18.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τα άλμπατρος είναι εκπληκτικοί δύτες

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα άλμπατρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη πτηνών στον πλανήτη και αυτό με το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών. Τα άλμπατρος είναι ιδιαίτερα αποδοτικά στον αέρα, χρησιμοποιώντας τη δυναμική πτήση, και την πτήση με κλίση για να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις με μικρή προσπάθεια. Τρέφονται με ψάρια, καλαμάρια και κριλ και γνωρίζαμε πώς αν χρειαστεί μπορούν να πραγματοποιούν βουτιές μέσα στο νερό για να βρουν την τροφή τους. Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι τα άλμπατρος βουτούν σε βάθη 6-9 μέτρων κάτων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Current Biology» ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας και της Βρετανικής Γεωλογικής Εταιρείας αναφέρουν ότι τα άλμπατρος καταδύονται σε βάθη 19 μέτρων. Η ανακάλυψη έγινε χάρις στην παρακολούθηση με διάφορα όργανα (επιταχυνσιόμετρα, αισθητήρες, όργανα μέτρησης βάθους και GPS) των άλμπατρος που ζουν στα νησιά Φόκλαντ στον Νότιο Ειρηνικό.

«Εντοπίζοντας και κατανοώντας συμπεριφορές που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα τόσο από τα άλμπατρος όσο και από άλλα θαλάσσια πτηνά που απειλούνται με εξαφάνιση θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές μεθόδους προστασίας τους» αναφέρει ο Όλιβερ Πάντζετ, ζωολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόδης, επικεφαλής της έρευνας. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι 15 από τα 22 είδη των άλμπατρος απειλούνται με εξαφάνιση αφού οι πληθυσμοί τους έχουν συρρικνωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Μια αιτία για αυτή την εξέλιξη είναι ότι τα άλμπατρος εξοντώνονται από αλιευτικό εξοπλισμό όπως αυτός που χρησιμοποιείται στην αλιεία τόνου. Ένα σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι τα άλμπατρος κυνηγούν στη διάρκεια της μέρας και βουτούν μέσα στο νερό όσο υπάρχει ακόμη φως και έτσι κάποιες φορές επιτίθονται στα δολώματα που ρίχνουν οι ψαράδες με αποτέλεσμα να δαγκώνουν τα αγκίστρια και να χάνουν την ζωή τους. Οι ερευνητές προτείνουν οι αλιείς να τοποθετούν τα δίχτυα και τον εξοπλισμό τους στο νερό μετά τη δύση του Ήλιου ως ένα μέτρο προστασίας των άλμπατρος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό