35 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Σχέδιο 3 φάσεων από Ισραήλ για ειρήνευση στη Γάζα

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια νέα ισραηλινή πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα περιέγραψε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η πρόταση του Ισραήλ περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη τριών σταδίων, που περιλαμβάνει εκεχειρία έξι εβδομάδων με την προοπτική να γίνει μόνιμη και στη συνέχεια την ανοικοδόμηση της Γάζας με διεθνή βοήθεια.

Israel has now offered a roadmap to an enduring ceasefire – and the release of all the hostages.

Yesterday, this proposal was transmitted by Qatar to Hamas.

Today, I want to lay out its terms for the world. pic.twitter.com/0cdypBP9wb

— President Biden (@POTUS) May 31, 2024

Η πρώτη φάση

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μπάιντεν, η πρώτη φάση της ισραηλινής πρότασης περιλαμβάνει:

πλήρη κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες,αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων «από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας»,απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων, ανάμεσά τους γυναίκες, ηλικιωμένοι, τραυματίες,απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε σύμφωνα με το BBC ότι, εφόσον η πρόταση υιοθετηθεί από όλες τις πλευρές, οι Παλαιστίνιοι άμαχοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας και η ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί, με 600 φορτηγά να μεταφέρουν βοήθεια κάθε μέρα.

Δεύτερη φάση

Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, οι εναπομείναντες όμηροι θα επιστρέψουν στο Ισραήλ και σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν, η κατάπαυση του πυρός θα γινόταν, έπειτα από διαπραγματεύσεις, «μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών».

Επίσης, οι δυνάμεις του Ισραήλ προβλέπεται να αποχωρήσουν από τη Γάζα.

Ο κ. Μπάιντεν αναγνώρισε πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης θα είναι δύσκολες.

Τρίτη φάση

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μπάιντεν, το τελευταίο στάδιο της ισραηλινής πρότασης περιλαμβάνει την επιστροφή των σορών ομήρων στις οικογένειές τους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας με διεθνή βοήθεια, εφόσον υπάρξει συμφωνία.

Ισραήλ: Ο πόλεμος στη Γάζα δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι

«Η Χαμάς δεν μπορεί να διαπράξει άλλη επίθεση όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου»

Όπως είπε, γνωρίζει ότι θα υπάρξουν κάποιοι στο Ισραήλ που δεν θα συμφωνήσουν με την πρόταση, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση στη Χαμάς να την αποδεχθεί.

Διαβεβαίωσε, δε, ότι η Χαμάς δεν είναι πλέον σε θέση να διαπράξει άλλη επίθεση σαν αυτήν της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην κατασκευή σχολείων και νοσοκομείων

Ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι η περιοχή χρειάζεται μια διπλωματική λύση. Όπως είπε, οι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί ηγέτες θα χρειαστεί να ενωθούν για να ανοικοδομήσουν τη Γάζα με τρόπο που να μην επιτρέπει στη Χαμάς να επανεξοπλιστεί.

Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην κατασκευή σχολείων και νοσοκομείων, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε ότι το σχέδιο θα ανοίξει τη δυνατότητα εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και την αντιμετώπιση της απειλής του Ιράν στην περιοχή.

Ο ίδιος τόνισε πως θεωρεί την πρόταση ως μια ευκαιρία για το Ισραήλ να γίνει ισχυρός περιφερειακός παίκτης. Επισήμανε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος για το Ισραήλ να απομονωθεί περαιτέρω διεθνώς, αν συνεχίσει τον πόλεμο.

«Καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος»

Ο κ. Μπάιντεν επέμεινε ότι η ειρήνευση θα έκανε το Ισραήλ πιο ασφαλές, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τον παλαιστινιακό λαό.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και να ξεκινήσει η επόμενη μέρα».



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό