22 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Τα «γεράκια της Βαλτικής»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Λιθουανός, Άντριους Κουμπίλιους δεν έχει καμία αμφιβολία για το ποια είναι η κύρια απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση : είναι η Ρωσία.

Ο νεοδιορισθείς από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ευρωπαίος Επίτροπος Άμυνας, το είπε ξεκάθαρα μιλώντας σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους: «η Μόσχα  αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης ».

Άρα; «Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο », είπε ο 67χρονος Κουμπίλιους, που ας σημειωθεί έχει γεννηθεί επί Σοβιετικής Ενωσης και διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της Λιθουανίας.

Ποιο είναι το ενδεχόμενο; Μα ο πόλεμος της ΕΕ με τη Ρωσία! Αυτό πρακτικά –κατά τον «υπουργό Αμυνας» της ΕΕ- να  γεμίσουν οι αποθήκες με στρατιωτικό εξοπλισμό και οι στρατοί των χωρών μελών να είναι έτοιμοι για πιθανή, ταχεία κινητοποίηση.

Όσον αφορά τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για την ευρωπαϊκή άμυνα, ο Κουμπέλιους τους υπολόγισε επακριβώς : «Τα κράτη μέλη ξοδεύουν τώρα 300 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα, οι Αμερικανοί περίπου 800 δισεκατομμύρια». Αρα, πρέπει να πειστούν τα κράτη μέλη να επενδύσουν πολύ περισσότερα από πριν, είπε ο Λιθουανός Επίτροπος. Και μάλιστα από τώρα. Να μην περιμένουμε να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή το 2028. Το ερώτημα βέβαια αν θα πρέπει να υπάρξει «κοινό χρέος» της ΕΕ για την Αμυνα της Ευρώπης, δεν το απάντησε. Σιγά άλλωστε μην δεχθούν οι Γερμανοί ευρωομόλογο!

Ο Κουμπέλιους δεν είναι το μόνο «γεράκι» στην νέα Κομισιόν. Την ευθύνη για την εξωτερική πολιτική θα έχει η πρώην Εσθονή πρωθυπουργός, Κάγια Κάλας, που έχει δηλώσει πώς θέλει να φάει τη Ρωσία « για πρωϊνό».

Δυο «γεράκια» από ισάριθμες χώρες της Βαλτικής, θα καθορίζουν λοιπόν την αμυντική και την εξωτερική πολιτική της Ευρώπης των 27. Δύο πολιτικοί που προέρχονται από δύο κράτη μέλη στα οποία ζουν το …1% των πολιτών της ΕΕ, για την ακρίβεια, που είναι γνωστά για την ιστορική εχθρότητά τους προς τη Ρωσία.

Ο διορισμός των δύο «γερακιών της Βαλτικής» σε δύο θέσεις –κλειδιά της Κομισιόν, είναι ένα σαφές μήνυμα ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει να κλιμακώσει κι άλλο τον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Όταν μάλιστα αρχίζουν να πληθαίνουν οι φωνές πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει για το καλό και της Ευρώπης,

Η φον ντερ Λάιεν ενίσχυσε επίσης την επιρροή των κρατών της πρώην  Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Ο Πολωνός Πιότρ Σεραφίν θα είναι ο νέος επίτροπος προϋπολογισμού. Η Ρουμάνα Ροξάνα Μιντζάτου λαμβάνει μία από τις έξι θέσεις εκτελεστικών αντιπροέδρων για την αγορά εργασίας και τις κοινωνικές υποθέσεις, η Σλοβένα Μάρτα Κος για τη διεύρυνση της ΕΕ και η Κροάτισσα Ντουμπράβσκα Σούιτσα για τη Μεσόγειο.

Εξαίρεση αποτέλεσε η Ουγγαρία, της οποίας ο επικεφαλής της κυβέρνησης Βίκτορ Όρμπαν είναι ο μόνος στην ΕΕ που διατηρεί καλές σχέσεις με τη Μόσχα. Αντί να είναι υπεύθυνος για τη διεύρυνση της ΕΕ όπως πριν, ο Ούγγρος Επίτροπος Όλιβερ Βαρχέλι θα είναι πλέον υπεύθυνος για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό