32.1 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024

Τέλος χρόνου για να συνδεθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με το IRIS – Ξεκινούν «τσουχτερά» πρόστιμα σε 10 ημέρες

Ειδήσεις Ελλάδα

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποκλείσει νέα παράταση στο χρονοδιάγραμμα

Το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών, θα πρέπει να ενεργοποιήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS έως τις 30 Ιουνίου 2024. Όσοι δεν προχωρήσουν στην υιοθέτηση του συστήματος άμεσων πληρωμών κινδυνεύουν από την 1η Ιουλίου με πρόστιμο 1.500 ευρώ. Επιπλέον, όσοι δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό θα πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποκλείσει νέα παράταση στο χρονοδιάγραμμα, ενώ σχεδιάζει την σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Το σύστημα IRIS επιτρέπει στους επαγγελματίες να εισπράττουν άμεσα τα ποσά από τους πελάτες, αντί για κάρτες και μετρητά. Οι πελάτες μπορούν να εκτελούν πληρωμές γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό κινητού ή τον ΑΦΜ του επαγγελματία, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ του. Για διευκόλυνση, ο επαγγελματίας μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση.

«Τσουχτερά» πρόστιμα

Σύμφωνα με απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, όσοι δεν προχωρήσουν στη σύνδεση με το IRIS θα αντιμετωπίσουν διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Η απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή της. Η προσφυγή ασκείται ενώπιον του γενικού γραμματέα Εμπορίου, εφόσον οι κυρώσεις έχουν εκδοθεί από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης, και ενώπιον του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην περιφέρεια όπου διαπιστώθηκε η παράβαση.

Το πρόστιμο μειώνεται στο ήμισυ αν ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της σχετικής πράξης και πριν από την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής προβεί στην καταβολή του προστίμου. Αυτή η καταβολή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου. Επίσης, το πρόστιμο μειώνεται αν ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο που να πιστοποιεί τη χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών και υπηρεσιών άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό