22.5 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Τα κορίτσια μπορεί να μπαίνουν στην εφηβεία πρώιμα λόγω καλλυντικών

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ηλικία στην οποία τα κορίτσια μπαίνουν στην εφηβεία πέφτει με ανησυχητικό ρυθμό και οι επιστήμονες, τώρα, ίσως έχουν μια εξήγηση. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Endocrinology, διάφορα χημικά και ειδικά αρωματικές ουσίες που βρίσκονται σε καλλυντικά μπορεί να είναι οι υπαίτιοι.

Οι αρωματικές ουσίες, όπως το ambrette, που βρίσκεται σε απορρυπαντικά, αρωματικά και είδη προσωπικής φροντίδας, ανήκουν σε μια κατηγορία χημικών που ονομάζονται ορμονικοί διαταράκτες λόγω της ικανότητάς τους να παρεμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργία των ορμονών.

Η αρωματική ουσία ambrette προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ερευνητές λόγω της παρουσίας της σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας και γιατί σε μελέτες σε ποντίκια έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να περάσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Παράλληλα, η ουσία αυτή μπορεί να συνδεθεί σε υποδοχείς του υποθαλάμου, προκαλώντας την απελευθέρωση της ορμόνης GnRH (εκλυτική ορμόνη των γοναδοτροπινών), που εμπλέκεται στην ωρίμανση των σεξουαλικών οργάνων και την παραγωγή οιστρογόνων, τεστοστερόνης και προγεστερόνης.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές του National Institutes of Health (NIH) εξέτασαν 10.000 ουσίες και μελέτησαν την επίδρασή τους σε εγκεφαλικά κύτταρα τρωκτικών και ανθρώπων.

«Η ομάδα μας βρήκε διάφορες ουσίες που μπορεί να συμβάλλουν σε πρώιμη είσοδο στην εφηβεία στα κορίτσια», λέει η Νάταλι Σο από το NIH.

Η πρώιμη είσοδος στην εφηβεία, νωρίτερα από τα 8 στα κορίτσια και 9 στα αγόρια, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές υγείας στην ενήλικη ζωή, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη, του καρκίνου του μαστού και των καρδιαγγειακών νόσων. Μπορεί επίσης να ευθύνεται για τη μείωση του ύψους σε αγόρια και κορίτσια.

Η Σο θεωρεί ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ πρώιμης εφηβείας και παχυσαρκίας σε νεαρά κορίτσια. «Πιστεύω ότι παίζει κάποιο ρόλο, δεν είναι μόνο ότι τα υπέρβαρα κορίτσια μπαίνουν στην εφηβεία νωρίτερα», αναφέρει.

Αν και η είσοδος στην εφηβεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια, μια απότομη μεταβολή «οφείλεται 100% σε περιβαλλοντικούς λόγους», συμπληρώνει η Σο. Αυτό ώθησε τους ερευνητές να ψάξουν ποια είναι αυτή η ουσία που το προκαλεί.

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να ελέγξουν την επίδραση του ambrette στα υποθαλαμικά κύτταρα και σε προνύμφες ιπποκάμπων, αφού βρέθηκε ότι η ουσία εμπλέκεται στην παραγωγή GnRH.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό