Με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ακόμη και το κόστος που έχουν μέτρα τα οποία οδηγούν σε μείωση των φορολογικών εσόδων, θα εκλαμβάνονται ως αύξηση δαπανών. Όσες χώρες μάλιστα θα υπερβαίνουν το όριο αυτό (των καθαρών πρωτογενών δαπανών) τότε θα ενεργοποιείται η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος γνωστή σε εμάς στην Ελλάδα από την κρίση του 2010.

Δαπάνες

Μόλις «κλειδώσει» ο συγκεκριμένος δείκτης των δαπανών, θα ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σύνταξη των νέου 4ετούς μεσοπρόθεσμου «προϋπολογισμού». Πρόκειται για τα Σχέδια που καθορίζουν τους δημοσιονομικούς στόχους, τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις προτεραιότητας, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν πιθανών μακροοικονομικών ανισορροπιών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επισήμως τα νέα μεσοπρόθεσμα Δημοσιονομικά – Διαρθρωτικά Σχέδια 4ετούς διάρκειας θα πρέπει να κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να «κερδίσουν» λίγες ημέρες προκειμένου να τα ετοιμάσουν.Στην περίπτωση της Ελλάδας η κατάθεση του Σχεδίου θα απέχει λίγες ημέρες ή θα συμπέσει χρονικά με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2025 στις 7 Οκτωβρίου.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο προϋπολογισμός του 2025 θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις συνολικού ύψους 870 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν:

– μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. ευρώ.

– μείωση, ουσιαστικά κατάργηση, του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ.

– μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.

– αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (15 εκατ. ευρώ).

– αύξηση των συντάξεων, η οποία με βάση το γνωστό μαθηματικό τύπο, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ

– αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό