20.7 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

Συστατικό της κάνναβης βρέθηκε σε ένα εντελώς διαφορετικό φυτό

Ειδήσεις Ελλάδα

Η κανναβιδιόλη (CBD), ένα από τα 85 δραστικά συστατικά της κάνναβης, ανακαλύφθηκε σε ένα ευρέως εξαπλωμένο φυτό της Βραζιλίας, ανοίγοντας νέους δρόμους στην παραγωγή της ουσίας. Η ερευνητική ομάδα του μοριακού βιολόγου Ροντρίγκο Μουρά Νέτο, από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο Ντε Τζανέιρο, που έκανε τη σχετική έρευνα, ανακάλυψε την κανναβιδιόλη στο φρούτο και το άνθος του Trema micranthum, ενός θάμνου που φύεται σχεδόν σε όλη τη Βραζιλία και θεωρείται ζιζάνιο.

Η κανναβιδιόλη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επιληψίας, του χρόνιου πόνου και του άγχους και είναι ένα από τα βασικά συστατικά της κάνναβης, μαζί με την τετραϋδροκανναβινόλη (THC), το συστατικό που προκαλεί εθισμό. Αν αποδειχθεί η δραστικότητα της κανναβιδιόλης σε αυτές τις παθήσεις, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες για παραγωγή της σε μεγάλες ποσότητες χωρίς τους νομικούς και ρυθμιστικούς περιορισμούς που υπάρχουν για το φυτό της κάνναβης.

«Είναι μια νόμιμη εναλλακτική» λέει ο Νέτο. Το φυτό φύεται σε όλη τη Βραζιλία και είναι απλούστερη και φθηνότερη πηγή κανναβιδιόλης. Τα αποτελέσματα των ερευνών του Νέτο δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί, αλλά η ομάδα του έχει εξασφαλίσει κονδύλια άνω των 100.000 δολαρίων για να συνεχίσει την έρευνά της. Στόχος του είναι να αναπτύξει τις κατάλληλες τεχνικές απομόνωσης της ουσίας από το φυτό και να αναλύσει την αποτελεσματικότητά της σε ασθενείς που προς το παρόν χρησιμοποιούν θεραπευτική κάνναβη.

Η παγκόσμια αγορά κανναβιδιόλης εκτιμάται σε 5 δις δολάρια και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 47 δις δολάρια μέχρι το 2028.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό