20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σφοδρές μάχες στο Βόρειο Κίβου μεταξύ ανταρτών της Μ23 και ενός τοπικού συνασπισμού «ομάδων αυτοάμυνας»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο συνασπισμός ανέφερε ότι σκότωσε 13 αντάρτες

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών της οργάνωσης M23 και μελών ενός συνασπισμού κονγκολέζικων ομάδων αυτοάμυνας είναι σε εξέλιξη σε μια ζώνη της ΛΔ του Κονγκό όπου ο εθνικός στρατός της χώρας δεν έχει παρουσία, ανέφεραν τοπικές πηγές.

Ο συνασπισμός ανέφερε ότι σκότωσε 13 αντάρτες της Μ23.

Εκρήξεις «ακούγονται αδιάκοπα από το πρωί» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαφάρι Χαγκούμα, γραμματέας της κοινότητας των Μπουσούλι, στην περιοχή του Τόνγκο. Στην περιοχή αυτή, στην Περιφέρεια Ρουτσούρου, στο δυτικό Βόρειο Κίβου, δεν υπάρχει στρατός.

«Όσοι ήθελαν να φύγουν για να αναζητήσουν φαγητό στα χωράφια δεν τα κατάφεραν λόγω των μαχών. Ζούμε μέσα στον φόβο», είπε ένας άλλος κάτοικος, ο Ντιρενγκάνια.

«Υπάρχουν 13 νεκροί από την M23 («Κίνημα της 23ης Μαρτίου») και εμείς έχουν τρεις τραυματίες. Ο Θεός είναι μαζί μας», είπε ο αυτοανακηρυχθείς στρατηγός Ντομινίκ Νταρουχούτσε, ο διοικητής της ομάδας CMC/FDP (Συλλογικότητα Κινημάτων για την Αλλαγή/Λαϊκές Δυνάμεις Αυτοάμυνας).

«Πήραμε τα όπλα για να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και δεν θα δεχτούμε ποτέ να γίνουμε σκλάβοι» στην ίδια μας τη χώρα, είπε από την πλευρά του ο Ζιλ Μουλούμπα, ο εκπρόσωπος αυτού του συνασπισμού στον οποίον μετέχουν πολλές ένοπλες οργανώσεις.

Ο συνασπισμός πιστεύει ότι η M23 επιδιώκει να επιτεθεί στην κοινότητα Μπουκόμπο και να προωθηθεί προς την Κιντσάνγκα, μια ζώνη που καταλήγει στην Γκόμα (σε απόσταση 125 χιλιομέτρων), μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων.

«Στοχεύουν (η Μ23) την Κιτσάνγκα και το Κιλολίρουε για να πάρουν την Γκόμα χωρίς μάχη, δεν θα δεχτούμε αυτήν τον τυχοδιωκτισμό. Όλοι οι πατριώτες έχουν κινητοποιηθεί», επέμεινε ο εκπρόσωπος.

Η Μ23 κατέλαβε τους τελευταίους μήνες μεγάλες εκτάσεις στο Βόρειο Κίβου, μια επαρχία που συνορεύει με τη Ρουάντα, και έφτασε σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από την Γκόμα. Αυτή η επίθεση αναζωπύρωσε την ιστορική αντιπαλότητα μεταξύ της ΛΔ του Κονγκό και της Ρουάντας, που κατηγορείται ότι στηρίζει τους Τούτσι αντάρτες της M23. Το Κιγκάλι ωστόσο το διαψεύδει, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ευρισκόμενη υπό διεθνή πίεση, η Μ23 συμμετείχε, στις 23 Δεκεμβρίου, σε μια τελετή ενόψει της παράδοσης της πόλης Κιλούμπα σε μια στρατιωτική δύναμη της Κοινότητας Ανατολικής Αφρικής. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη, σύμφωνα με τον στρατό της ΛΔ του Κονγκό που, την επόμενη ημέρα, χαρακτήρισε «απάτη» αυτήν την πρωτοβουλία και επισήμανε ότι οι αντάρτες ενισχύουν τις θέσεις τους σε άλλες περιοχές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό