27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Ταξίδι για διακοπές ή για μία εκδρομή; Πέντε και μία συμβουλές για λιγότερο άγχος

Ειδήσεις Ελλάδα

Σχεδιασμός, Λιγότερη κούραση, Επιλογή ημέρας ώρας, Όχι Αλκοόλ, Υπεύθυνη λήψη φαρμάκων, Σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου. Έξι συμβουλές για καλύτερο ταξίδι .

Μετράς αντίστροφα τις μέρες για τις καλοκαιρινές διακοπές ή για μία ανάσα το Σαββατοκύριακο; Διώξε την ένταση και το άγχος με μια σειρά από συμβουλές που έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν ότι εσύ και οι επιβάτες σου θα είστε ασφαλείς στο δρόμο.

Οι άδειες ξεκινούν και χιλιάδες αυτοκίνητα μετακινούνται κάθε Σαββατοκύριακο σε προορισμούς διακοπών, αεροδρόμια και τερματικούς σταθμούς φέρι, καθώς η καλοκαιρινή απόδραση επιταχύνεται. Όλοι θέλουμε οι διακοπές μας να ξεκινήσουν τη στιγμή που κλείνουμε την εξώπορτα του σπιτιού μας και ξεκινάμε.

Στόχος μας να οδηγήσουμε με ασφάλεια, σε ένα καλά συντηρημένο αυτοκίνητο σε μια καλά σχεδιασμένη διαδρομή.

Σχεδιασμός

Μετέτρεψε ένα μακρύ ταξίδι σε «ευχάριστη περιπέτεια» με ενδιαφέροντα για όλους. Επεξεργάσου μια διαδρομή επιλέγοντας μερικά ενδιαφέροντα μέρη για στάσεις. Χρησιμοποίησε σωστά τις εφαρμογές πλοήγησης που προσφέρουν ενημερώσεις για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορείς να μειώσεις τις καθυστερήσεις και να αποφύγεις την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Κούραση

Τα μακρινά ταξίδια ιδιαίτερα με ζεστό καιρό μπορεί να γίνουν πολύ κουραστικά. Θα είσαι πιο προσεκτικός στο τιμόνι εάν προγραμματίζεις τακτικά διαλείμματα (τουλάχιστον κάθε δύο ώρες) και είσαι ενυδατωμένος. Απόφυγε οποιαδήποτε πίεση για να φτάσεις σε έναν μακρινό προορισμό. Αν αισθανθείς κούραση, σταμάτησε να οδηγείς και ξεκουράσου.

Επιλογή ημέρας και ώρας

Η υπερβολική ζέστη ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην μπαταρία, τον κινητήρα τα ελαστικά και σε εσένα. Επέλεξε να αποφύγεις το ταξίδι τις ημέρες ή τις ώρες με υψηλές θερμοκρασίες και έντονη ηλιοφάνεια. Μπορείς να μειώσεις την αντανάκλαση από τον ήλιο διασφαλίζοντας ότι το παρμπρίζ είναι καθαρό. Αντιηλιακές περσίδες στα παράθυρα των πίσω καθισμάτων (ή σκούρες μεμβράνες) θα βοηθήσουν τους επιβάτες (συνήθως τα παιδιά) να είναι άνετα. Αναζήτησε μια σκιερή τοποθεσία όταν παρκάρεις.

Ποτέ αλκοόλ

Περίπου το 25% από τους 20.000 και πλέον ετήσιους θανάτους στους ευρωπαϊκούς δρόμους σχετίζονται με το αλκοόλ . Η αστυνομία επιβεβαιώνει ότι οι παραβάσεις για μεθυσμένους οδηγούς πολλαπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Όταν οδηγείτε, μην πίνετε αλκοόλ.

Ακόμα και τα φαινομενικά αθώα κοκτέιλ που πωλούνται συσκευασμένα σε περίπτερα και super market έχουν ικανή ποσότητα αλκοόλ για να βεβαιωθεί παράβαση αλλά και να ρίξουν τα αντανακλαστικά σου.

Φάρμακα

Αν ακολουθείς αγωγή βεβαιώσου ότι έχεις μαζί σου τα φάρμακά σου και μην καθυστερήσεις να τα πάρεις. Σκέψου πως το ταξίδι μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμα και η επιστροφή σου. Αν γνωρίζεις πως η αγωγή μπορεί να έχει παρενέργειες (όπως κόπωση ή διάσπαση προσοχής) που μπορεί να βλάψουν την ικανότητά σου να οδηγείς με ασφάλεια. Δώσε σε άλλον/άλλη τον τιμόνι ή διέκοψε το ταξίδι.

Σωστή συντήρηση

Πριν ξεκινήσεις το ταξίδι ή την εκδρομή, το αυτοκίνητό σου πρέπει να είναι καλά συντηρημένο. Έτσι μειώνεις τον κίνδυνο και την ταλαιπωρία της βλάβης. Αφού κάνεις τον λεπτομερή έλεγχο στο συνεργείο σου. Πριν ξεκινήσεις, τσεκάρεις την πίεση των ελαστικών και το βάθος του πέλματος, τη στάθμη υγρών, την μπαταρία και τα φρένα. Επίσης ενημερώσου για την κάλυψη, που έχεις από την ασφαλιστική σου εταιρία (για οδική βοήθεια, διαμονή, νοσηλείες ) για να έχεις κάποιον να σε φροντίσει εάν κάτι πάει στραβά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό