16.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ταξιδιωτικό χάος στη Γερμανία- Γενική απεργία στις συγκοινωνίες

Ειδήσεις Ελλάδα

Με προβλήματα στις συγκοινωνίες ξεκίνησε η Δευτέρα στη Γερμανία λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων με κύριο αίτημα τους υψηλότερους μισθούς, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και κρίσης κόστους ζωής.

Η 24ωρη απεργία περισσότερων από 350.000 εργαζομένων σε σιδηροδρόμους, αεροδρόμια, λεωφορεία, λιμάνια και αυτοκινητοδρόμους ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με τα συνδικάτα μεταφορών και σιδηροδρόμων Verdi και EVG να αναμένουν σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές.

Η Verdi ζητάει αύξηση 10,5% για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.

Τα μεγάλα αεροδρόμια, σε πόλεις όπως η Φρανκφούρτη και το Μόναχο, δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα. Τα υπεραστικά, περιφερειακά και τοπικά τρένα που εκμεταλλεύονται η Deutsche Bahn και άλλοι σιδηρόδρομοι θα σταματήσουν επίσης, ανέφερε η EVG.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB), ήδη από την έναρξη χθες της νυχτερινής βάρδιας δεν κυκλοφορεί κανένα υπεραστικό τρένο, ενώ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τη Βαυαρία, την Έσση, την Σαξονία, την Κάτω Σαξονία, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και την Ρηνανία-Παλατινάτο επηρεάζονται και τα τοπικά δρομολόγια, όπως και η κίνηση των λεωφορείων. Αντίστοιχα έχει παραλύσει η λειτουργία των αεροδρομίων της Φρανκφούρτης, της Στουτγάρδης, του Ντίσελντορφ, της Καρλσρούης, του Μαγδεμβούργου και του Μονάχου, όπου η απεργία είναι 48ωρη και ξεκίνησε από χθες με ακύρωση όλων των τακτικών πτήσεων. Στα υπόλοιπα κρατίδια δεν γίνονται σήμερα ανάλογες κινητοποιήσεις, καθώς ισχύουν διαφορετικές συμβάσεις, οι οποίες δεν τελούν αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση.

Η Verdi Hamburg δήλωσε το Σάββατο ότι έχει συνάψει συμφωνίες με τις εταιρείες που επηρεάζονται από την απεργία προκειμένου να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση σε περίπτωση ατυχήματος, έκτακτης προσγείωσης ή μεταφοράς ιατρών και ασθενών.

Οι ταξιδιώτες πήραν ήδη μια γεύση του χάους χθες, όταν η Deutsche Lufthansa αναγκάστηκε να ακυρώσει ορισμένες πτήσεις λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Στην απεργία συμμετέχουν ακόμη οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, αλλά και στους αυτοκινητοδρόμους, όπου πολλά τούνελ θα παραμείνουν σήμερα κλειστά. Σε δέκα από τα δεκαέξι κρατίδια ήρθη χθες η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών, προκειμένου να περιοριστούν τα προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς από την απεργία, ενώ σε πολλές οδικές αρτηρίες της χώρας διαπιστώνονται από νωρίς το πρωί σοβαρά προβλήματα, καθώς οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους. Οι εργοδότες έχουν πάντως δώσει ειδικά για σήμερα το δικαίωμα εξ αποστάσεως εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό