27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή: Όχι αλλά παιχνίδια εξουσίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens (Μ. Αλεξάνδρου 2, Πλατεία Καραϊσκάκη).

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής ξεκίνησαν λίγο πριν τις 11:30 με την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη.

Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν τη συνεδρίαση, σε ένα κείμενο με «καρφιά» με στόχο τον Στέφανο Κασσελάκη, ζητήθηκε από τα μέλη της ΚΕ η διενέργεια δημοψηφισμάτων σε σχέση με το «νέο ΣΥΡΙΖΑ» και τις αλλαγές του καταστατικού, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει το κόμμα για την Κεντροαριστερά.

«Κανείς δεν αρνείται ότι χρειάζονται συγκλίσεις. Αυτές όμως θα γίνουν συντεταγμένα, με διαφάνεια»

Στο θέμα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων αναφέρθηκε ξεκινώντας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης.

«Ένα κόμμα που πρόσφερε πολλά στον πρώτο κύκλο ζωής του οφείλει τώρα να ανταποκριθεί στο κοινωνικό αίτημα και να λειτουργήσει ως η ηγέτιδα πολιτική δύναμη όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου» ανέφερε ο κ. Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνομαι από τις τοποθετήσεις πολλών από εσάς, πολλών βουλευτών μας, πολλών περιφερειακών στελεχών μας και απλών μελών ότι ναι μεν ο κ. Μητσοτάκης έπεσε στο 28% και κατέστη πλέον σαφές ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι σε αποδρομή, αλλά ταυτόχρονα πηγάζει μια επιθυμία που μοιάζει με πολιτικό σύνθημα: ‘Βρείτε τα, για να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται’».

Ακολούθως αναφέρθηκε στον δικό του οδικό χάρτη: «Κατ’ αρχάς πρέπει να εκσυγχρονίσουμε, να ανανεώσουμε και να ενδυναμώσουμε το δικό μας κόμμα, καθιστώντας αυτό πιο λειτουργικό και πιο φιλόξενο για εκατομμύρια προοδευτικούς πολίτες. Πρώτα από όλα πρέπει εμείς να δουλέψουμε συλλογικά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Αναφέρθηκε στο θέμα των συγκλίσεων: «Κανείς δεν αρνείται ότι χρειάζονται συγκλίσεις. Αυτές όμως θα γίνουν συντεταγμένα, με διαφάνεια μπροστά στα μάτια όλου του προοδευτικού κόσμου και με σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων.

Το να κλείσουμε οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες με άλλα κόμματα, μόνο και μόνο για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε ένα μεγαλύτερο άθροισμα ποσοστών, για μένα θα ήταν ανήθικο. Πέρα όμως από ανήθικη, θα ήταν κι ατελέσφορη μια τέτοια συμφωνία. Γιατί το να ζευγαρώσεις αυθαιρέτως τον τράγο με την έλαφο, το μόνο που θα καταφέρεις θα ήταν ο ‘τραγέλαφος’, αυτό δηλαδή που στην γλώσσα μας είναι συνώνυμο του γελοίου».

Επέμεινε «στην σταδιακή και από κάτω προς τα πάνω σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων» και εξήγησε: «Ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν. Ούτε αντιμετώπισαν ποτέ αποτελεσματικά τους κινδύνους που έρχονται από την ακροδεξιά. Ακόμη και στην Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από την Λεπέν, η οποία πήρε 33%».

Δείτε live την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη

Σημεία της ομιλίας του Στ. Κασσελάκη

-Η σημερινή Κεντρική Επιτροπή μοιάζει με γέφυρα που μας ενώνει.

-Σαφής ο οδικός χάρτης που πρέπει να ακολουθήσουμε

-Ανάκτηση εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα

-Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να ανανεωθεί και να ενδυναμώσει ώστε να γίνει το κόμμα πιο λειτουργικό και πιο φιλόξενο για εκατομμύρια προοδευτικούς πολίτες

-Ναι στις συγκλίσεις αλλά συντεταγμένα και με διαφάνεια. Οχι σε συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες. Αν ζευγαρώσεις τον τράγο με την έλαφο θα έχεις τον τραγέλαφο είπε για την σύμπλευση Κεντροαριστεράς.

-Δεν είμαστε κόμμα εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε εκλογικά και έγινε κυβέρνηση με την εντολή να τα αλλάξει όλα και για τη μη υλοποίηση αυτής της εντολής έχασε.

-Με τις προτάσεις στη Βουλή για σύγκρουση με όλα τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την ατζέντα για τις συγκλίσεις.

-Κοινωνική απαίτηση είναι μια γνήσια προοδευτική κυβέρνηση που δεν θα θεωρεί ταξικούς αντίπαλους ένα εκατομμύριο ελευθεροεπαγγελματίες, μικρομεσαίους. Η αριστερά είναι τρόπος ζωής και όχι τρόπος για να βιοπορίζεσαι.

-Η θέση μας στον κόσμο και η προστασία των εθνικών και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

-Είναι υποκρισία ότι ο κ. Σαμαράς υπέγραφε έγγραφα όπου η Β. Μακεδονία (πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών) ως προς το θέμα της ονομασίας της αναφέρονταν ως «Μακεδονία» και για την Τουρκία ότι είναι μία χώρα με έναν συμπαθή λαό που όμως την κυβερνά ένα καθεστώς με αναθεωρητικές αντιλήψεις.

-Δεν έχουμε καμία οφειλή σε τράπεζα

-Δεν έκλεψα με πραξικόπημα την προεδρία

-Υποκριτής δεν είμαι και το ίδιο απαιτώ από συντρόφους

-Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να βλάψει το κόμμα μας.

-Είτε θα προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί, είτε θα μείνουμε πίσω. Η κοινωνία μας παρακολουθεί, δεν θέλει άλλα παιχνίδια εσωκομματικής εξουσίας.

Δείτε εικόνες

Ανασύνταξη ή νέα σύγκρουση

Αναπόφευκτα η Κεντρική Επιτροπή, όσων εκ των μελών της παραβρεθούν στο Wyndham Grand Athens, συγκεντρώνει χαρακτηριστικά ανασύνταξης. Ή μιας νέας σύγκρουσης.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές, κάθε κουβέντα που αναδύεται στην επιφάνεια επιδρά στο σύνολο. Οι τοποθετήσεις θα καταδείξουν την κατεύθυνση τουλάχιστον μέχρι το καταστατικό Συνέδριο του φθινοπώρου που μπορεί να ανατρέψει (ξανά) τα πάντα. Κάθε στρατόπεδο θ’ ανοίξει τα χαρτιά του.

Είναι δεδομένο πως σε αυτό το σκηνικό πόλωσης, ακραίας ή μη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί αυστηρή κριτική για όλα όσα του χρεώνονται: την υπερβολική αυτοπροβολή, τις αυθαίρετες και ξαφνικές πρωτοβουλίες, τα υπονοούμενα για «μαύρο χρήμα» και «υπονόμευση». Είναι πολλά εκείνα που έχουν μαζευτεί και θα ειπωθούν από διάφορους.

Το μπλοκ Τσίπρα, αποτελούμενο από στελέχη τόσο της παλιάς φρουράς όσο και της διεύρυνσης των προηγούμενων ετών, δεν θα παρακολουθήσει απαθές. Θα μιλήσει.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό