15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα πολιτικά τζάκια που αναβιώνουν στη Βουλή

Ειδήσεις Ελλάδα

Τον οικογενειοκεντρικό χαρακτήρα του ελληνικού κοινοβουλίου ενίσχυσε η εκλογική άνοδος του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής καθώς ένα στα πέντε μέλη της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος προέρχεται από κάποιο πολιτικό «τζάκι».

Περισσότεροι γόνοι, ανιψιοί, σύζυγοι και άλλοι συγγενείς νυν ή παλαιότερων βουλευτών εξελέγησαν από τις κάλπες της Κυριάκης, σε σύγκριση με εκείνες του 2019, αποδεικνύοντας ότι το «όνομα» αλλά και τα οικογενειακά πελατειακά δίκτυα δύσκολα θα χάσουν την ισχύ τους στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Όπως συμβαίνει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης, η μερίδα του λέοντος των βουλευτών με οικογενειακή παράδοση προέρχεται από τη ΝΔ, όμως, αναλογικά το ΠΑΣΟΚ δείχνει να ξεπερνά πλέον την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ καθώς το 20% των βουλευτών της «πράσινης» Κοινοβουλευτικής Ομάδας διαθέτει στενή οικογενειακή σχέση με τα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Ειδικότερα, στην Α’ Αθηνών εκλέγεται ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος είναι εκπρόσωπος μακράς πολιτικής παράδοσης των οικογενειών Γερουλάνου, Καλλιγά και Μπενάκη. Στην Αχαΐα εκλέγεται ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που ως γνωστών είναι γιος και εγγονός πρωθυπουργών, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γεώργιου Παπανδρέου. Στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας εξελέγη η Νάντια Γιαννακοπούλου κόρη του παλαιού βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Γιαννακόπουλου.

Στην Β’ Πειραιώς εξελέγη ο Δημήτρης Διαμαντίδης γιος του πρώην υπουργού Θαλασσίων υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Διαμαντίδη ο οποίος εκλεγόταν επί δεκαετίες στην ίδια περιφέρεια.  Επίσης στη Λακωνία εκλέγεται η Νάγια Γρηγοράκου κόρη του πράσινου πρώην υπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου. Στα Τρίκαλα εκλέγεται ο Γιώργος Οικονόμου, γιος του παλαιού υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Οικονόμου και γαμπρός της πρώην βουλεύτριας του ΠΑΣΟΚ, Σούλας Μερεντίτη.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης εκλέγεται ο Θανάσης Γλαβίνας γιος του παλαιού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Γλαβίνα, ο οποίος διετέλεσε δύο δεκαετίες βουλευτής στην ίδια περιφέρεια. Στο Κιλκίς εξελέγη ο Στέφανος Παραστατίδης γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θόδωρου Παραστατίδη ο οποίος το 2015 εξελέγη στη Βουλή και με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται, επίσης ότι αν ο κ. Ανδρουλάκης δεν επιλέξει να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης θα εκλεγεί και ο Χάρης Καστανίδης ο οποίος είναι γιος του βουλευτή της Ένωσης Κέντρου, Γιώργου Καστανίδη.

Οι γαλάζιες πολιτικές οικογένειες

Σε απόλυτους αριθμούς πάντως η ΝΔ διατηρεί σαφώς την υπεροχή στα τζάκια που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Πέραν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη (Χανίων) που είναι παιδιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εκλέγονται οι Όλγα Κεφαλογιάννη (Α’ Αθηνών), Γιάννης Κεφαλογιάννης (Ρεθύμνου) και ο 27χρονος Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης (Ηρακλείου) συνεχιστές της πολιτικής παράδοσης του Ιωάννη Κεφαλογιάννη και του Μανώλη Κεφαλογιάννη από τα Ανώγεια.

Παράλληλα, στη Μεσσηνία εκλέγεται και πάλι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ανιψιός του παλαιού βουλευτή της ΕΡΕ, Γεώργιου Σαμαρά και απόγονος των οικογενειών Μπενάκη και Ζάννα. Επίσης εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στις Σέρρες ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα.

Επανεκλέγεται επίσης η πρώην υφυπουργός Ζωή Ράπτη (Βόρειος Τομέας Αθήνας) η οποία είναι πρώην σύζυγος του πρώην υπουργού Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκη Βορίδη.

Στη Βουλή εξελέγη και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (Δυτικός Τομέας Αθήνας), εκπρόσωπος της οικογένειας με πιθανώς την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική παράδοση στη χώρα.

Με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ εκλέγεται όμως για πρώτη φορά και η Ιωάννα Γκελεστάθη (Νότιος Τομέας Αθήνας), κόρη του Νίκου Γκελεστάθη υπουργού της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Στην Αιτωλοακαρνανία εκλέγεται ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης γιός του παλαιού βουλευτή και υφυπουργού Γεωργίας στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ανδρέα Καραγκούνη.

Στην Αχαΐα επανεξελέγη ο Ιάσων Φωτήλας γιός του υφυπουργού Εξωτερικών της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, Ασημάκη Φωτήλα και συνεχιστής της μακράς πολιτικής παράδοσης της οικογένειας.  Βουλευτής Εύβοιας εξελέγη και πάλι ο Σίμος Κεδίκογλου γιος του παλαιού υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεδίκογλου.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης επανεκλέγεται ο Δημήτρης Κούβελας, γιος του παλαιού Δημάρχου Θεσσαλονίκης και υπουργού της ΝΔ, Σωτήρη Κούβελα ενώ στην ίδια περιφέρεια εκλέγεται για πρώτη φορά ο δημοσιογράφος Δημήτρης Βενιέρης-Βελόπουλος ο οποίος είναι αδερφός του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου.

Στην Καβάλα εξελέγη και πάλι ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανιψιός του παλαιού υπουργού των κυβερνήσεων του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Γιώργου Παναγιωτόπουλου ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2021. Στη Μαγνησία εξελέγη η Ζέττα Μακρή κόρη του βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ, Μιχάλη Μακρή.

Στα γαλάζια έδρανα της Βουλής θα βρίσκεται και πάλι ο Θανάσης Δαβάκης (Λακωνία) εκπρόσωπος της γνωστής πολιτικής οικογένειας της περιοχής. Στα Τρίκαλα εκλέχθηκε και πάλι ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, γιός του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Θεόδωρου Σκρέκα ενώ στα Χανιά εκλέγεται η Σέβη Βολουδάκη σύζυγος του πρώρα χαμένου βουλευτή της ΝΔ, Μανούσου Βολουδάκη.

Στην Κόρινθο εκλέγεται και πάλι ο Χρίστος Δήμας γιος του παλαιού αντιπροέδρου της ΝΔ και επιτρόπου στην ΕΕ, Σταύρου Δήμα.

Στην Κέρκυρα εξελέγη ο Στέφανος Γκίκας ο οποίος είναι γιος του παλιού βουλευτή της περιφέρειας Στρατηγού Σωτήρη Γκίκα.

Στον Έβρο εξελέγη και πάλι ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος ο οποίος είναι γιος του παλιού βουλευτή Έβρου και υφυπουργού Παιδείας, Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου. Στην Κοζάνη εκλέγεται και πάλι ο Στάθης Κωνσταντινίδης γιος του βουλευτή Κοζάνης της ΝΔ, Κώστα Κωνσταντινίδη.

Η οικογενειακή πολιτική παράδοση της Έλενας Ακρίτα

Από πολιτικές οικογένειες κατάγονται και ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η δημοσιογράφος και συγγραφέας Έλενα Ακρίτα (Επικρατείας) που είναι κόρη της Σύλβας Ακρίτα, ιστορικού στελέχους, και πρώτης βουλεύτριας του ΠΑΣΟΚ το 1974 η οποία διετέλεσε υφυπουργός Πρόνοιας στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Σημειώνεται ότι στη Βουλή των Ελλήνων είχε εκλεγεί και ο πατέρας της Έλενας Ακρίτα, ο λογοτέχνης και υφυπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του Γεώργιου Παπανδρέου, Λουκής Ακρίτας, καθώς και ο παππούς της Κωνσταντίνος Γιαβάσογλου.

Επίσης στη Δυτική Αττική εξελέγη και πάλι ο Γιώργος Τσίπρας ξάδερφος του πρώην πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ενώ στην Εύβοια εκλέγεται ο Συμεών Κεδίκογλου, ανιψιός του παλαιού υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεδίκογλου.

Στην Ξάνθη εκλέχθηκε και πάλι με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ο οποίος είναι ανιψιός του βουλευτή της ΝΔ, Ζεϊμπέκ Τζελάλ και φέρει το όνομα του παππού του που ήταν επίσης βουλευτής. Επίσης, ο Γιάννης Ραγκούσης που εξελέγη στην Β’ Πειραιώς είναι ξάδερφος της πρώην βουλεύτριας του ΠΑΣΟΚ, Άννας Νταλάρα.

Το ΚΚΕ

Εκπροσώπους οικογενειακών παραδόσεων διαθέτει και το ΚΚΕ. Ο βουλευτής Λάρισας Γιώργος Λαμπρούλης είναι γιος του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ και Δημάρχου Λαρισαίων, Αριστείδη Λαμπρούλη.

Επίσης, ο Νίκος Αμπατιέλος που εξελέγη στην Α’ Πειραιώς είναι συγγενής του βουλευτή του ΚΚΕ και ηγετικής μορφής του κινήματος των ναυτεργατών, Αντώνη Αμπατιέλου. Ακόμη η εκλεγείσα στην Β’ Πειραιώς, Διαμάντω Μανωλάκου είναι σύζυγος του παλαιού βουλευτή του ΚΚΕ, Δημήτρη Γόντικα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό