27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Ταξίδι στο Πωγώνι: Εναλλακτικές διακοπές στο «διαμάντι» της Ηπείρου

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ήπειρος δεν είναι μόνο τα όμορφα Ιωάννινα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την εμβληματική λίμνη ή τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια και το Φαράγγι του Βίκου.

Διαθέτει όμως και μια λιγότερο γνωστή και ανεξερεύνητη πλευρά. Τα χωριά του Πωγωνίου. Το Up Stories ταξιδεύει σε αυτούς του κρυμμένους θησαυρούς προτείνοντας προορισμούς που θα μείνουν αξέχαστοι. Ιστορικά μνημεία, γαλάζιες παρθένες λίμνες, πέτρινα τοξωτά γεφύρια, καταρράκτες, αλλά και επαγγέλματα που τείνουν να εξαφανιστούν, αλλά στις μέρες μας φαντάζουν ως σπάνια τουριστική ατραξιόν, συνθέτουν ένα μοναδικό παζλ.

Πρώτη στάση: Καλπάκι

Το μνημείο του μαχητή του 1940 στο Καλπάκι. Το Καλπάκι είναι ένα χωριό με ιστορική σημασία καθώς ήταν πεδίο σφοδρών συγκρούσεων στην πρώτη φάση του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940. Στην κορυφή ενός λόφου δεσπόζει το «Μνημείο του μαχητή» φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Λάζαρο Λαμέρα ως φόρος τιμής στους πεσόντες της μάχης.

Δεύτερη στάση: Λίμνη Ζαραβίνα

Κρυμμένη στην Εθνικό Οδό Ιωαννίνων-Κακκαβιά, η λίμνη Ζαραβίνα είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό. βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων και φιλοξενεί ένα μοναδικό οικοσύστημα. Αν και τα παλαιότερα χρόνια ήταν ιδιωτική, πλέον ανήκει στο Ελληνικό κράτος μετά από δικαστικές διαμάχες που διήρκησαν για δεκαετίες. Το τοπίο είναι καταπράσινο ενώ η λίμνη θεωρείται από τις πιο πλούσιες και πιο βαθιές στην Ελλάδα καθώς φτάνει ακόμη και τα 30 μέτρα. Διαθέτει επίσης μια υπέροχη ακτή που η φήμη της όλο και εξαπλώνεται. Κατά τους θερινούς μήνες την επισκέπτονται αρκετοί προκειμένου να απολαύσουν μια βουτιά.

Τρίτη στάση: Γεφύρι στο Γκρέτσι

Η Ήπειρος είναι γνωστή για τα πέτρινα τοξωτά της γεφύρια αλλά εκείνο στο Γκρέτσι ξεχωρίζει. Χτισμένο πάνω από καταρράκτη, είναι κρυμμένο στην περιοχή της Πωγωνιανής. Θεωρείται ως το ομορφότερο γεφύρι της Ελλάδας. Δεν ενώνει τις όχθες ενός ποταμού αλλά περνάει πάνω από έναν καταρράκτη 10 μέτρων που έχει νερό μόνο τους χειμερινούς μήνες. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του χωριού Παλαιόπυργος Πωγωνίου αλλά πρέπει να αποφεύγεται μετά από βροχή λόγω του χωματόδρομου.

Τέταρτη στάση: Τα καμίνια της Ηπείρου

Τα Καμίνια της Ηπείρου είναι σημαντικό στοιχείο της παραδοσιακής πολιτιστική κληρονομιάς της περιοχής. Οι καρβουνιάρηδες της περιοχής συλλέγουν ξύλα από τα πυκνά και δυσπρόσιτα δάση της περιοχής και κατασκευάζουν καμίνια κυκλικής βάσης. Η διαδικασία της παραγωγής κάρβουνου απαιτεί εμπειρία και συνεχή προσοχή. Οι καρβουνιάρηδες αποτελούν αληθινούς τεχνίτες που διατηρούν ζωντανή αυτή την παράδοση αιώνων. Η τέχνη τους είναι απαιτητική και επικίνδυνη αλλά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ηπειρώτικης κουλτούρας και συμβάλλει στη διατήρηση της παραδοσιακής ζωής και οικονομίας της περιοχής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό