23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: SOS για 25.000 εργαζόμενους σε επισιτισμό και τουρισμό – “Καμία πρόβλεψη”

Ειδήσεις Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Λήψη μέτρων για τους 25.000 εργαζόμενους σε τουρισμό και επισιτισμό ζητεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ:  Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Τουρισμού, Εργασίας και Οικονομικών, 39 βουλευτές με πρώτη υπογράφουσα την Κατερίνα Νοτοπούλου ζητούν τη λήψη μέτρων στήριξης των 25.000 εργαζόμενων στον επισιτισμό και τον τουρισμό, “που συνεχίζουν να μένουν εκτός ευνοϊκών ρυθμίσεων” και “καλούνται να ζήσουν με μηδενικά εισοδήματα”.

Οι ερωτήσεις αφορούν την κατάσταση: 

– Εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, των οποίων έληξαν οι συμβάσεις μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους 2019, πλην του τακτικού επιδόματος ανεργίας για το διάστημα του 3μηνου, δεν εμπίπτουν στα ευνοϊκά μέτρα της κυβέρνησης, πόσο μάλλον στη δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας.

– Εργαζομένων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, των οποίων έληξαν οι συμβάσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους 2020, δικαιούνται το τακτικό επίδομα ανεργίας μέχρι τον Απρίλιο του 2020, δεν εμπίπτουν στα ευνοϊκά μέτρα της Κυβέρνησης, πόσο μάλλον στην δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας.

– Eργαζομένων που δεν είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, όπως π.χ. εργαζομένων με συμβάσεις μιας ημέρας, οι οποίοι έλαβαν μόνο το ειδικό εποχικό επίδομα.

– Εργαζομένων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης του κλάδου.

Ερώτηση για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έφερε επίσης στη Βουλή το θέμα των ευπαθών ομάδων εργαζομένων και την ανάγκη συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων για την προστασία τους. Με ερώτησή τους στην Βουλή και στους υπουργούς Εργασίας και Υγείας, η Έφη Αχτσιόγλου (τομεάρχης Εργασίας), ο Ανδρέας Ξανθός (τομεάρχης Υγείας) και η Θεανώ Φωτίου (τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης) κάνουν λόγο για εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι «απροστάτευτοι απέναντι στον κίνδυνο του κορονοϊού».

Οι τρείς τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν «να συντονισθούν άμεσα τα δύο υπουργεία για να εκδοθεί πλήρης κατάλογος των ευπαθών ομάδων που κινδυνεύουν από τον κορονοϊό ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε αυτές να προστατευτούν κάνοντας χρήση των έκτακτων μέτρων». Επίσης ζητούν «να ελέγχεται, μέσω ΣΕΠΕ, η τήρηση, από τους εργοδότες, των νόμιμων προβλεπόμενων μέτρων προστασίας των εργαζομένων τους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Επισημαίνουν ότι παρότι για το θέμα αυτό έχουν ψηφιστεί Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και έχει εκδοθεί εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, «στην εγκύκλιο δεν αναφέρονται επακριβώς ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες που έχουν αυτό το δικαίωμα ενώ ο ΕΟΔΥ, στον οποίο η εγκύκλιος παραπέμπε.  Στην ιστοσελίδα του, αναφέρει ενδεικτικά ορισμένες ευπαθείς ομάδες: «άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών»». 

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «συνέπεια αυτής της ολιγωρίας και έλλειψης συντονισμού μεταξύ των υπουργείων είναι να εξαρτάται η εφαρμογή του μέτρου της κατ’ οίκον παραμονής ευπαθών εργαζομένων από τη διάθεση του εργοδότη. Συχνά οι εργοδότες δεν αποδέχονται τις ιατρικές βεβαιώσεις που προσκομίζουν εργαζόμενοι ως απόδειξη ένταξης σε ευπαθή ομάδα και τους αναθέτουν καθήκοντα που τους εκθέτουν σε κίνδυνο νόσησης με πιθανά ολέθρια αποτελέσματα».  

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό