15.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σχέδιο ανάκαμψης: Στη Βουλή οι συμβάσεις με ΕΕ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης μετά και την υπογραφή της πρώτης από τις δύο συμφωνίες χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, απομένει από την Κομισιόν να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση και της προκαταβολής ύψους 3,96 δισ. ευρώ έως τις αρχές Αυγούστου, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές.

Ήδη χθες υπεγράφη η Συμφωνία Χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το σκέλος των επιδοτήσεων ύψους 17,8 δισ. ευρώ που έχει αιτηθεί η Ελλάδα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η συμφωνία αφορά στα πρώτα 13,5 δισ. ευρώ. Όπως διευκρινίστηκε η διάθεση των υπολοίπων ενισχύσεων, ύψους 4,3 δισ. ευρώ, μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την αναθεώρηση το 2023 με βάση και το σχετικό κανονισμό. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την υπογραφή και της σύμβασης για το σκέλος των δανείων, ύψους 12,7 δισ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, οι δύο συμφωνίες δηλαδή των επιδοτήσεων και των δανείων θα κατατεθούν άμεσα προς κύρωση στη Βουλή. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η εκταμίευσης της προκαταβολής ύψους 3,96 δισ. ευρώ με αρμόδιες πηγές να εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να συμβεί μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Ωστόσο, οι δύο συμφωνίες, η εγκριτική απόφαση του Συμβουλίου, οι σχετικές εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το αναλυτικό σχέδιο και οι σχετικές υποστηρικτικές εκθέσεις είναι διαθέσιμα στη σελίδα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας https://greece20.gov.gr/to-plires-sxedio/.

Για το 2021 η Αθήνα στοχεύει να λάβει συνολικά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης γύρω στα 7,5 δισ. ευρώ καθώς εκτός από την προκαταβολή των 3,96 δισ. ευρώ (2,3 δις. ευρώ από επιδοτήσεις και 1,3 δις. ευρώ από το σκέλος των δανείων), επιδιώκει να εκταμιευθεί και η πρώτη δόση ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκπληρώσει τα ορόσημα που έχουν τεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας δικαιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης 30,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 17,8 δις. ευρώ (9% του ΑΕΠ) αφορούν επιχορηγήσεις και 12,7 δις. ευρώ (6%-7% του ΑΕΠ) δάνεια. Στο Ελληνικό Σχέδιο γίνεται αναλυτική περιγραφή για τα 331 ορόσημα και στόχους που θα καθορίσουν την πορεία εκταμίευσης των 30,5 δισ. ευρώ από φέτος έως και τα μέσα του 2026. Η δόση των επιδοτήσεων, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, θα καταβάλλεται δύο φορές το χρόνο και η δόση των δανείων, 1,8 δις. ευρώ, θα δίδεται μια φορά προς το τέλος κάθε έτους. Η τελευταία εκταμίευση έχει υπολογιστεί να πραγματοποιηθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2026.

Η επίδραση του Σχεδίου Ανάκαμψης στο ΑΕΠ εκτιμάται, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι θα είναι της τάξης του 2,1% με 3,3% έως το 2026. Εκτιμά επίσης για φέτος πρόσθετη ανάπτυξη της τάξης του 1% και 2% με 2,5% κάθε χρόνο τα επόμενα έτη. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις αφορούν μόνο στην άμεση επίδραση που θα έχουν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι τις έμμεσες επιπτώσεις που θα προκύψουν στην ανάπτυξη μέσα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διάστημα 20 ετών, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 18% υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν όλες οι μεταρρυθμίσεις.

Ραλλού Αλεξοπούλου

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό