18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκκρεμότητες που πιέζουν τον Τσίπρα μέχρι τις εκλογές

Ειδήσεις Ελλάδα

Πολλές εκκρεμότητες πρέπει να κλείσει τάχιστα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς οι κάλπες φαίνεται ότι θα στηθούν σε περίπου δυο μήνες και ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει να είναι όλοι σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού.

Μια σημαντική εκκρεμότητα είναι τα ψηφοδέλτια, που έχουν ακόμα πολλά κενά, αλλά και η μεγάλη συζήτηση για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Μια άλλη σημαντική εκκρεμότητα είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ., το οποίο αν και είναι σχεδόν έτοιμο με τον επικεφαλής προγράμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο να το έχει τρέξει σε μεγάλο βαθμό, υπάρχει αναβλητικότητα για την παρουσίαση βασικών θέσεων.

Μάλιστα, συνέβη το οξύμωρο να δημοσιοποιηθεί κείμενο -ιδιαίτερα μεγάλο σε έκταση- της Ομπρέλας που ουσιαστικά είναι η ανταπάντηση της αριστερής τάσης στο προγραμματικό πεδίο.

«Το κυβερνητικό πρόγραμμα σε ένα κόμμα της Αριστεράς αποτελεί την επιτομή στη συγκυρία του συνολικού προγράμματος… Το ζήτημα της μεθόδου είναι σπουδαίο για τη σύνθεση του κυβερνητικού προγράμματος. Κατά τη γνώμη μας, η συγκρότηση του προγράμματος δεν είναι αποκλειστική υπόθεση εμπειρογνωμόνων ή επιτελείων. Είναι μια πολιτική διαδικασία που εμπλέκει τα Τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής, τις οργανώσεις του κόμματος τα μέλη και τους φίλους του κόμματος που εργάζονται στο πεδίο» αναφέρεται στο κείμενο της Ομπρέλας και το μήνυμα είναι σαφές προς την ηγεσία.

Στη σύνθεση του κειμένου συνέβαλαν τα παρακάτω μέλη και φίλοι του κόμματος που εργάζονται με αφοσίωση πολλά χρόνια στα πεδία του κειμένου: Ειρήνη Αγαθοπούλου, Βάλια Αρανίτου, Ερρίκος Βεντούρας, Αννέτα Καβαδία, Έφη Καλαμαρά, Κώστας Καλωνιάτης, Μαρία Καραμεσίνη, Βασιλική Κατριβάνου, Φάνης Κουρεμπές, Όλγα Μπαλαούρα, Χριστίνα Μπαριτάκη, Όλγα Νάσση, Ανδρέας Ξανθός, Χαρά Ματσούκα, Γιάννης Μπασκόζος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Έλενα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Έφη Παρίση, Πέτρος Λινάρδος Ρυλμόν, Μάκης Σαπουτζόγλου, Ινώ Σιώζου, Γιώργος Σταμπουλής, Μιχάλης Σταυρουλάκης, Μανώλης Τερροβίτης, Γιώργος Τοζίδης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Χρήστος Τσιτσικάς, Θεανώ Φωτίου, Άννα Χατζησοφιά, Στέλλα Ψαρρά, Γιώργος Ψυχογιός, Δημήτρης Τσέκερης, Ερμίνα Κυπριανίδου. Τη «συναρμολόγηση» των κειμένων με οικονομία λέξεων ανέλαβαν οι Δημήτρης Τσέκερης, Βασίλης Ρόγγας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος.

Την ίδια στιγμή think tank που κινούνται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οργανώνουν ημερίδες, συνέδρια και εκδηλώσεις και βάζουν συγκροτημένα θέματα προγραμματικά. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ), πνευματικό παιδί του Γιάννη Δραγασάκη, το οποίο πραγματοποιεί διήμερο συνέδριο (27-28 Μαρτίου στο Impact Hub Athens) με θέμα, «για μια προοδευτική ατζέντα της επόμενης δεκαετίας: στόχοι – προτεραιότητες-πολιτικές».

Στο συγκεκριμένο συνέδριο έχουν κληθεί ενδιαφέροντα πρόσωπα, όπως π.χ. ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που συνομιλεί με τον κ. Δραγασάκη που θεωρεί ότι «Οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπι», ενώ θα παραστεί τελικά και ο Αλέξης Τσίπρας που το απόγευμα θα παραχωρήσει, στο πλαίσιο των εργασιών, συνέντευξη στην δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει διαμορφώσει ένα εκλογικό προφίλ που οδηγεί σε υποεκτίμηση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις. Αρα ο στόχος, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να είναι πρώτο κόμμα είναι απόλυτα διεκδικήσιμος» λέει ο κ. Δραγασάκης που θα είναι εκ νέου υποψήφιος στο δυτικό τομέα της Β΄ Αθηνών.

Επί του εκλογικού διακυβεύματος, το δίλημμα που θα προβάλλει η Κουμουνδούρου από τις προσεχείς ημέρες, είναι: «Ο Μητσοτάκης οδηγεί τη χώρα σε περιπέτειες, ο ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζει σταθερότητα».

Παράλληλα θα εστιάζουν στο επιχείρημα ότι προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις πως κερδίζει διαρκώς έδαφος -και μάλιστα με πλειοψηφικό ρεύμα- η υπόθεση της προοδευτικής συνεργασίας, επιβεβαιώνοντας την αποδοχή της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό