21 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 10 + 1 εντολές για τις δημοσκοπήσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Αισιοδοξία επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά τον κύκλο των δημοσκοπήσεων που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στα ΜΜΕ και έγιναν στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και στέκονται ιδιαίτερα στην παραδοχή ότι το σιδηροδρομικό δυστύχημα θα επηρεάσει την ψήφο των πολιτών.

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα στέκονται ιδιαίτερα στην εκτίμηση ότι στον κόσμο κυριαρχούν τα αρνητικά συναισθήματα σχετικά με την γενικότερη κατάσταση της χώρας και επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα κτυπήσει την πρωτιά στις εκλογές. «Είναι εφικτός ο στόχος» λέει σε συνομιλητές του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και μάλιστα τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί του συνεργάτες εστιάζουν στο στοιχείο της πρόθεσης ψήφου λέγοντας ότι παρατηρούν σημαντική πτώση στη διαφορά των δύο κομμάτων. Άρα τονίζουν την αλλαγή των συσχετισμών και της αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, σε εποχή μετά την τραγωδία των Τεμπών και πριν από την τραγωδία. Την θεωρούν επί της ουσίας διαιρετική τομή και επιμένουν πως έχει αλλάξει πλήρως το πολιτικό παιχνίδι.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στην Κουμουνδούρου στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλύτερη συσπείρωση από τη ΝΔ και μάλιστα λένε συνεργάτες του κ. Τσίπρα πως παρατηρούν ότι έχει και μεγαλύτερη δεξαμενή στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, δηλαδή μεγαλύτερο λαμβάνειν από τη ΝΔ στο δρόμο προς τις εκλογές,

Ακόμη λένε ότι για πρώτη φόρα στην παρούσα κοινοβουλευτική θητεία, παρατηρούν μεγάλη μεταβολή στην παράσταση νίκης.

Που στέκονται ιδιαίτερα στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Στην τελευταία μέτρηση της MRB και μάλιστα επ’ αυτής δόθηκαν και 10+1 συμπεράσματα που εστάλησαν και σε κομματικά στελέχη και βουλευτές ως «γραμμή» του κόμματος.

Το ηλεκτρονικό Βήμα έλαβε γνώση αυτής της ανάλυσης και παρουσιάζει τα συμπεράσματα της έρευνας που αποτελούν και την επιχειρηματολογία τους και τα οποία είναι τα εξής:

1. Παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση του συναισθήματος της «οργής», από 41,7% τον Οκτώβριο του 2022 σε 63,4% σήμερα, ενώ αντίθετα μια μείωση του συναισθήματος της «ελπίδας» από 27,1% σε 23,1%, αναμφισβήτητα και οι δύο αυτές αυξομειώσεις οφείλονται στο δυστύχημα των Τεμπών, χρεώνοντας έτσι στην κυβέρνηση την αρνητική της διαχείριση.

2. Η ΝΔ έχασε μέσα σε ενάμισι μήνα 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, από 30,2% στο 27,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε ελάχιστα, από 24,3% στο 24,5%.

3. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 65,7%, ενώ αυτή της ΝΔ στο 64,2%

4. Το 17,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι στην έρευνα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη ΝΔ είναι 13,6%.

5. Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο, βλέπουμε μια μεγάλη μείωση στη διαφορά των δύο κομμάτων από 6,8% σε 2,6%. Την μεν ΝΔ προτιμάει το 30,9%, ενώ τον δε ΣΥΡΙΖΑ το 28,3%, τα αντίστοιχα ποσοστά της έρευνας του Ιανουαρίου ήταν 36,8% και 30%.

6. Για δεύτερη συνεχόμενη έρευνα η πλειοψηφία των πολιτών θα ενοχλούνταν περισσότερο αν κέρδιζε η ΝΔ έστω και με μία ψήφο διαφορά. Σ’ αυτόν τον δείκτη βλέπουμε μια αύξηση της ψαλίδας κατά 5,8 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Ιανουαρίου. Το 39% των πολιτών δηλώνει ότι θα ενοχλούνταν σε ενδεχόμενο νίκης της ΝΔ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι 31,7%.

7. Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό παρατηρούμε μια μείωση της διαφοράς υπέρ του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Το 33,8% προτιμάει τον κ. Μητσοτάκη –από 38,8% στην προηγούμενη μέτρηση-, ενώ το 29,3% προτιμάει τον κ. Τσίπρα.

8. Αναφορικά με το δυστύχημα στα Τέμπη το 27,5% του κόσμου κρίνει θετικά την στάση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Τσίπρα είναι 30,1%.

9. Το 55,6% δηλώνουν ότι θα τους επηρεάσει αρκετά/πολύ το δυστύχημα των Τεμπών στον τρόπο που θα επιλέξουν το κόμμα που θα ψηφήσουν στις επόμενες εκλογές.

10. Στην ερώτηση ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τα σημαντικότερα προβλήματα του τόπου, ο κ. Μητσοτάκης προηγείται οριακά με 23,9% έναντι 21,8% του κ. Τσίπρα.

11. Κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης. Η ΝΔ χάνει 11,4 ποσοστιαίες μονάδες στην παράσταση νίκης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 1,9%.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό