22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα αστεία του Μπάιντεν και το ελληνικό «άρωμα» στη δεξίωση του Λευκού Οίκου

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Το εμβατήριο στην αίθουσα δεξιώσεων του Λευκού Οίκου, σταματά και γίνεται η αναγγελία της άφιξης του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ και του πρωθυπουργικού ζεύγους της Ελλάδας. Η δεξίωση στο Λευκό Οίκο, προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του μόλις ξεκίνησε και η ατμόσφαιρα είναι άκρως θερμή, οικεία και κρύβει πολλά…

Ενδυματολογικές εκπλήξεις, σταυροκοπήματα, χαριτολογήματα,  μετονομασίες, ελληνικά ακούσματα και ελληνικές γεύσεις, καταγράφηκαν στο παρασκήνιο της δεξίωσης που παρέθεσε προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού και της συζύγου του το Προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ Τζο και Τζιλ Μπάιντεν.

Από την έναρξη της προσφώνησής του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Αμερικανός πρόεδρος με χιούμορ και εγκαρδιότητα έσπασε τον πάγο της εθιμοτυπίας, αναφερόμενος στην συζήτηση που είχαν προηγουμένως οι δύο ηγέτες  και χαριτολογώντας αναφέρθηκε στην καλή «χημεία» που αναπτύχθηκε. «Είχαμε μία υπέροχη συζήτηση, το επικίνδυνο είναι πως άρεσε ο ένας στο άλλον! είπε χαρακτηριστικά ο Τζό Μπάιντεν προκαλώντας τα γέλια των υψηλών προσκεκλημένων του.

Με αστείρευτο χιούμορ ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχασε την ευκαιρία να υπογραμμίσει και τις άριστες σχέσεις που διατηρεί με την ελληνική ομογένεια η οποία παραλίγο να τον κάνει να ξεχάσει πως κάνει το σταυρό του!  «Είμαι  ανάμεσα στην ελληνο-ορθόδοξη κοινότητα τόσο καιρό και ως ρωμαιο-καθολικός κάνω το σταυρό μου με λάθος τρόπο! Πιάνω τον εαυτό μου ότι προσπαθώ να τον κάνω δεξιά, δεν ξέρω…ο Πάπας θα έχει τρελαθεί με την αλλαγή μου!» σχολίασε, αντικρίζοντας τους ομογενείς φίλους του να γελάνε.

Οι σχέσεις του  μάλιστα με τους Έλληνες ομογενείς είναι τόσο στενές που στη συναναστροφή μαζί τους έχει πλέον έχει αλλάξει και το επίθετό του, όπως αποκάλυψε ο Αμερικανός πρόεδρος. « Θέλω να αστειευτώ σχετικά με το ότι είμαι γνωστός ως Τζο Μπαϊντενόπουλος στην ελληνοαμερικανική κοινότητα στο Ντέλαγουερ!» συστήθηκε για όσους δεν ήξεραν αυτή την πτυχή. Αστείο το οποίο έκανε και κατά την υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον οποίο συστήθηκε ως Μπαϊντενόπουλος, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τον παροτρύνει να τον κάνει κρητικό!

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ο διάλογος μεταξύ των δύο ηγετών, τον οποία ανέβασε στο λογαριασμό τους στο Instagram  και ο Έλληνας πρωθυπουργός:

-Τζο Μπάιντεν: Καλώς ήρθατε! Χαίρομαι που σας βλέπω!-Κυριάκος Μητσοτάκης:  Ευχαρίστησή μου!-Τζο Μπάιντεν: Τζο Μπαϊντενόπουλος-Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπαϊντενάκης! Μητσοτάκης, Μπαϊντενάκης!-Τζο Μπάιντεν: Νομίζω έχετε δίκιο! Είναι καλύτερο!

Κατά την άφιξη των προσκεκλημένων στην αίθουσα δεξιώσεων του Λευκού οίκου  ελληνική μουσική προετοίμαζε το κλίμα για μία εκδήλωση με έντονο ελληνικό χρώμα. Άλλωστε ο πρόεδρος Μπάιντεν επέλεξε ΚΑΙ ενδυματολογικά να τιμήσει την χώρα μας, φορώντας υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό μία γραβάτα με την ελληνική σημαία! Μία γραβάτα την οποία είχε ανταλλάξει με δική του πρωτοβουλία το 2017 με τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στο περιθώριο της πρώτης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης του οργανισμού Concordia στην Αθήνα.

Άκρως ελληνικό ήταν και το μενού της δεξίωσης η οποία εφόσον είχε σημείο αναφοράς τα 201 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση δεν θα μπορούσε να λείπει ο παραδοσιακός μπακαλιάρος – σκορδαλιά! Έτσι, Αμερικανοί και Έλληνες προσκεκλημένοι του προεδρικού ζεύγους απόλαυσαν ελληνικές γεύσεις όπως παντζάρια με Σκορδαλιά, ντολμάδες, σπανακόπιτα, καβουροκεφτέδες, παϊδάκια και φυσικά μπακαλιάρο Σκορδαλιά!

Ελληνικό γλέντι όμως είχε στηθεί και στο προαύλιο του Λευκού Οίκου όπου η μπάντα έπαιζε ελληνικά τραγούδια.  «Νινα-ναϊ γιαβρουμ» και «Περά στους πέρα κάμπους» ξεσήκωσαν τους παραβρισκόμενους  και κάποιοι δεν έχασαν την ευκαιρία να αρχίσουν το χορό!  

Η δεξίωση προς τιμήν του πρωθυπουργικού ζεύγους της Ελλάδας ήταν η πρώτη στον Λευκό Οίκο μετά την πανδημία και η πρώτη επί προεδρίας του Τζο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google Newsκαι μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό