18 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τα νέα σχέδια της Google

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Τέτης Ηγουμενίδη[email protected]

Στο ραντάρ των τεχνολογικών κολοσσών έχει εισέλθει για τα καλά η Ελλάδα με την Google αυτή τη φορά να αναμένεται να ανακοινώσει σημαντική επένδυση για τη δημιουργία Data Center στη χώρα μας. Έχει προηγηθεί η εξαγορά της Lamda Hellix από τον αμερικάνικο όμιλο Digital Realty, ο σχεδιασμός της Microsoft για τη δημιουργία κόμβου Data Center και το αντίστοιχο ενδιαφέρον από την Amazon Web Services (AWS).

Η Google αναμένεται να αποκαλύψει τα σχέδιά της για την Ελλάδα την ερχόμενη Πέμπτη παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μεγάλη επένδυση σε κέντρο δεδομένων.

Να σημειωθεί ότι αν και η Ελλάδα κατέχει προνομιακή γεωγραφική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, η προοπτική να καταστεί κόμβος κέντρων δεδομένων ξεκίνησε να είναι ορατή τα τελευταία 3 με 4 χρόνια. Στη «γειτονιά» μας σημαντικές επενδύσεις σε Data Center έχει προσελκύσει η Μασσαλία, ενώ στην ευρύτερη περιοχή από άποψη διεθνούς χωρητικότητας σημαντικοί κόμβοι έχουν καταστεί η Κωνσταντινούπολη και η Σόφια.  

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 18 κέντρα δεδομένων, τα περισσότερα (10) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (5). Στις υπηρεσίες που παρέχουν περιλαμβάνονται η φιλοξενία ιστοσελίδων, η συνεγκατάσταση, η φιλοξενία και διαχείριση εφαρμογών, η εφεδρική αποθήκευση δεδομένων (data backup) και η αποκατάσταση λειτουργίας μετά από καταστροφή (disaster recovery), η επιχειρησιακή συνέχεια, καθώς και μια σειρά υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, συμπεριλαμβανομένης της υποδομής ως υπηρεσίας και του λογισμικού ως υπηρεσίας.

Επενδύσεις σε Data Center δεν σχεδιάζουν όμως μόνον οι παγκόσμιοι κολοσσοί. Η ελληνική εταιρεία Lancom διαθέτει δύο DC (ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη) και προχωρά σε τρίτο στο Ηράκλειο Κρήτης.

Τα κέντρα δεδομένων θεωρούνται πλέον κρίσιμες υποδομές καθώς τα data αναπτύσσονται με εκθετικό ρυθμό.

Σύμφωνα με έρευνα της ΙDG Research Services με αντικείμενο: «Ψηφιακές Υποδομές: Το θεμέλιο για οικονομική ανάκαμψη και ανταγωνιστικότητα», που πραγματοποιήθηκε πέρσι για λογαριασμό της Lamda Hellix για κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε neutral multi – tenant data center (ουδέτερα κέντρα δεδομένων πολλαπλών χρηστών) αποφέρει 8,23 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό