24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Σύρος: «Παρέλαση» από δεκάδες χελωνάκια Καρέτα-Καρέτα – Μοναδικές εικόνες

Ειδήσεις Ελλάδα

Μπροστά σε ένα μοναδικό θέαμα βρέθηκαν κάτοικοι και επισκέπτες της Σύρου καθώς αντίκρυσαν δεκάδες μικρά χελωνάκια το μώλο της περιοχής, στην παραλία Γαλησσά. Σύμφωνα με το cyclades24.gr, πρόκειται για φαινόμενο σποραδικής ωοτοκίας χελώνων Καρέτα-Καρέτα.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Βουτσίνος, τα νεογέννητα χελωνάκια ήταν αποπροσανατολισμένα και εγκλωβισμένα στον μώλο λόγω του φωτισμού, γι αυτό και ειδοποιήθηκε αμέσως ο φορέας ΑΡΧΕΛΩΝ-Archelon, the Sea Turtle Protection Society of Greece.

Κατόπιν οδηγιών του, έκλεισαν τα φώτα της προβλήτας και τα χελωνάκια οδηγήθηκαν στην άκρη του λιμενοβραχίονα για την έναρξη ενός υπέροχου και συνάμα δύσκολου ταξιδιού στο ανοιχτό πέλαγος.

Συμβουλές σε περίπτωση εντοπισμού ενδείξεων ωοτοκίας 

Σε περίπτωση που την χρονική περίοδο Μαΐου – Αυγούστου, γίνει αντιληπτή, κατά τις νυχτερινές ώρες, παρουσία ενήλικης υγιούς χελώνας του είδους καρέτα:

Διατηρούμε απόσταση ασφαλείας, παρατηρούμε από απόσταση χωρίς να κάνουμε θόρυβο και παραμένουμε ψύχραιμοι.Απομακρύνουμε κάθε πιθανό εμπόδιο (π.χ. καλοκαιρινό εξοπλισμό), που να εμποδίζει την προσπάθεια ωοτοκίας, χαμηλώνουμε την μουσική και σβήνουμε τα φώτα.Εφόσον γίνει λήψη φωτογραφιών ή βίντεο απενεργοποιούμε το φλας.Ενημερώνουμε την πλησιέστερη Λιμενική Υπηρεσία ή τον Σύλλογο για την Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ (Λακωνικός Κόλπος).

Σε περίπτωση εντοπισμού ζωντανών νεοσσών:

Διατηρούμε απόσταση ασφαλείας, παρατηρούμε από απόσταση και δεν παρεμποδίζουμε τη μετάβασή τους στη θάλασσα.Απενεργοποιούμε, εφόσον είναι αυτό δυνατό, πηγές φωτός, διότι αποπροσανατολίζουν τους νεοσσούς από την σωστή πορεία.Προσφέρουμε σκίαση, χωρίς να τα αγγίζουμε ή να τα μεταφέρουμε πιο κοντά στο νερό με τα χέρια μας. Στην περίπτωση εύρεσης αποπροσανατολισμένου νεοσσού (π.χ. σε δρόμο) ενδείκνυται η χρήση κουβά ή κάποιου μέσου με θαλασσινό νερό, ώστε να μεταφερθεί ο νεοσσός και πάλι στην ακτή και πλησίον της φωλιάς του και να κατευθυνθεί μόνος του στη θάλασσα. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό