16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα διλήμματα των συνεργασιών μπαίνουν στο προεκλογικό τραπέζι

Ειδήσεις Ελλάδα

Όσο οι κάλπες πλησιάζουν το περιβάλλον πόλωσης που συνθέτουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζουν τα μικρότερα κόμματα.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το δυστύχημα των Τεμπών, η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και η πιθανότητα το σενάριο της αυτοδυναμίας να δυσκολεύει έχει αυξήσει κατακόρυφα την ένταση και τη συχνότητα των συζητήσεων περί συνεργασιών.

Όσο οι κάλπες πλησιάζουν το περιβάλλον πόλωσης που συνθέτουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζουν τα μικρότερα κόμματα.

Το πρέσιγκ ακουμπά κυρίως το ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι η δύναμη που θα κληθεί να διαχειριστεί την τρίτη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα «αγώνα αντοχής» που δίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης με στόχο ένα ποσοστό που θα ξεπερνά το 12%. Ένα νούμερο που του εξασφαλίζει πιθανότατα πάνω από 40 βουλευτές στις πρώτες κάλπες και τον καθιστά σε μεγάλο βαθμό ρυθμιστή των εξελίξεων.

Ποτέ κανένα κόμμα δεν άνοιξε πραγματικά τα χαρτιά του πριν από τις εκλογές.

Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης κλείνοντας την πόρτα του Μαξίμου σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα απλώς πραγματοποιεί έναν ελιγμό.

Διαφοροποιεί τη στρατηγική του από τους δυο «μεγάλους» προκειμένου να μη συνθλιβεί στις εκλογικές «μυλόπετρες».

Με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε δικαιολογούν και την επιμονή να μην οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες εκλογές. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κρυμμένους άσους στο μανίκι του μέχρι τις κάλπες. Απευθύνθηκε σε ένα μεγάλο κοινό – άνω του 30% – που δεν επιθυμεί πρώην πρωθυπουργούς να αναλάβουν και πάλι τα ηνία της χώρας. Θα επενδύσει σίγουρα και στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος και τις προτάσεις που έχει καταθέσει πρώτος στο δημόσιο διάλογο κυρίως στο πεδίο της οικονομίας.

Αρκεί να περιοριστούν τα «φάλτσα» όπως η εσωκομματική κόντρα που άνοιξε με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Η «κίτρινη κάρτα» βγήκε. Θα ακολουθήσει και η «κόκκινη»;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του για στελέχη που προωθούν τη δική τους ατζέντα. Αυτό έγινε σαφές από το «άδειασμα» της Χαριλάου Τρικούπη προς τον πρώην υπουργό.

Το βαρομετρικό στο κόμμα είναι χαμηλό και οι δυο πλευρές τηρούν στάση αναμονής. Μένει να πραγματοποιηθεί μια δημόσια τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου που θα ξεθολώσει το τοπίο.

Η Νέα Δημοκρατία θα πιέσει το επόμενο διάστημα τον Νίκο Ανδρουλάκη να ονομάσει το πρόσωπο που προτείνει για πρωθυπουργό όπως και τον τρόπο που επιθυμεί να κυβερνηθεί η χώρα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πως από τη ρητορική του λείπει ένα ιδεολογικό υπόβαθρο. Δεν τον ενδιαφέρει, τονίζουν, ποιος θα είναι το πρώτο κόμμα;

Μπορεί να εφαρμοστεί ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, για το οποίο έχει δεσμευτεί, με τη Νέα Δημοκρατία;

Στο τραπέζι θα βάλουν πιο επιτακτικά και το θέμα των υποκλοπών. «Μπορεί να βρεθεί στο ίδιο υπουργικό τραπέζι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον παρακολουθούσε;», διερωτώνται στελέχη από την Κουμουνδούρου.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει βάλει ακόμα ένα εμπόδιο, καθώς έχει αποκλείσει τη συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Και έτσι η εξίσωση για σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, που βάζει ως όρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γίνεται συνεχώς όλο και πιο σύνθετη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό