27.1 C
Athens
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Τέλος το κόλπο των «φουσκωμένων» εξόδων για έκπτωση φόρου – Τι αλλάζει από 1η Οκτωβρίου

Ειδήσεις Ελλάδα

«Κόφτη» στη πλασματική διόγκωση δαπανών και στην απόκρυψη τζίρου από επαγγελματίες και επιχειρήσεις προκειμένου να «κουρέψουν» το ποσό του φόρου βάζει η ΑΑΔΕ με τον σταδιακό έως το τέλος του έτους μηδενισμό των αποκλίσεων στα έσοδα και τα έξοδα που δηλώνουν οι φορολογούμενοι σε σχέση με την εικόνα που έχει η εφορία με βάση τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα από την 1η Οκτωβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου περιορίζονται στο 0% οι διαφορές στα δεδομένα για τα έσοδα και σε 5% στο σκέλος των εξόδων από 10% και 20% αντίστοιχα που ισχύει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2025 καταργούνται τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων σε έσοδα και έξοδα ανά φορολογική περίοδο δήλωσης ΦΠΑ σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Με το τρόπο αυτό θα μπει τέλος στις εικονικές συναλλαγές καθώς η εφορία θα αναγνωρίζει για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο τις δαπάνες που έχουν καταγραφεί στο σύστημα και ταυτόχρονα τα δηλωθέντα έσοδα δεν μπορεί να είναι χαμηλότερα από αυτά που προκύπτουν από τη διαβίβαση των σχετικών παραστατικών για τις αγορές η την παροχή υπηρεσιών.

Με το μηδενισμό των ανεκτών αποκλίσεων στα έσοδα και τα έξοδα κανένας επαγγελματίας δεν θα μπορεί να αυξήσει τα έξοδα του, αλλά αντίθετα θα μπορεί να αυξήσει τα έσοδα του. Συγκεκριμένα θα μπορεί να προσθέσει και άλλα έσοδα και ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλλει, στην περίπτωση που έχει εκδώσει τιμολόγια πωλήσεων τα οποία ωστόσο δεν είχαν διαβιβαστεί εντός 24 ωρών στη ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ λόγω απώλειας σύνδεσης ή εκδόθηκαν χειρόγραφα ή ειδικής εξαίρεσης (π.χ. λόγω πολύ χαμηλού ετήσιου τζίρου).

Παρελθόν το τεχνητό «φούσκωμα» δαπανών

Το τεχνητό «φούσκωμα» δαπανών από επιχειρήσεις και επαγγελματίες για να αποφύγουν την πληρωμή φόρου θα αποτελέσει παρελθόν ενώ ήδη στις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται έχουν περιοριστεί οι αποκλίσεις οι οποίες μέχρι και το τέλος Ιουνίου έφθαναν στο 30% τόσο για τα έσοδα όσο και για τα έξοδα.

Το νέο καθεστώς ανοίγει το δρόμο για προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ καθώς η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να υπολογίζει αυτόματα και χωρίς καμία παρέμβαση από τους υπόχρεους το ποσό του φόρου που πρέπει να καταβάλουν στο δημόσιο. Το κλείδωμα των δηλώσεων ΦΠΑ τόσο προς τα έσοδα όσο και προς τα έξοδα αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του «κενού ΦΠΑ», δηλαδή των εσόδων που χάνει το κράτος από τη μη είσπραξη ΦΠΑ και που έχει ήδη περιοριστεί κατά 3 δις. ευρώ με την ενίσχυση και την εξάπλωση των ηλεκτρονικών πληρωμών και συναλλαγών.

Παράλληλα τα στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδα που αναρτώνται στα myDATA θα μεταφέρονται «αυτούσια» και αυτόματα στη φορολογική δήλωση, πράγμα που σημαίνει ότι μετά τις δηλώσεις ΦΠΑ θα κλειδώσουν και οι κωδικοί του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης μέσω του οποίου υπολογίζονται τα φορολογητέα κέρδη και το ύψος του φόρου εισοδήματος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό