35.9 C
Athens
Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024

Τα αντικαταθλιπτικά σώζουν ζωές, αλλά… παχαίνουν – Τι πρέπει να κάνεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα αντικαταθλιπτικά σώζουν ζωές κυριολεκτικά. Άγχος, κατάθλιψη, πανικός, φοβία και μετατραυματικό στρες μπορούν να οδηγήσουν σε αυτοκτονίες, αλλά και να υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, αφού χωρίς αυτά δεν μπορούν να εργαστούν, να κοινωνικοποιηθούν και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Η λήψη αντικαταθλιπτικών, ωστόσο, συνδέεται με την πρόσληψη βάρους, κάτι που οδηγεί πολλούς ασθενείς στη διακοπή της αγωγής τους με προφανείς επιπτώσεις στη ζωή τους.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, εξετάστηκαν τα αντικαταθλιπτικά σιταλοπράμη (Cipralex, Lexapro), σερτραλίνη (Zoloft), βουπροπιόνη (Wellbutrin), φλουοξετίνη (Prozac) σε σχέση με την αύξηση βάρους.

Τι λένε οι αριθμοί για αντικαταθλιπτικά και βάρος;

Μετά από έξι μήνες παρακολούθησης οι ασθενείς που έπαιρναν σιταλοπράμη είχαν 10-15% περισσότερες πιθανότητες να αυξηθεί το βάρος τους κατά 5% σε σχέση με τη σερτραλίνη.

Οι χρήστες βουπροπιόνης είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τους χρήστες σερτραλίνης, ενώ η φλουοξετίνη δεν συσχετίστηκε με μεταβολές στο βάρος.

Η αύξηση του σωματικού βάρους κατά 5% θεωρείται κλινικά σημαντική, αναφέρει ο ερευνητής Joshua Petimar, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Ωστόσο, «η σχέση κατάθλιψης και άγχους είναι σύνθετη και δύσκολο να προβλεφθεί. Κάποιοι θα πάρουν βάρος, κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι δεν θα δουν μεταβολή», συμπληρώνει.

Ευθύνονται τα αντικαταθλιπτικά για την αύξηση του βάρους σε ασθενείς;

Παράλληλα, είναι γνωστό ότι τα αντικαταθλιπτικά δεν είναι απαραίτητα ο λόγος που παρατηρείται αύξηση βάρους. Ασθενείς με κατάθλιψη μπορεί να χάσουν κιλά λόγω μειωμένης όρεξης και να κερδίσουν βάρος κάνοντας θεραπεία με αντικαταθλιπτικά. «Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης και η ανάκτηση της όρεξης οδηγεί στην αύξηση του βάρους» εξηγεί ο Dr. Aron Tendler, ψυχίατρος και CMO στην εταιρεία BrainsWay.

Επιπλέον, «πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι αυτά είναι μέσοι όροι, κάποιοι θα χάσουν, κάποιοι θα κερδίσουν βάρος», επισημαίνει ο Δρ Roy Perlis, από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Τι είναι η σιταλοπράμη και τα SSRIs;

Το σιταλοπράμη που ήταν το κύριο αντικαταθλιπτικό της μελέτης ανήκει σε μια διαδεδομένη τάξη φαρμάκων που λέγονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και δρουν εμποδίζοντας την επαναπρόσληψη σεροτονίνης από τα εγκεφαλικά κύτταρα αυξάνοντας την συγκέντρωσή της.

Η σεροτονίνη είναι μια ουσία που προκαλεί «ευφορία» και η λήψη σιταλοπράμης αυξάνει τα συναισθήματα χαράς και ευτυχίας. Ωστόσο, συνδέεται και με την όρεξη και το βάρος, ενώ υπάρχει σχέση μεταξύ της διάθεσης και του γαστρεντερικού συστήματος.

Τι πρέπει να κάνεις;

Τα καλά νέα της μελέτης είναι ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και άλλων διαταραχών. Φυσικά θα πρέπει να χορηγούνται με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ψυχιάτρου. Με απλά λόγια, δεν ωφελεί να διακόψεις την αγωγή σου, αλλά σε συνεννόηση με τον γιατρό σου, να δοκιμάσεις διαφορετικά αντικαταθλιπτικά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό