24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ταχύτατη εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, εκατομμύρια ζώα θανατώνονται

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο ιός της γρίπης των πτηνών σαρώνει τις ΗΠΑ και αποτελεί το χειρότερο ξέσπασμα όλων των εποχών, καθώς έχουν ήδη θανατωθεί πάνω από 37 εκατομμύρια κοτόπουλα και γαλοπούλες και με περισσότερους θανάτους να αναμένονται μέχρι τον επόμενο μήνα, στις Μεσοδυτικές ΗΠΑ.

Βάσει των κρατικών οδηγιών, οι φάρμες πρέπει να καταστρέψουν ολόκληρα εμπορικά σμήνη εάν μόνο ένα πουλί βγει θετικό στον ιό, για να σταματήσει η εξάπλωση. Αυτό οδηγεί σε οδυνηρές σκηνές σε ολόκληρη την αγροτική Αμερική. Στην Αϊόβα, εκατομμύρια ζώα σε αχυρώνες πνίγονται σε υψηλές θερμοκρασίες ή με δηλητηριώδη αφρό. Στο Ουισκόνσιν, σειρές φορτηγών χρειάστηκαν μέρες για να συλλέξουν μάζες από σφάγια πουλιών και να τα στοιβάσουν σε χωράφια. Οι γείτονες ζουν με τη δυσοσμία των πουλιών που αποσυντίθενται.

Η κρίση πλήττει περισσότερο τις όρνιθες και τις γαλοπούλες που γεννούν αυγά, με την ασθένεια να πολλαπλασιάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα μεταναστευτικά άγρια ​​πτηνά που συρρέουν πάνω από τις φάρμες και αφήνουν περιττώματα που εντοπίζονται στα πτηνοτροφεία. Αυτός είναι πιθανώς ο τρόπος με τον οποίο ο ιός μολύνει τις επιχειρήσεις αυγών στην Αϊόβα, οι οποίες παράγουν υγρά και κονιορτοποιημένα αυγά που μπαίνουν σε ομελέτες εστιατορίων ή μείγματα κέικ σε κουτί. Πιο βόρεια, κάτω από τα ίδια μονοπάτια μετανάστευσης, βρίσκονται οι φάρμες γαλοπούλας της Μινεσότα, οι οποίες παρέχουν τα πάντα, από αλλαντικά για σάντουιτς μέχρι ολόκληρα πουλιά για τις διακοπές.

Οι τιμές για τέτοια προϊόντα εκτινάσσονται στα ύψη, αυξάνοντας τον ταχύτερο ρυθμό πληθωρισμού στις ΗΠΑ εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα ελλείμματα προσφοράς που προκλήθηκαν από τη γρίπη έρχονται επίσης καθώς οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων φτάνουν σε νέα υψηλά. Από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τις καλλιέργειες, όλα αυτά προκαλούν αναταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού και επιδεινώνουν την κρίση που έχει ωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα από την αρχή της πανδημίας.

: Bloomberg

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό