15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τέλος εποχής για τα τζιπ Mercedes του Ελληνικού Στρατού. Απόσυρση μέχρι και το 2022

Ειδήσεις Ελλάδα

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα έχετε δει ή να μην έχετε μετακινηθεί με κάποιο από αυτά αν έχετε κάνει τη στρατιωτική σας θητεία. Ο λόγος για τα τζιπ Mercedes των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που αποτελούν τις στρατιωτικές παραλλαγές του γνωστού G-Wagen της 1ης γενιάς της γερμανικής εταιρείας με τον εσωτερικό κωδικό W462.
Τα τζιπ του Ελληνικού Στρατού που έχει και τη μερίδα του λέοντος, της Αεροπορίας και του Ναυτικού συναρμολογούνταν από τη ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη σε δύο εκδόσεις, τις 240GD/24 (1,25 τόνοι) και 290GD/28 (1,5 τόνοι) και σε πάμπολλες παραλλαγές. Από όχημα διοίκησης μέχρι ασθενοφόρο.

Συνολικά έχουν κατασκευαστεί πάνω από 10.000 μονάδες, συγκεκριμένα 5.500 240GD και 4.500 290GD, καθώς και 250 δεξιοτίμονα για την Κυπριακή Εθνοφρουρά.
Τα τζιπ της Mercedes πέρα από το ότι έχουν φτάσει στο όριο της ζωής τους δεν πληρούν πλέον κανένα από τα πρότυπα ασφαλείας και προστασίας του ΝΑΤΟ. Τα νέα οχήματα θα πρέπει απαραίτητα να φέρουν θωράκιση σε παράθυρα και παρμπρίζ καθώς και στην καμπίνα των επιβατών. Η επιλογή τους θα γίνει με τη μορφή του ανταγωνιστικού διαλόγου ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Μεταξύ των απαιτήσεων που τίθενται είναι να δοθεί άδεια παραγωγής στο εργοστάσιο της ΕΛΒΟ που βρίσκεται στο τελικό στάδιο εκκαθάρισης και στη συνέχεια θα περάσει σε κάποιον επενδυτή. Ήδη ακούγεται πως έχει εκφράσει ενδιαφέρον η ινδική Mahindra.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό