26.2 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκκαθαρίσεις Κασσελάκη – Ποιοι έχασαν ξαφνικά τους ρόλους τους

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ρίχνει αβίαστα νερό στο κρασί του. Ούτε διστάζει να λάβει αποφάσεις που θα προκαλέσουν εσωκομματικούς τριγμούς ή ποικίλες συζητήσεις εκτός Κουμουνδούρου. Από την πρώτη ημέρα της θητείας του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν δεδομένο πως θα θελήσει να δουλέψει με τους ανθρώπους που εμπιστεύεται και τον στηρίζουν. Οι εξ απορρήτων του ήταν εκεί από την αφετηρία της εμπλοκής του στην ενεργή πολιτική και τον συμβούλευσαν.

Σε αρκετές περιπτώσεις ο τρόπος διαχείρισης στην αλλαγή προσώπων ήταν τουλάχιστον αμφιλεγόμενος κι ομολογουμένως όχι κομψός. Τα παραδείγματα είναι κάμποσα πλέον σε αυτούς τους πρώτους οκτώ μήνες θητείας τους στο κόμμα, παρόλο που ενίοτε επιχείρησε να τηρήσει χρήσιμες ισορροπίες. Το τελευταίο εξ αυτών των παραδειγμάτων ήταν του Γιώργου Τσίπρα.

Στέργιος Καλπάκης

Μέλος του Γραφείου Τύπου επί τρία χρόνια, προσερχόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΗΜΑΡ, διετέλεσε επί δύο μήνες επικεφαλής κι εκπρόσωπος όλου του κόμματος, διαδεχόμενος την Πόπη Τσαπανίδου.

Μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία προκρίθηκε η αντικατάστασή του από τη Δώρα Αυγέρη. Για την αποπομπή του ενημερώθηκε από δημοσιεύματα σε Μέσα Ενημέρωσης.

Εκ ων υστέρων ο νέος πρόεδρος τού ζητούσε συγγνώμη τον άκομψο τρόπο που έμαθε τα νέα. «Απρέπεια» τη χαρακτήρισε ο Στ. Κασσελάκης τη συμπεριφορά που του είχε επιφυλαχθεί από το κόμμα. Από την πλευρά του ο Στέργιος Καλπάκης επέλεξε να ευχαριστήσει αποκλειστικά τον Αλέξη Τσίπρα για την εμπιστοσύνη που του είχε δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα.

Διονύσης Τεμπονέρας

Ο Αχαιός εργατολόγος, και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, είχε υποπέσει σ’ ένα πολύ σοβαρό ατόπημα τον περασμένο Φεβρουάριο. Ένα ατόπημα που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της νέας ηγεσίας.

Όχι μόνο είχε αποδεχθεί την πρόσκληση της Εφ.Συν να συμμετάσχει ως ομιλητής του πάνελ για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, αλλά είχε διαφημίσει την εκδήλωση χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει την ηγεσία. Εξ αυτών που ούτως ή άλλως αντιδρούσαν σε πράξεις εκτός πρωτοκόλλου, εκφράζοντας έντονα τις ενστάσεις του στα όργανα, ενημερώθηκε πριν καν παραστεί στο θέατρο ΑΛΦΑ πως χάνει τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη που κατείχε στην ΚΟ του κόμματος. Μέχρι τότε παρείχε επιστημονική τεκμηρίωση για τα νομοσχέδια.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας αποδέχθηκε στωικά την απόφαση, χωρίς να τη δημοσιοποιήσει όταν του κοινοποιήθηκε, αλλά δεν έπαψε να εκφράζει τη γνώμη του για τα τεκταινόμενα στον χώρο. Ήταν ο πρώτος που σε κοινή γραμμή με τον Αντώνη Κοτσακά ζήτησαν τη γέννηση κεντροαριστερού συνασπισμού υπό ενιαία όργανα.

Θύμιος Γεωργόπουλος

Αμέσως μετά το επεισοδιακό Συνέδριο του Φεβρουαρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε αναδιανομή των ρόλων εντός Κουμουνδούρου. Ο Θύμιος Γεωργόπουλος, άνθρωπος εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα, επί σειρά ετών στέλεχος του οικονομικού τμήματος και τα τελευταία επικεφαλής του, αποτέλεσε εν μία νυκτί παρελθόν διότι χρεώθηκε τη διαρροή των πληροφοριών για το δάνειο του προέδρου στο κόμμα, κατά τα τέλη του 2023.

Έκτοτε, από τις 29/2, ΣΥΡΙΖΑ και Γεωργόπουλος βρέθηκαν στα χαρακώματα ανταλλάσσοντας αλληλοκατηγορίες και πυρά. Κατά τον πρώην οικονομικό διευθυντή ήταν σε εξέλιξη μια διαρκής απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα, ενόσω από τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου διέρρεε πως αυτή ήταν μια απόφαση που ήρθε με καθυστέρηση, γιατί ο Θύμιος Γεωργόπουλος είχε υπερβεί «κάθε όριο ψεύδους και κακοβουλίας».

Γιώργος Βασιλειάδης

Ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ παραιτήθηκε της θέσης που κατείχε δίπλα στη Ράνια Σβίγκου, αλλά επί της ουσίας ήταν απλώς μια ηρωική έξοδος στην οποία και οδηγήθηκε ύστερα από ασφυκτική πίεση.

Πριν από το Συνέδριο, κι αφότου ο Στέφανος Κασσελάκης κατηγορούσε τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για διαρροή πληροφοριών και πρακτικών προς διάφορα Μέσα, ο Γιώργος Βασιλειάδης είχε έτοιμη την παραίτησή του, διαφωνώντας ανοικτά. Προτίμησε ωστόσο να καθυστερήσει την αποχώρησή του έτσι ώστε να μην επηρεάσει την προετοιμασία του Ανώτατου Οργάνου για το οποίο είχε τόσο δουλέψει.

Αμέσως μετά το τέλος των εργασιών στο κλειστό του Φαλήρου κι ενώ το χάσμα με τον πρόεδρο είχε μεγαλώσει, παρέδωσε το χαρτοφυλάκιό του και κούνησε μαντήλι προτιμώντας να κρατά αποστάσεις από την καθημερινότητα του κόμματος.

Παγώνα Πρίσκου

Ως πράξη εκδίκησης χαρακτήρισε την απόλυσή της από τον ΣΥΡΙΖΑ η επί χρόνια συνεργάτιδα του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με τα όσα η ίδια μετέφερε σε ανάρτησή της, δεν ήταν η μείωση προσωπικού η αιτία που την έφερε εκτός του λογιστικού τμήματος στις αρχές Απριλίου ύστερα από μια δεκαετία εργασίας και λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί, αλλά η συγγενική σχέση της με τον Πάνο Σκουρλέτη, του οποίου είναι κουνιάδα. Άρα η ίδια έπρεπε να πληρώσει το τίμημα.

Κατήγγειλε μάλιστα η κ. Πρίσκου πως η συμπεριφορά στελεχών του κόμματος ήταν τουλάχιστον απαξιωτική στο πρόσωπό της κάνοντας λόγο για παρατρεχάμενους του Στέφανου Κασσελάκη.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Είχε ήδη λάβει την πρώτη «κρυάδα» όταν το φθινόπωρο του 2023, κατά τις πρώτες ημέρες της προεδρίας Κασσελάκη, αποπέμφθηκε από τη θέση του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε συμβεί μάλιστα, όπως στην περίπτωση του Στέργιου Καλπάκη, άνευ προειδοποίησης, με αποτέλεσμα ο Στέφανος Κασσελάκης να του ζητήσει συγγνώμη.

Η πικρή συνέχεια για τον πρώην βουλευτή δόθηκε προ ημερών, όταν ενημερώθηκε για τη λήξη της επιστημονικής σχέσης του με την ΚΟ του κόμματος, κι αφού μετά το πέρας των Ευρωεκλογών εξέφρασε τις σκέψεις του για την ενοποίηση του κεντροαριστερού χώρου. Ανήκει, άλλωστε, άνευ παρεκκλίσεων στο γκρουπ των στελεχών που τάσσονται υπέρ μιας πιο σοσιαλιστικής προσέγγισης (Ραγκούσης, Ζαχαριάδης) και αυτή είναι μια στάση που τον έχει κρατήσει σε απόσταση από το προεδρικό περιβάλλον.

Σε δήλωσή του ο κ. Θεοχαρόπουλος χαρακτήρισε αδιανόητο να είναι «αυτή η απάντηση σε αυτούς τους προβληματισμούς που απασχολούν σήμερα κάθε προοδευτικό πολίτη». Χαρακτήρισε μάλιστα τον Στ. Κασσελάκη «ιδιοκτήτη» του κόμματος που δεν δρα πια ως πρόεδρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέκρουσε τους ισχυρισμούς του στελέχους της Πολιτικής Γραμματείας διαρρέοντας πως πρόκειται για απόφαση «στο πλαίσιο της αναδιάταξης των δυνάμεών μας».

Γιώργος Τσίπρας

Του πρώην διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου τη θέση είχε πάρει ο Θάνος Μωραΐτης, η απόλυση της Τετάρτης ήταν μάλλον απρόσμενη. Αλήθεια είναι βέβαια πως ο Γιώργος Τσίπρας είχε ήδη απομακρυνθεί από το «κονκλάβιο» των νεοπροεδρικών προτιμώντας να χαράξει και ν’ ακολουθήσει έναν πιο αυτόνομο δρόμο, όπως είχε διαφανεί τόσο στο Συνέδριο όσο και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου προς την ευρωκάλπη. Ο ίδιος ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν εξελέγη.

Σε όλη αυτήν την περίοδο οι εμφανίσεις του ήταν μετρημένες και η προβολή του σχετικώς περιορισμένη. Συνολικά είχε αποστασιοποιηθεί, ασκώντας ενίοτε και κριτική. Όπως επικαλέστηκε, η αποπομπή του από το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ήταν αποτέλεσμα των όσων είπε λίγο πριν σε συνέντευξή του. Η Κουμουνδούρου τόνισε πως η διακοπή σύμβασης με τον Γιώργο Τσίπρα, ξάδερφο του πρώην πρωθυπουργού, ήταν προγραμματισμένη καθώς πλέον δεν κατείχε θεσμικό ρόλο, ούτε προσέφερε τις υπηρεσίες του με οποιονδήποτε τρόπο.

Μένει να επαληθευτεί πια η εκτίμηση στελεχών πως η τακτική αυτή θα έχει συνέχεια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό