22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα ιταλο-τουρκικά πυρά και το blame game

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Μάριο Ντράγκι εξόργισε την Τουρκία, αποκαλώντας τον πρόεδρό της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δικτάτορα».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας με αφορμή το «Sofagate» κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι ταπείνωσε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψή τους στην Άγκυρα.

Ο Ντράγκι επέκρινε τον Ερντογάν για το περιστατικό κατά το οποίο η φον ντερ Λάιεν έμεινε να στέκεται όρθια και αμήχανη μπροστά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς δεν είχε προβλεφθεί θέση για εκείνη στην αίθουσα συσκέψεων στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας.

Μετά την άβολη σκηνή ακολούθησε ένα «blame game» με φόντο το πρωτόκολλο. «Η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφορετική, ακόμη και μειωτική, μεταχείριση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανάφερε μεταξύ άλλων ο Σαρλ Μισέλ προσθέτοντας ότι λυπάται (για δύο λόγους).

Η τουρκική πλευρά  από την άλλη έκανε λόγο για «άδικες κατηγορίες» υποστηρίζοντας πως η διάταξη των καθισμάτων είχε προταθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά. «Τα αιτήματα της ΕΕ έγιναν σεβαστά. Αυτό σημαίνει πως η διάταξη των καθισμάτων έγινε με δικό της αίτημα. Οι υπηρεσίες μας για το πρωτόκολλο συναντήθηκαν πριν από τη σύνοδο και τα αιτήματά τους (της ΕΕ) έγιναν σεβαστά», υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οι κατηγορίες με στόχο την Τουρκία είναι άδικες».

Αργότερα ακολούθησε η τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι. «Δεν συμμερίζομαι σε καμία περίπτωση τις θέσεις του προέδρου Ερντογάν. Πιστεύω ότι δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά και με στεναχώρησε πάρα πολύ η ταπείνωση που αναγκάστηκε να δεχθεί η πρόεδρος της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν.

Έπειτα ο Ιταλός πρωθυπουργός αποκάλεσε τον Ερντογάν «δικτάτορα», αλλά παράλληλα υπερασπίστηκε τη διατήρηση της διπλωματικής συνεργασίας της ΕΕ με την Άγκυρα.

«Με αυτούς τους δικτάτορες – ας τους ονομάσουμε αυτό που είναι – πρέπει να είμαστε ειλικρινείς για να εκφράσουμε την ποικιλομορφία των απόψεων και των οραμάτων της κοινωνίας», είπε. «Κάποιος πρέπει επίσης να είναι έτοιμος να συνεργαστεί για να διασφαλίσει τα συμφέροντα μιας χώρας. Πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία», είπε ο Ντράγκι.

Έπειτα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας  κάλεσε τον Ιταλό πρέσβη στην Άγκυρα για να δώσει εξηγήσεις για τις «απαράδεκτες δηλώσεις» του Ντράγκι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας  και διευθυντής υποθέσεων της ΕΕ, Φαρούκ Καγιάκτσι ενημέρωσε τον πρέσβη ότι ο Ερντογάν «ήταν ηγέτης που εκλέχθηκε με τις περισσότερες ψήφους» και ότι η Τουρκία καταδίκασε έντονα τις παρατηρήσεις του Ντράγκι.

Η Τουρκία αναμένει ότι οι «ακραίες και άσχημες παρατηρήσεις που δεν ταιριάζουν» ενός συμμάχου θα αποσυρθούν αμέσως, όπως είπε.

Ο Καγιάκτσι ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση σχετικά με το ατυχές περιστατικό ήταν «χωρίς νόημα και με κακή πρόθεση», με στόχο την υπονόμευση μιας θετικής ατζέντας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, οι οποίες επιδιώκουν να προχωρήσουν μετά από εντάσεις που αυξήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνάντηση του Ερντογάν με του Ευρωπαίους, αποκάλεσε τον Ντράγκι «διορισμένο», σε μια σαφή αναφορά στο γεγονός ότι δεν έχει λάβει καμία μορφή λαϊκής ψηφοφορίας για να ανέλθει στην πρωθυπουργική θέση της Ιταλίας.

Τα σχόλια του Ντράγκι αποτελούν τη δεύτερη ισχυρή διπλωματική του σε λιγότερο από δύο μήνες από τότε που του ζητήθηκε να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού και να ηγηθεί της κυβέρνησης εθνικής ενότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης του Co-19 της Ιταλίας.

Στις αρχές Μαρτίου, η Ιταλία υπέβαλε αίτημα προς την ΕΕ να εμποδίσει την εξαγωγή παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca στην Αυστραλία, στην πρώτη παρέμβαση από τότε που η ΕΕ εισήγαγε κανόνες για την αποστολή εμβολίων εκτός της ΕΕ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό