23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σχοινάς: Κανένας γείτονας, αυταρχικός ή όχι, δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ευρώπη δεν απειλείται τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε: «Έχει αποδειχτεί πέρυσι στον Έβρο, πριν από λίγους μήνες στα σύνορα Ισπανίας-Μαρόκου στην ισπανική πόλη Θέουτα και πριν από λίγες εβδομάδες στα σύνορα Λευκορωσίας-Λιθουανίας ότι κανένας γείτονας αυταρχικός ή όχι δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο μέσω της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Όσοι το προσπάθησαν απέτυχαν και σήμερα η πρόεδρος βρήκε την κατάλληλη πολιτική στιγμή για να τονίσει ξανά αυτό το μήνυμα».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι «οι γείτονές μας πρέπει να καταλάβουν ότι για να κερδίσουν, πρέπει να δουλέψουν με την Ευρώπη, όχι εναντίον της Ευρώπης στο μεταναστευτικό». Σχετικά με το Αφγανιστάν, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για «μαζικές κινήσεις Αφγανών προς τα ευρωπαϊκά σύνορα». «Πρέπει όμως να είμαστε σε επιφυλακή και να προσέχουμε τις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται ημέρα με την ημέρα» σημείωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Επίσης, τόνισε ότι η ΕΕ θα δουλέψει «με τη διεθνή κοινότητα εγγύτερα στο πρόβλημα, κοντά στο Αφγανιστάν, στις γειτονικές χώρες, στο δρόμο του μεταξιού έτσι ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε ανθρώπους που βγαίνουν από το Αφγανιστάν, κοντά στο πρόβλημα».

Όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού και τον εμβολιασμό, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι «όλοι αυτοί που βιάστηκαν να κατηγορήσουν την Ευρώπη για τη διαχείριση της πανδημίας πιστεύω να έχουν καταλάβει ότι αυτές οι κριτικές τους ήταν άδικες και άστοχες». «Ο ευρωπαϊκός εμβολιασμός ήταν ένας μαραθώνιος, όχι ένα σπριντ και η Ευρώπη κερδίζει αυτό το στοίχημα» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την «πιο εμβολιασμένη ήπειρο στον κόσμο» με καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Μεγάλη Βρετανία.

«Δεν έχουμε ξεμπλέξει ακόμη από αυτό το κακό, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχουν «περισσότερα όπλα», όπως επίσης υπάρχουν «εμβόλια και για την τρίτη δόση». Επίσης, ο Μαργαρίτης Σχοινάς επικεντρώθηκε και στο γεγονός ότι πια υπάρχει «πολύ καλύτερη γνώση, πρωτόκολλα, οι κοινωνίες είναι πιο προετοιμασμένες».

Τέλος, ανέφερε ότι αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει «την ίδρυση ενός νέου κοινοτικού οργανισμού, που θα έχει μάλιστα το αρχαιοελληνικό όνομα HERA, από την ελληνική μυθολογία». «Θα είναι ένας νέος οργανισμός, ευρωπαϊκός, ο οποίος θα μας επιτρέπει να προετοιμαζόμαστε πριν όλες αυτές οι απειλές στη δημόσια υγεία εμφανιστούν» εξήγησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό