22.1 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Τα ευεργετικά οφέλη της πρωτεΐνης και ποιες τροφές έχουν την μεγαλύτερη ποσότητα

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Brain δείχνει ότι οι θεραπείες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ που στοχεύουν στη μείωση του αμυλοειδούς έχουν μία απροσδόκητη θετική παρενέργεια, αυξάνουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης Aβ42. Η εν λόγω αύξηση στις επιτυχημένες αυτές θεραπείες υποδηλώνει πως η άνοδος των επιπέδων της πρωτεΐνης μπορεί να προστατεύσει από τη γνωστική εξασθένηση που προκαλεί το Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τον βασικό ερευνητή, Αλμπέρτο Εσπέι, καθηγητή νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, μόνο το ένα πέμπτο αυτών με αμυλοειδείς πλάκες αναπτύσσουν Αλτσχάιμερ. Αν το πρόβλημα είναι η απώλεια φυσιολογικής πρωτεΐνης, τότε η αύξησή της μπορεί να είναι ευεργετική.

Η έρευνα έρχεται να προστεθεί σε έναν μεγάλο όγκο ερευνητικών δεδομένων που δείχνουν ότι οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη και αναπλήρωση μυϊκών ινών μετά από άσκηση ή τραυματισμό, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την προώθηση της μακροζωίας.

Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Ας δούμε τις 10 καλύτερες πηγές πρωτεΐνης.

Στήθος κοτόπουλου (μαγειρεμένο)

Με 32,1 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γρ., το στήθος κοτόπουλου είναι μία από τις κορυφαίες πηγές πρωτεΐνης. Παράλληλα, είναι σχετικά άλιπο, κάτι που το κάνει ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα ή να χάσουν κιλά.

Στήθος γαλοπούλας (μαγειρεμένο)

Με 29 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γρ., το στήθος γαλοπούλας είναι και αυτό μια ιδανική πηγή πρωτεΐνης με χαμηλά λιπαρά.

Τόνος (σε νερό, στεγνός)

Το πρωτεϊνικό περιεχόμενο του τόνου είναι το υψηλότερο από όλα τα ψάρια, με 29 γρ. πρωτεΐνης. Παράλληλα, είναι μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων που συμβάλλουν σε πολλές φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, ειδικά στη νευρολογική.

Παρμεζάνα

Με 29,6 γρ. πρωτεΐνης, δεν είναι τυχαίο που η παρμεζάνα είναι τόσο γευστική και προστίθεται σε ζυμαρικά και υδατάνθρακες για να δώσει χαρακτήρα και να εξισορροπήσει την αναλογία θρεπτικών. Το μοναδικό αρνητικό είναι ότι έχει εξίσου μεγάλες ποσότητες λιπαρών.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι η μοναδική φυτική τροφή που πλησιάζει σε πρωτεϊνικό περιεχόμενο τις ζωικές που αναφέραμε παραπάνω. Έχουν 21,4 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γρ. τροφής, ενώ είναι πλούσια σε μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Αυγά (ασπράδια)

Τα ασπράδια των αυγών περιέχουν 10,7 γρ. οβαλβουμίνης και καθόλου λίπη ή χοληστερόλη. Αυτός είναι ο λόγος που τα ασπράδια των αυγών προτιμούνται από αθλητές της σωματικής διάπλασης αλλά και όσους γυμνάζονται συστηματικά.

Στραγγιστό γιαούρτι

Ονομάζεται και ελληνικό και είναι γνωστό για το πολύ υψηλό περιεχόμενο πρωτεΐνης, 18 γρ. ανά 100 γρ. τροφής. Παράλληλα, το γιαούρτι είναι μια πλήρης τροφή με χαμηλά ποσοστά υδατανθράκων και λιπών. Δεν είναι έκπληξη ότι προτιμάται ως σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας ή πλήρες βραδινό γεύμα.

Φακές

Με 23,6 γρ. ανά 100 γρ. τροφής, οι φακές είναι από τις πιο πλούσιες φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Είναι τόσο θρεπτικές που έχουν κατασκευαστεί διαιτητικά μακαρόνια από φακές.

Σεϊτάν

Το σεϊτάν είναι μια τροφή που παρασκευάζεται από γλουτένη, την κύρια πρωτεΐνη του σιταριού. Αν και δεν είναι κατάλληλο για όσους έχουν κοιλιοκάκη, είναι μια από τις πιο πλούσιες φυτικές τροφές σε πρωτεΐνη, με 25 γρ. ανά 100 γρ. τροφής.

Τέμπε

Είναι ένα ινδονησιακό φαγητό που φτιάχνεται από ζυμωμένους σπόρους σόγιας. Δεν είναι ό,τι πιο προσιτό, αλλά έχει 19 γρ. πρωτεΐνης (όσα περίπου και το στραγγιστό γιαούρτι), κάτι που δεν είναι σύνηθες σε φυτικές τροφές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό