18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα εμβόλια, η μάχη κατά της πανδημίας και το μοντέλο του «ελβετικού τυριού»

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα εμβόλια κατά του Co-19 ήταν η μεγάλη ελπίδα της ανθρωπότητας την προηγούμενη χρονιά στη μάχη της κατά του νέου κορωνοϊου. Η επιστήμη κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει διαθέσιμα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά του ιού.

Σήμερα τα εμβόλια έχουν χαρακτηριστεί ως το φως στην άκρη του τούνελ, ως η μόνη «οδός» προς μια καθημερινότητα εκτός lockdown, που θα επιτρέψουν να ανακτήσουμε την παλιά μας ζωή.

Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα είναι προς το παρόν αρκετά και χρειάζονται επιπλέον μέτρα.Διαβάστε εδώ περισσότερα για τα διδάγματα που παίρνουμε από το Ισραήλ και τη Χιλή. 

Τι μας διδάσκει το μοντέλο του «ελβετικού τυριού»

Το πρόβλημα είναι ότι κανένα μέτρο για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Ούτε τα εμβόλια είναι.

BBC

Κοιτώντας αυτό το κομμάτι ελβετικού τυριού με τις χαρακτηριστικές τρύπες του, κομμένα σε εννέα κομμάτια, κάθε στρώμα του αντιπροσωπεύει μία από τις άμυνές μας έναντι του ιού.

Καμία από τις φέτες του δεν είναι τέλεια. Καθεμία από αυτές έχει τρύπες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα ελαττώματα του μέτρου που επιτρέπουν στον ιό να βρει διέξοδο. 

Ωστόσο, εάν υπάρχουν πολλά στρώματα, αυξάνεται η πιθανότητα να σταματήσει ο ιός να βρίσκει τρόπο «διαφυγής». 

Ο Αυστραλός ιολόγος Ίαν Μακέι, ο πρώτος που χρησιμοποίησε το μοντέλο του «ελβετικού τυριού» σε σχέση με την πανδημία, εξηγεί ότι στην πραγματικότητα, οι τρύπες του τυριού θα ανοίγουν συνεχώς, θα κλείνουν και θα αλλάζουν θέση ανάλογα με τη συμπεριφορά μας.

Αυτός είναι ο λόγος που αυτός και άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, ακόμη και σε μέρη με εκτεταμένη κάλυψη εμβολίων, πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε πολλαπλά μέτρα για να σταματήσουμε την ευθυγράμμιση των τρυπών του ελβετικού τυριού και να μην αφήσουμε τον ιό να περάσει.

Ποιες είναι όμως οι φέτες;

1. Εμβόλια

Τα εμβόλια θεωρούνται ευρέως ως το πιο ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιό μας κατά του Co-19. Μερικά είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικά και αποτρέπουν τους ανθρώπους από το να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν από την ασθένεια.

Όμως κανένα εμβόλιο δεν είναι ποτέ 100% αποτελεσματικό και υπάρχει πιθανότητα να κολλήσουμε τον ιό ή να τον μεταδώσουμε ακόμη και μετά τον εμβολιασμό μας.

2. Τεστ

Τα τεστ μεγάλης κλίμακας μπορούν να βρουν ασυμπτωματικά άτομα που μεταφέρουν τον ιό και δεν γνωρίζουν ότι τον έχουν.

Ωστόσο, τα rapid tests έχουν ατέλειες καθώς αν και αξιόπιστα οδηγούν σε απόκλιση που μπορεί να χάσουν ορισμένες περιπτώσεις.

3. Ιχνηλάτηση

Τα συστήματα ανίχνευσης επαφών εντοπίζουν άτομα που έχουν έρθει σε στενή επαφή με ένα θετικό κρούσμα, ώστε να τους συμβουλεύσουν να απομονωθούν.

Ωστόσο, τέτοια σχήματα πρέπει να είναι γρήγορα και να φτάνουν μεταξύ 80% -100% των επαφών για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

4. (Αυτο)απομόνωση

Οι περισσότερες χώρες συμβουλεύουν τα άτομα που υποπτεύονται ή γνωρίζουν ότι έχουν κορωνοϊό να μείνουν στο σπίτι τους και να αποφύγουν την επαφή με άλλους. Μερικές χώρες απαιτούν επίσης από τους ταξιδιώτες να παραμείνουν σε καραντίνα.

Ωστόσο, ορισμένοι δεν ακολουθούν αυτές τις οδηγίες ή δεν μπορούν να το κάνουν.

5. Μάσκες

Οι μάσκες και τα καλύμματα προσώπου μπορούν να εμποδίσουν τα σταγονίδια του ιού να μεταφερθούν με το βήχα, το φτάρνισμα και την ομιλία. Ωστόσο, κάποια ίχνη του ιού καταφέρνουν και περνάνε ακόμα και από μάσκες υψηλότερης ποιότητας.

Οι μάσκες πρέπει επίσης να φορεθούν σωστά και να χρησιμοποιηθούν από αρκετά άτομα για να κάνουν τη διαφορά.

6. Μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης

Η απόσταση 2 μέτρων μακριά από κάποιον μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Αλλά μπορούμε να τον κολλήσουμε και σε μεγαλύτερη ακόμη απόσταση από κάποιον.

7. Εξωτερικές δραστηριότητες

Ο καθαρός αέρας μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης και η υπεριώδης ακτινοβολία από το φως του ήλιου μπορεί να καταστρέψει τον ιό που αφήνεται στις επιφάνειες. Αλλά ο κίνδυνος όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους δεν μειώνεται στο μηδέν.

8. Ανοιχτά παράθυρα

Η πιθανότητα μόλυνσης με κορωνοϊό αυξάνεται σε χώρους που δεν αερίζονται καλά. Όσο μεγαλύτερη είναι η ροή του αέρα, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος, αν και ο κίνδυνος παραμένει.

9. Πλύσιμο χεριών και επιφανειών

Η καλή υγιεινή μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, αν και παραμένει ο κίνδυνος από τα σωματίδια στον αέρα.

Διαβάστε ακόμα:

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό