15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σύνοδος Κορυφής: «Πόλεμος» για τα κορονοομόλογα εν μέσω απειλών για βέτο

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης βρέθηκαν οι εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού, καθώς και οι επιπτώσεις στο επίπεδο της υγείας και της οικονομίας στον απόηχο της επιστολής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και ακόμα οκτώ ηγετών προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας και της Ολλανδίας δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα, ενώ έχει αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή.

Εκτός από την κοινή έκδοση ομολόγου, οι ηγέτες διαφωνούν επίσης σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που συνδέονται με τυχόν δανεισμό από τον ESM στον οποίο ενδέχεται να καταφύγουν τα κράτη-μέλη.

Το «θρίλερ» της Συνόδου Κορυφής για την στήριξη της χειμαζόμενης από τον κορονοϊό Ευρωπαϊκής οικονομίας παρουσιάζει το Bloomberg.

Δραματική έκκληση από Λαγκάρντ

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την έκκληση της για κοινή έκδοση ευρωομόλογο ή αλλιώς κορονοομόλογο στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, λέγοντας ότι το μπλοκ αντιμετωπίζει κρίση «επικών» διαστάσεων εξαιτίας της πανδημίας.

Επιπλέον, υποστήριξε πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών γραμμών από τον ESM, της ρευστότητας και των εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όπως επίσης και της κοινής έκδοσης χρεωστικού τίτλου για να επιμεριστεί το βάρος και ο κίνδυνος της απαιτούμενης εκτός ορίων δαπάνης.

«Πόρτα» της Μέρκελ στην Λαγκάρντ

Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε με την δύσκολη κατάσταση της οικονομίας ωστόσο αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για αμοιβαιοποίηση δημόσιου χρέους, προειδοποιώντας για μη ρεαλιστικές προσδοκίες, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Ο τόνος της Μέρκελ ήταν πιο κατηγορηματικός από πριν, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Η παρέμβαση της Μέρκελ, ήρθε εν μέσω δραματικών αιτημάτων για περισσότερη δράση από τους ομολόγους της.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι ολόκληρη η χώρα του υποφέρει.

Σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κόντε δήλωσε ότι η πρόταση που είχε κατατεθεί στο τραπέζι δεν ήταν αρκετή, και η πανδημία κατάφερε πλήγμα σε όλες τις οικονομίες.

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε.

Αντ’ αυτού, υποστήριξε την ιδέα του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να ανατεθεί στους πέντε προέδρους της ΕΕ – τους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup – την εκπόνηση κοινής πρότασης για τη χρήση όλων διαθέσιμων δημοσιονομικών μέσων σε 10 ημέρες.

Εκτός από την από κοινού έκδοση χρεών, οι ηγέτες διαφωνούν επίσης σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που συνδέονται με τυχόν δανεισμό στον οποίο μπορούν να καταφύγουν τα κράτη μέλη από το ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορονό-ομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, τονίζοντας ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.

Ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η πολιτική αντίδραση μετά από αυτή την κρίση θα μπορούσε να «σκοτώσει» το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι.

Χώρες όπως η Ιταλία, που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό, υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται για το οικονομικό σοκ, οπότε οι όροι που συνδέονται με το δανεισμό από τον ESM, αν ποτέ αυτός κριθεί αναγκαίος, δεν θα πρεπε να ισχύουν τώρα. Άλλες κυβερνήσεις, όπως η Αυστρία, εναντιώνονται στον χωρίς όρους δανεισμό.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

.

Στους 15.500 οι θάνατοι – Σχεδόν 270.000 τα κρούσματα στην Ευρώπη

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό