19.3 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ. Η εξάντληση – ΤΟ ΒΗΜΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Έκπληξη οι εκλογές της Κυριακής, βάζουν σήμερα τα πράγματα στη θέση τους και θυμίζουν ότι η πολιτική είναι ενδιαφέρουσα κατασκευή στις πλατείες ως ακτιβισμός και επαναστατική άσκηση, απολύτως όμως αδιάφορη για τους ανθρώπους, όταν πρόκειται για την πραγματική ζωή και την τρέχουσα έστω πλευρά της.

Πέρα από την εντυπωσιακή αριθμητική υπεροχή του κυβερνώντος κόμματος, οι εκλογές της Κυριακής καταγράφονται ήδη ως η κατακρήμνιση στην κάλπη ενός κόμματος ισχυρού, που χάθηκε μέσα στον αυτάρεσκο παλαιό εαυτό του. Του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτικό φαινόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισε επιθετικά την εξουσία μέσα στην κρίση απέναντι σε πολιτικές δυνάμεις που δεν διέθεταν ούτε τον ιδεολογικό οπλισμό ούτε τα ψυχικό σθένος να τον αντιμετωπίσουν στη φάση της κυριαρχίας του. Είτε δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν τη φύση του είτε δεν μπόρεσαν να αποκρούσουν στο μέτωπο της καθημερινής πολιτικής τον βίαιο λόγο του, ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τη χώρα πέντε χρόνια. Θα ηττηθεί με το αξιοπρεπές 31,5%, τον Ιούλιο του 2019.

Στις εκλογές της Κυριακής παίχτηκε η δεύτερη πράξη εκείνης της ήττας. Τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση είχε στη διάθεσή του άπλετο και ανεμπόδιστο χρόνο να ανασυνταχθεί, να ξαναδεί τον κυβερνητικό εαυτό του, να μελετήσει τους λόγους της αποδοκιμασίας του, να ξαναμιλήσει με νέο τρόπο. Ο χρόνος δίνει ευκαιρίες. Όταν τις αφήσεις να περάσουν, όταν εξαντλούνται, έχεις ήδη και εσύ εξαντληθεί. Δεν βλέπεις καθαρά, δεν αντιλαμβάνεσαι τις μεταβολές, δεν ακούς τις νέες ανάγκες. Απομακρύνεσαι από τους ανθρώπους. Η ιδεολογική ανάγνωση του κόσμου και η εμμονή σε παλαιά σχήματα σκέψης σε αιχμαλωτίζουν χωρίς να καταλαβαίνεις τα δεσμά.

Όταν μια πολιτική δύναμη, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που υπήρξε ως προϊόν της κρίσης και όχι ως αποτέλεσμα της συνειδητοποιημένης επιλογής ενός μεγάλου αριθμού πολιτών, δεν μπορέσει δημιουργικά να παρακολουθήσει την εποχή και αναγεννημένη να επανέλθει στο μέτωπο ως νέα και αποτελεσματική, θα απομακρυνθούν οι άνθρωποι από αυτήν. Και εκεί που με θόρυβο την υποστήριξαν στις πλατείες, βουβά θα την εγκαταλείψουν στις κάλπες.

Αυτό συνέβη την περασμένη Κυριακή. Την εξάντληση, την πολιτική εξάντληση του ΣΥΡΙΖΑ είδαμε να γίνεται αριθμός. Πρόκειται για μια μεταβολή που δύσκολα θα ανακοπεί. Θα το δούμε στον χρόνο. Η σημερινή ηγεσία του θα αντιδράσει, θα αναζητήσει απαντήσεις και διαδικασίες ανασύνταξης. Ο παλαιός εαυτός του δείχνει ακόμη αντοχή, όσο και αν η εξάντληση είναι πια ορατή. Μαζί εξαντλείται και για την κυβερνητική παράταξη το προεκλογικό επιχείρημα του φόβου της επιστροφής του. Αυτή η διττή εξάντληση αλλάζει και το μέτωπο των επαναληπτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό