16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τέσσερις κρίσιμες εβδομάδες μέχρι τις κάλπες: Οι σχεδιασμοί των κομμάτων

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποτυπώθηκε στις 21 Μαΐου, είναι πολύ δύσκολο να αμφισβητηθεί.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το νέο εκλογικό τοπίο είναι πολύ διαφορετικό.

Η ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποτυπώθηκε στις 21 Μαΐου, είναι πολύ δύσκολο να αμφισβητηθεί.

Ασφαλώς οι εκλογές γίνονται πάντα για την ανάδειξη της κυβέρνησης και όχι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι 20 μονάδες της διαφοράς, ωστόσο έχουν στρέψει όλο το ενδιαφέρον στο τι θα γίνει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

«Λάθος» τονίζουν συνεχώς στελέχη της Πειραιώς.

Από τη γαλάζια παράταξη «ξορκίζουν» συνεχώς τη χαλαρή ψήφο και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να «πιάσει τόπο» το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ πως αν η Νέα Δημοκρατία ξανακερδίσει με το ίδιο ποσοστό και την ίδια διαφορά θα είναι ανεξέλεγκτη.

Για αυτό και δόθηκε σήμα να πέσουν οι τόνοι σε σχέση και με αναφορές για τις 180 έδρες που διεκδικεί για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να μη χάσει καθόλου χρόνο και ξεκινάει τις περιοδείες από τη Δευτέρα όπου θα επισκεφθεί την περιφέρεια που εκλέγεται, τη Δυτική Αθήνα.

Από «κάστρο» του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε σε γαλάζια χέρια και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα δώσει το σήμα της νίκης και για τις επόμενες εκλογές από το Περιστέρι.

Τρίτη και Τετάρτη θα περιοδεύσει στην Κρήτη, την Παρασκευή θα βρεθεί στην Θεσσαλία και το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική.

Την Κυριακή θα επισκεφθεί το Άγιο Όρος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο».

Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση καταφέρνει να ρίξει τα ποσοστά της κάτι δεν πάει καλά.

Μπορεί το μέτωπο να είναι ξεκάθαρα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο επιθυμούν την ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τη γαλάζια παράταξη αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι πολύ πιθανό να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν δεν συμπληρώσει αυτοδυναμία στις επόμενες κάλπες.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν άφησαν ασχολίαστες τόσο τις δηλώσεις της Κατερίνας Μπατζελή όσο και της Μιλένας Αποστολάκη. Κατηγορηματική ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη που γνωρίζει πως μόνο καλό δεν θα κάνει στο Κίνημα να παρουσιαστεί πως βρίσκεται κοντά στην «αγκαλιά» της Νέας Δημοκρατίας. 

Στη Χαριλάου Τρικούπη, συνεχίζοντας την αυτόνομη πορεία, αυτό που επιθυμούν είναι να ανεβάσουν τα ποσοστά τους και να «σπρώξουν» τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση.

Είτε άμεσα – αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο – είτε το επόμενο διάστημα με τη νέα σύνθεση της νέας Βουλής. Δεν δείχνουν να βιάζονται στη Χαριλάου Τρικούπη.

Το 11,46% τους έχει ανοίξει την όρεξη και βλέπουν να ανοίγει ο δρόμος για την επαναφορά στον ηγεμονικό ρόλο που είχε το κόμμα μέχρι το 2009 στην κεντροαριστερά. Προγραμματικά και με νέες περιοδείες αναμένεται να κινηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στην Κουμουνδούρου ετοιμάζουν μια «ομάδα κρούσης» που θα εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στους τηλεοπτικούς σταθμούς με έναν πιο συγκροτημένο λόγο ακολουθώντας πιστά τη γραμμή του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ αυτών που φέρονται να συμμετέχουν είναι οι Πόπη Τσαπανίδου, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Φαραντούρης, Διάνα Βουτυράκου, Διονύσης Τεμπονέρας, Ευάγγελος Αποστολάκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και βέβαια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Όλγα Γεροβασίλη από τα παλαιότερα στελέχη. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον η πραγματοποίηση μεγάλων συγκεντρώσεων, αλλά η ανάπτυξη του προγράμματος σε θεματικές ενότητες ανοίγοντας έναν διάλογο με τις κοινωνικές ομάδες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό