18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα μηνύματα μιας συνέντευξης – Τι αλλάζει στην στρατηγική Μητσοτάκη

Ειδήσεις Ελλάδα

Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού (Alpha) ήταν από αυτές που βγάζουν ειδήσεις. Η πρώτη είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τέλος στα σενάρια που ήθελαν τη χώρα να αναζητεί κυβέρνηση τον… Δεκαπενταύγουστο. «Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο» δήλωσε. Η χώρα απέκτησε σαφή εκλογικό ορίζοντα και επί της ουσίας εισέρχεται στην τελική ευθεία των 60 ημερών. Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι κάλπες να στηθούν είτε στις 21 είτε στις 28 Μαΐου. Οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν στις 2 ή τις 9 Ιουλίου. Η Βουλή θα διαλυθεί, κατά πάσα πιθανότητα, μετά την Κυριακή του Θωμά.

Το ερώτημα που τίθεται μετά την χθεσινή συνέντευξη είναι αν ο Πρωθυπουργός, άλλαξε στρατηγική, μετά την τραγωδία των Τεμπών. Αν μετά τη δημοσκοπική υποχώρηση της ΝΔ που καθιστά δυσκολότερη την αυτοδυναμία θα έδινε κάποιο σήμα αλλαγής πλεύσης. Το βέβαιο είναι ότι αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η στρατηγική της πρώτης κάλπης, η σημασία που δίνει στο αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, της απλής αναλογικής. «Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει «ποιος» πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα», τόνισε. Η πρώτη κάλπη παραμένει λοιπόν το μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Να κόψει πρώτος το νήμα και με διαφορά που να μην καθιστά τις δεύτερες εκλογές, αμφίρροπες. Στην περίπτωση αυτή η απάντηση στο «ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα», θα είναι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και στις δεύτερες εκλογές; «Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί- θα μας υποδείξει και «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού». Αυτή η επισήμανση του κ. Μητσοτάκη επιδέχεται της ανάγνωσης ότι ανοίγεται ένα παράθυρο στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτή η υπογράμμιση ότι θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού αν οι δεύτερες κάλπες δεν βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση σημαίνει το τέλος των σεναρίων για προσφυγή και σε τρίτες κάλπες, τον Αύγουστο;

Το βέβαιο είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να αγνοήσει την αλλαγή σκηνικού που επέφερε η τραγωδία των Τεμπών. Ο δρόμος προς την αυτοδυναμία έχει γεμίσει εμπόδια που είναι εύκολο να υπερπηδηθούν στο διάστημα που απομένει μέχρι να στηθούν οι κάλπες. Όμως ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Δυσκόλεψε και άλλο, αλλά παραμένει ο ίδιος. Με ποιο τρόπο, με ποια στρατηγική θα μείνει το Μέγαρο Μαξίμου στο παιχνίδι της αυτοδυναμίας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε την στρατηγική που θα ακολουθήσει. Θα επιμείνει στο αφήγημα των «ισχυρών κυβερνήσεων» που μπορούν να λαμβάνουν γρήγορα και με αποφασιστικότητα κρίσιμες αποφάσεις. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν μια δυσκολία σε αυτό, υπογράμμισε. Θα έχουμε λοιπόν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ή θα έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας; Και με ποιον μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Η βάση της ΝΔ, όταν τίθεται το ερώτημα για τον κυβερνητικό εταίρο δείχνουν το ΠαΣοΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο κ. Ανδρουλάκης απέφυγε δύο φορές να τον συναντήσει. Πόσο, λοιπόν εύκολη είναι η συνεργασία μαζί του;

Ένα ακόμη επιχείρημα το οποίο προβάλλει ο Πρωθυπουργός είναι ότι αυτοδύναμη ΝΔ δεν σημαίνει μονοκομματική. Ο ίδιος τόνισε άλλωστε ότι η παρούσα σύνθεση της κυβέρνησης περιλαμβάνει στελέχη προερχόμενα από το κέντρο και την κεντροαριστερά, δυσαρεστώντας μάλιστα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ που ενώ πρόβαραν το υπουργικό κοστούμι τελικά δεν το φόρεσαν ποτέ. Καθόλου τυχαία δεν ήταν και η αναφορά στις γυναίκες με τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει ότι στο μέλλον εφόσον κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση περισσότερες οι γυναίκες θα κληθούν να αναλάβουν χαρτοφυλάκια υπουργείων.

Ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να τονίσει στην πορεία προς τις εκλογές το μεταρρυθμιστικό προφίλ. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αποφασισμένος να «τρέξει» ξανά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και έβγαλε ήδη στη συζήτηση το άρθρο 16, με το βλέμμα στην ίδρυση και μη κρατικών πανεπιστημίων.

Αναφορικά με την υποψηφιότητα του πρώην Υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή ο κ. Μητσοτάκης δεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις του και σημείωσε πώς όταν έρθει η ώρα θα συζητήσει το θέμα με τον ίδιο τον κ. Καραμανλή. Από τη μία η κίνηση αυτή δείχνει σεβασμό στην διαδρομή του πρώην υπουργού και της πολιτικής του οικογένειας από την άλλη δε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό