18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα βήματα για την άρση ακινησίας την 3η Απριλίου. Πότε δεν γίνεται.

Ειδήσεις Ελλάδα

Από την 3η Απριλίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι που έχουν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους να κάνουν χρήση των οχημάτων τους εκ νέου με καταβολή των τελών κυκλοφορίας με πληρωμή ανά μήνα.
Σε ότι αφορά τα βήματα για την άρση ακινησίας των οχημάτων τους είναι τα εξής:

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων εισέρχονται στο myCAR της ΑΑΔΕ με τους κωδικούς TAXISnet και επιλέγουν «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία».
Κάνουν κλικ στην «Δήλωση Άρσης Ακινησίας Οχημάτων».
Επιλέγουν «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας» και κάνουν κλικ στα αναλογικά τέλη. Εκεί συμπληρώνουν το πλήθος των μηνών που θέλουν να κυκλοφορήσουν και εκδίδεται ειδοποιητήριο με κωδικό πληρωμής.

Εφόσον πληρώσουν τα τέλη και έχουν και ενεργή ασφάλεια για το Ι.Χ. τους, οριστικοποιείται η αίτηση.
Εξαιρέσεις στην άρση ακινησίας
Δεν μπορεί να υποβληθεί δήλωση ακινησίας ηλεκτρονικά, αλλά μόνο στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος, στις εξής περιπτώσεις:

Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος
Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό

iii. Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί

Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού
Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή
Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος ( ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση

vii. Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας
viii. Πλειστηριασμού του οχήματος

Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου
Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
Θανάτου του ιδιοκτήτη του οχήματος, όπου η ακινησία δηλώνετε από τους κληρονόμους του (εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμα άδεια κυκλοφορίας στο όνομά τους), στη ΔΟΥ του θανόντος.

Κυρώσεις
Όχημα για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την ΑΑΔΕ, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις και διοικητικό πρόστιμο ίσο με 10.000 ευρώ.
Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο του προηγούμενου εδαφίου τριπλασιάζεται, δηλαδή επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ίσο με 30.000 ευρώ, και, με απόφαση του κατά νόμο αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.
Τέλος για την έκδοση προσωρινής άδειας κυκλοφορίας απαιτείται:

Η ύπαρξη ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου και
Η ύπαρξη ενός πληρωμένου- ενεργού παραβόλου (τουλάχιστον για μία μέρα κυκλοφορίας)

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό