16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Το «παρών», οι ενστάσεις και οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Σταθερά στην άποψη ότι πρέπει να υπάρξει σύγκλιση επί της πρότασης που κατέθεσαν οι συνταγματολόγοι–από τον χώρο της κεντροαριστεράς και όχι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία– Νίκος Αλιβιζάτος και Ξενοφών Κοντιάδης εμμένει ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την κυβερνητική ρύθμιση για τον αποκλεισμό του Ηλία Κασιδιάρη από τις βουλευτικές εκλογές και το μπλόκο στους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες και νεοναζιστές.

Αυτό είπε ευθέως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στην Ολομέλεια της Βουλής ζητώντας να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω και να συγκλίνουν στην πρόταση Αλιβιζάτου – Κοντιάδη και άλλων βέβαια συνταγματολόγων στη βάση και του κειμένου που είχαν υπογράψει.

«Αποδείξτε έστω και στο παραπέντε, ότι ήρθατε σήμερα εδώ για να συμβάλλετε στην συλλογική άμυνα μιας ολόκληρης κοινωνίας και των θεσμών της απέναντι στη νεοναζιστική εγκληματική συμμορία. Και όχι για να παίξετε με το μυαλό στους πρόσκαιρους εκλογικούς σχεδιασμούς, παιχνίδια επικίνδυνα για την δημοκρατία» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Το «ευχαριστώ» του Ιμπραήμ Καλίν στον Μητσοτάκη

Ο πρώην Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της άποψης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κάνει ένα βήμα πίσω προτάσσοντας το επιχείρημα περί αποκλεισμού από τις εκλογές κόμματος ή συνδυασμού που έχει στα ψηφοδέλτιά του υποψηφίους που έχουν οριστικά καταδικαστεί για τις πράξεις των άρθρων 187 και 187Α, δηλ. για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Οι ενστάσεις για την κυβερνητική τροπολογία

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. όπως είπε και ο εισηγητής του Δημήτρης Τζανακόπουλος, θεωρεί ότι με την κυβερνητική τροπολογία τίθεται επιπροσθέτως, ως προϋπόθεση έτσι ώστε να μπορεί να καταρτιστεί συνδυασμός με δικαίωμα καθόδου στις βουλευτικές εκλογές, η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχει καταδικαστεί σε οποιοδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1 έως 6 του δεύτερου βιβλίου του Ποινικού Κώδικα. «Για πρώτη φορά εισάγεται η έννοια της πραγματικής ηγεσίας» είπε.

Η δεύτερη προσθήκη, που εισάγεται και αυτή για πρώτη φορά στην ιστορία της εκλογικής νομοθεσίας από το 1975, με το Σύνταγμα που υιοθετούσε την «ανεκτική δημοκρατία» σε αντίστιξη με το γερμανικό Σύνταγμα μετά τον πόλεμο που υιοθετούσε την «μαχητική Δημοκρατία», σύμφωνα με τον Δ. Τζζανακόπουλο, είναι η ρητή εξυπηρέτησης της δημοκρατικής λειτουργίας. Όχι όμως στο Σύνταγμα, υπάρχει ερμηνεία του Συντάγματος από εκτελεστικούς νόμους, οι οποίοι ουδέποτε αναφέρθηκαν στο άρθρο 29.

Τα λεπτά θέματα που ανοίγονται

Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση αυτά τα δυο ζητήματα ανοίγουν μια σειρά από λεπτά, πολύπλοκα νομικά και πολιτικά θέματα τα οποία είναι τα εξής:

Α. Το ζήτημα της πραγματικής ηγεσίας έχει τρεις αντιρρήσεις. Πρώτον, το ζήτημα της απόδειξης. Λέτε π.χ. πως ο Κασιδιάρης έστειλε εξώδικο, άρα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα απόδειξης. Στις βασικές αρχές του Συνταγματικού Δικαίου, αναφέρει ότι η Βουλή νομοθετεί «γενικά» και «καθολικά», δεν νομοθετεί φωτογραφικά.

Β. Επειδή η Βουλή νομοθετεί «γενικά» και «καθολικά» κι όχι φωτογραφικά, το ζήτημα δεν είναι η πραγματική απόδειξη της ηγεσίας Κασιδιάρη. Το ζήτημα είναι πως ο Άρειος Πάγος επί άλλης ένστασης θα μπορέσει να αποφασίσει αν όντως πρόκειται περί της πραγματικής ηγεσίας.

Η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι ότι ανοίγει μια πόρτα για την απαγόρευση άλλων συνδυασμών με την αξιοποίηση της έννοιας της πραγματικής ηγεσίας, ενδεχομένως κι από την Αριστερά. «Δηλαδή, αξιοποιούμε την έννοια της πραγματικής ηγεσίας, φοράμε μια πραγματική ηγεσία σε έναν οποιονδήποτε συνδυασμό, τον οποίο επιλέγουμε να κόψουμε από τις βουλευτικές εκλογές, κι έτσι ανοίγουμε μια Κερκόπορτα στη δυνατότητα του Άρειου Πάγου να κόβει συνδυασμούς» κατά τον Δ. Τζανακόπουλο.

Η αξιωματική αντιππολίτευση επικαλείται και χθεσινή παρέμβαση του Ξ. Κοντιάδη που χαρακτηρίζει στην παρέμβαση της κυβέρνησης ως αλαλούμ. «Φανταστείτε να είμαστε δυο μέρες μετά την ψήφιση και να κατατίθενται στον Άρειο Πάγο ενστάσεις επί ενστάσεων διαφόρων κομμάτων, μικρότερων ενδεχομένως, κι ο Άρειος Πάγος να κληθεί, στη βάση των υπομνημάτων που θα κατατεθούν, να αποφασίσει αν π.χ. 30 σχηματισμοί έχουν πραγματική ηγεσία που παραβιάζει τις ρυθμίσεις του νόμου. Εκεί πραγματικά θα γελοιοποιηθεί η λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» λένε από την Κουμουνδούρου.

Γ. Επί του άρθρου 29. Για πρώτη φορά στην εκλογική νομοθεσία γίνεται αναφορά σε αυτό το άρθρο του Συντάγματος και κατά τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.– με τη διάταξη όπως είναι σήμερα- καταλείπετε ευρύτατο πεδίο αρμοδιότητας στον Άρειο Πάγο ώστε να εκφέρει ουσιαστικές κρίσεις για το ποια κόμματα εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό