16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τέλος στην κατάπαυση του πυρός και επιθέσεις σε όλη τη χώρα διέταξαν οι Ταλιμπάν

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανακοίνωσαν τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου το τέλος της εκεχειρίας που είχαν κηρύξει τον Ιούνιο, αλλά η οποία τηρήθηκε μόνο εν μέρει, και διέταξαν τους μαχητές τους να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε όλο το Πακιστάν.

«Καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται κατά των μουτζαχεντίν σε διάφορες περιοχές είναι επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιείτε επιθέσεις όπου είναι δυνατόν στη χώρα», είπε το Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) στους άντρες του, σύμφωνα με δήλωση.

Το TTP είχε παρατείνει επ’ αόριστον τον Ιούνιο μια εκεχειρία σε εξέλιξη για μερικές εβδομάδες, λόγω της «προόδου» στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους του πακιστανικού κράτους που ξεκίνησαν τον Μάιο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, υπό τη μεσολάβηση των Αφγανών Ταλιμπάν. .

Αλλά αυτή η κατάπαυση του πυρός δεν έγινε ποτέ πραγματικά σεβαστή, ούτε από το TTP που συνέχισε τις επιθέσεις του, όχι πλέον εναντίον αμάχων όπως πριν, αλλά κυρίως κατά των δυνάμεων ασφαλείας, ούτε από τον πακιστανικό στρατό που συνέχισε να κυνηγά τους μαχητές του.

Το TTP είναι μια ξεχωριστή ομάδα από τους Αφγανούς Ταλιμπάν. Αλλά μοιράζεται μαζί τους την ίδια ιδεολογία και μια μακρά κοινή ιστορία, και πήρε τα πάνω του με την επιστροφή τους στην εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, και την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων μετά από δύο δεκαετίες πολέμου. Δημιουργήθηκε το 2007 από Πακιστανούς τζιχαντιστές που συμμάχησαν με την Αλ Κάιντα, οι οποίοι είχαν πολεμήσει στο πλευρό των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1990 προτού αντιταχθούν στην υποστήριξη του Ισλαμαμπάντ προς τους Αμερικανούς μετά την εισβολή στη χώρα αυτή το 2001.

Το TTP έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες Πακιστανούς πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σε λιγότερο από μια δεκαετία. Αποδυναμωμένο από το 2014 από τις έντονες επιχειρήσεις του στρατού, επανήλθε σε ισχύ από το καλοκαίρι του 2020 και ακόμη περισσότερο από τότε που ανήλθαν στην εξουσία οι Αφγανοί Ταλιμπάν.

: Le Figaro

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό