15.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σωστή – ΤΟ ΒΗΜΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα ευχάριστα νέα είναι πως μετά τις εκλογές «η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση». Το διαβεβαίωσε ο Ανδρουλάκης (13/3).

Μένει «να έχει τη σωστή κυβέρνηση». Το εξήγησε επίσης ο Ανδρουλάκης.

Ωραία αλλά ποια είναι «η σωστή κυβέρνηση»; Δεν το είπε ο Ανδρουλάκης.

Ισως επειδή δεν είναι απλό. Από το 2015 έως το 2023 είχαμε δύο κυβερνήσεις. Μία συνεργασίας του Τσίπρα με τον Καμμένο. Και μία αυτοδύναμη του Μητσοτάκη.

Κανείς άλλος δεν κυβέρνησε.

Αλλά οκτώ χρόνια και δύο κυβερνήσεις δεν έφτασαν για να ολοκληρώσουν τη ρημάδα τη σύμβαση του 2014 για τους σιδηροδρόμους.

Εχω λοιπόν μεγάλες επιφυλάξεις ποια κυβέρνηση θεωρούν «σωστή» οι πολιτικοί. Προφανώς εκείνη που τους συμφέρει, όποιοι κι αν την αποτελούν, υπό την προϋπόθεση ότι θα μετέχουν και οι ίδιοι.

Αλλο τώρα που «σωστή κυβέρνηση» θα έπρεπε κανονικά να θεωρείται η κυβέρνηση που συμφέρει τη χώρα. Οποιοι κι αν την αποτελούν.

Και μη ρωτήσετε πώς θα το ξέρουμε. Πάντα ξέρουμε τι συμφέρει τη χώρα κι ας μην το ομολογούμε ή δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε.

Τη χώρα για παράδειγμα συνέφερε να εκτελεστεί εγκαίρως η σύμβαση του 2014 που είχε προθεσμία ολοκλήρωσης το 2016 ώστε να μη φτάσουμε το 2023 να μετρούμε θύματα. Δεν χρειάζεται και μεγάλη πολιτική σκέψη.

Είμαι βέβαιος πως ο Ανδρουλάκης συμφωνεί. Αν τον ρωτήσεις όμως πού θα βρει τη «σωστή κυβέρνηση» μετά τις εκλογές, φοβάμαι πως δεν θα είναι εύκολο να απαντήσει.

Λογικό. Κατ’ αρχήν δεν μπορεί να μαντέψει τους αριθμητικούς συσχετισμούς που θα έβγαζαν κυβερνητική πλειοψηφία.

Κι ύστερα τις κυβερνήσεις τις βγάζουν οι ψηφοφόροι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι παρά ένας από αυτούς. Χρειάζονται και άλλοι.

Θα μπορούσε ενδεχομένως να προαναγγείλει μια σύμπραξη με το πρώτο κόμμα των πρώτων εκλογών, αν προκύπτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αλλά επειδή οι περισσότεροι υποψιάζονται ποιο θα είναι πρώτο κόμμα θα ήταν σαν να κάνει «νιάου νιάου στα κεραμίδια».

Δεν ξέρω λοιπόν αν μετά τις εκλογές θα έχουμε κυβέρνηση, ούτε ποια θα είναι.

Δεν ξέρω αν θα έχουμε την κυβέρνηση που θεωρεί σωστή ο Ανδρουλάκης και την οποία (παρεμπιπτόντως) απέφυγε να ονοματίσει.

Ξέρω όμως ότι θα έχουμε σίγουρα την κυβέρνηση που θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι κι αν δεν κάνω λάθος έτσι συμβαίνει στη δημοκρατία.

Αυτή είναι η μοναδική εγγύηση που μπορούμε να έχουμε για το μέλλον.

Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι μας η κυβέρνηση που θα έχουμε να αποδειχτεί και σωστή.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό