22.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σύμφωνο ισότητας για έναν υγιέστερο κόσμο από τη Pfizer

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ένα νέο σύμφωνο για τη βελτίωση της ισότητας στον τομέα της Υγείας για τους ανθρώπους που ζουν σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα παρουσίασε προχθές η Pfizer στο Νταβός της Ελβετίας. Το Σύμφωνο φιλοδοξεί να μειώσει σημαντικά τις υφιστάμενες ανισότητες στον τομέα της υγείας ανάμεσα σε πολλές χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία θέτει ως στόχο να παρέχει χωρίς κέρδος  όλα τα εντός πατέντας φάρμακα και εμβόλια υψηλής ποιότητας της Pfizer που είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 45 χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα.

Συγκεκριμένα, το Σύμφωνο περιλαμβάνει το σύνολο των 27 χωρών με χαμηλά εισοδήματα, καθώς και 18 χώρες χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες μετέβησαν από την κατηγορία χαμηλού εισοδήματος στην κατηγορία χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος τα τελευταία δέκα χρόνια. Η Pfizer θα συνεργαστεί με αξιωματούχους από τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη Ρουάντα, τη Γκάνα, το Μαλάουι, τη Σενεγάλη και την Ουγκάντα, ώστε να προσδιοριστούν τα πρώτα στοιχεία και οι ευκαιρίες για να διασφαλιστεί ότι τα φάρμακα και τα εμβόλια θα φτάσουν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και η τεχνογνωσία στην υποστήριξη της διάγνωσης, στην εκπαίδευση Επαγγελματιών Υγείας, καθώς και στην εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν στη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού και στην αναβάθμιση άλλων υποδομών. Τα συμπεράσματα από αυτές τις πέντε χώρες θα αξιοποιηθούν για να υποστηριχθεί η εφαρμογή στις άλλες σαράντα χώρες.

 H Pfizer θα συνεργαστεί επίσης με τους συμμετέχοντες στο Σύμφωνο, ώστε να προσδιοριστούν γρήγορες και αποτελεσματικές ρυθμιστικές οδοί και διαδικασίες προμήθειας, για να μειωθεί ο συχνά αυξημένος χρόνος που απαιτείται για να είναι διαθέσιμα νέα φάρμακα και εμβόλια σε αυτές τις χώρες.

 

Η δέσμευση της Pfizer  

Βάσει του Συμφώνου, η Pfizer έχει δεσμευτεί να παρέχει 23 φάρμακα και εμβόλια που αντιμετωπίζουν λοιμώδεις νόσους, συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, σπάνιες και φλεγμονώδεις νόσους. Η πιο άμεση διαθεσιμότητα αυτών των φαρμάκων και εμβολίων, έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει μη-μεταδοτικές και λοιμώδεις νόσους που στοιχίζουν τη ζωή σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο στις χώρες αυτές, καθώς και χρόνιες νόσους που έχουν σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής σε τουλάχιστον ακόμα μισό  εκατομμύριο ανθρώπους. Καθώς η Pfizer παρουσιάζει νέα φάρμακα και εμβόλια, τα προϊόντα αυτά θα συμπεριλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του Συμφώνου χωρίς κέρδος.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά η εφαρμογή του εμβολιασμού ενάντια στην COVID-19 τους δίδαξε ότι η προμήθεια φαρμάκων και εμβολίων είναι μόνο το πρώτο βήμα  βοήθειας στους ασθενείς. Για το λόγο αυτό η εταιρεία του θα συνεργαστεί με παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα της υγείας, ώστε να βελτιώσουν και τομείς όπως η διάγνωση, η εκπαίδευση, οι υποδομές, οι δυνατότητες αποθήκευσης κ.λπ. «Μόνο όταν έχουν ξεπεραστεί όλα τα εμπόδια μπορούμε να εξαλείψουμε τις ανισότητες στον τομέα της υγείας και να προσφέρουμε πραγματικά σε όλους τους ασθενείς» τόνισε ο κ. Μπουρλά.

Συνεργασία με το ίδρυμα Bill & Melinda Gates

Να σημειωθεί επίσης, ότι το Σύμφωνο έχει στόχο να εξασφαλίσει την ταχύτερη πρόσβαση στα μελλοντικά φάρμακα και εμβόλια της Pfizer χωρίς κέρδος για τις 45 χώρες, ειδικά αυτές που αντιμετωπίζουν νόσους που έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο στην παγκόσμια υγεία.

Για την περαιτέρω ενίσχυση της δέσμευσης αυτής, η Pfizer, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, προωθεί τις προσπάθειες για την ανάπτυξη υποψηφίων εμβολίων για την πρόληψη του Στρεπτόκοκκου Ομάδας Β (GBS), που είναι μια κύρια αιτία θανάτου νοεγνών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Συζητούνται επίσης ευκαιρίες υποστήριξης της ανάπτυξης εμβολίου για τον Αναπνευστικό Συγκυτιακό Ιό (RSV), ενός ακόμα εμβολίου που θα χορηγείται στην εγκυμοσύνη.

Ο Bill Gates, συνιδρυτής του ιδρύματος Bill & Melinda Gates με αφορμή τη συνεργασία αυτή επεσήμανε «Όλοι, όπου κι αν ζουν, θα έπρεπε να έχουν την ίδια πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και εμβόλια που σώζουν ζωές». Το Σύμφωνο όπως είπε, μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ακόμα ανθρώπους σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα να αποκτήσουν τα εργαλεία που χρειάζονται ώστε να ζήσουν μια υγιή ζωή. Ενώ, για τη Pfizer τόνισε ότι γίνεται παράδειγμα προς μίμηση για άλλες εταιρείες.

 

Ρουάντα, Γκάνα, Ουγκάντα, Σενεγάλη και Μαλαόυι υποδέχονται το Σύμφωνο Ισότητας  

Ο Πρόεδρος της Ρουάντα Paul Kagame δήλωσε ότι η άμεση και προσιτή πρόσβαση στα πιο καινοτόμα φάρμακα και εμβόλια είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ισότητας στον τομέα της παγκόσμιας υγείας. Και η δέσμευση της Pfizer στο πρόγραμμα του Συμφώνου θέτει νέα δεδομένα από αυτή την άποψη. Σε συνδυασμό με επιπλέον επενδύσεις για την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας και φαρμακευτικών ρυθμιστικών αρχών της Αφρικής, το Σύμφωνο αυτό αποτελεί κατά τη γνώμη του, ένα σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη ασφάλεια στον τομέα της υγείας για χώρες κάθε εισοδηματικού επιπέδου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γκάνα Nana Addo Dankwa Akufo-Addo σημείωσε ότι πρέπει όλοι να αγωνίζονται συνεχώς για ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, ώστε όλοι οι πολίτες να ζουν μια ζωή που διαρκεί περισσότερο, είναι πιο δυναμική και υγιέστερη. «Θα χρειαστεί ισχυρή συνεργασία ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτό το Σύμφωνο, και συνεργαζόμαστε προς αυτόν τον σημαντικό στόχο» τόνισε κλείνοντας.

Η Σενεγάλη στηρίζει με περηφάνια το Σύμφωνο για έναν Υγιέστερο Κόσμο, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Macky Sall,  έτσι ώστε να βελτιωθεί η ισότητα στον τομέα της υγείας για τον λαό της χώρας αλλά και όλου του κόσμου.

 «Το καταπληκτικό όσον αφορά αυτό το Σύμφωνο είναι ότι βοηθά τις χώρες με χαμηλό εισόδημα χωρίς να παραβιάζει την αξιοπρέπεια και την αυτενέργεια των λαών, διότι πρόκειται για μια πραγματική συνεργασία η οποία περιλαμβάνει τον διαμοιρασμό ανάμεσα στη Pfizer και σε χώρες όπως το Μαλάουι, του κόστους και των έργων της παραγωγής και παράδοσης προμηθειών που θα σώσουν εκατομμύρια ζωές. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται όλα τα παγκόσμια προβλήματα», τόνισε και ο Πρόεδρος του Μαλάουι Lazarus Chakwera.

Ενώ τέλος, ο Πρόεδρος της Ουγκάντα Yoweri Museveni είπε ότι ήρθε η ώρα να γεφυρωθεί το χάσμα στην ισότητα του τομέα της υγείας. «Η Ουγκάντα με περηφάνια συμμετέχει στο Σύμφωνο και δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με την Pfizer και όλους τους εταίρους του Συμφώνου, ώστε να βρούμε νέους τρόπους να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις πρόσβασης» επεσήμανε ο κ. Museveni.

 

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό