20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στον πρωθυπουργό για τις παρακολουθήσεις με το λογισμικό Predator

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για προσπάθειες συγκάλυψης του θέματος από την κυβέρνηση

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το θέμα των παρακολουθήσεων κινητών τηλεφώνων με το λογισμικό Predator υπέβαλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Βούτσης, Σπύρος Λάππας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Παύλος Πολάκης και Νίκος Φίλης.

Στην ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για προσπάθειες συγκάλυψης του θέματος από την κυβέρνηση και αναφέρουν:

«Σημαντικό θέμα της πολιτικής ζωής αποτελούν οι παράνομες παρακολουθήσεις μέσω του κακόβουλου λογισμικού (spyware) Predator και οι προσπάθειες συγκάλυψής του από την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησαν έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με παρουσία και του Διοικητή της ΕΥΠ.

Μετά τη λήξη της μυστικής, κατά τον Κανονισμό της Βουλής, συνεδρίασης, δημιουργήθηκε έντονη σύγχυση στην κοινή γνώμη από αντιφατικές δημοσιεύσεις, κατόπιν κυβερνητικών μεθοδεύσεων, ως προς το τι ακριβώς δήλωσε ο κ. Διοικητής σε σχέση με το λόγο εθνικής ασφάλειας για τον οποίο ζητήθηκε από την ΕΥΠ, κατ΄άρθρο3 ν. 2225/1994, η παρακολούθηση (επισύνδεση) του κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου κ. Θανάση Κουκάκη και ιδίως εάν αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος ξένης μυστικής υπηρεσίας.

Επειδή οι διαρροές από κυβερνητικές πηγές σκόπιμα συσκοτίζουν το θέμα, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας υποβάθμισης και συγκάλυψης της υπόθεσης των παράνομων παρακολουθήσεων, θα πρέπει να δοθούν αναλυτικές εξηγήσεις.Και αυτό γιατί το θέμα έχει ευρύτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι όποιος επιχείρησε την παράνομη παρακολούθηση του κ. Κουκάκη, μετά την διακοπή της νομότυπης, είναι ο ίδιος που αποπειράθηκε να μολύνει και το τηλέφωνο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ν. Ανδρουλάκη, εφόσον και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος σύνδεσμος παγίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την κατάθεση εκ μέρους του κ. Κουκάκη ερωτήματος στην ΑΔΑΕ για το εάν παρακολουθείται το τηλέφωνο του, η ΕΥΠ ζήτησε αυθημερόν (12-8-2020) την διακοπή της νομότυπης παρακολούθησης του, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η παράνομη παρακολούθηση του μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε μία προσπάθεια προφανούς παραπληροφόρησης, μιλούσε για διαφορές μεταξύ ιδιωτών.

Οι κυβερνητικές ευθύνες συγκάλυψης προκύπτουν και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση, με τροπολογία του υπογραφόταν από τον Αντιπρόεδρο της κ. Πικραμένο, επιχείρησε να χειραγωγήσει την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, την ΑΔΑΕ, τροποποιώντας, και μάλιστα αναδρομικά, την αρμοδιότητα της,ώστε να απαγορεύεται στο εξής να ενημερώνεται αυτός που παρακολουθείται, ακόμη και εάν δεν συντρέχει κανένας λόγος δημόσιου συμφέροντος.

Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ με επιστημονικό άρθρο του ανέδειξε την αντισυνταγματικότητα και την αντίθεση προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση της διάταξης. Ως γνωστό, καταθέσαμε τροπολογία για την κατάργηση της απαράδεκτης αυτής ρύθμισης, η οποία απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση.

Το θέμα έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία γιατί η χώρα έχει εκτεθεί διεθνώς, δεδομένου ότι η παρακολούθηση δημοσιογράφων αποτελεί έναν από τους λόγους της υποβάθμισης της χώρας μας στις διεθνείς εκθέσεις για την ελευθερία του τύπου.

Λόγω της φύσης του ζητήματος θα πρέπει να τηρηθεί η διαδικασία που και στο παρελθόν έχει ακολουθήσει η Βουλή επί θεμάτων που καλύπτονται από απόρρητο, όπως π.χ. σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

1. Υπήρχε λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο ζητήθηκε από την ΕΥΠ, κατ΄ άρθρο 3 ν. 2225/1994, η παρακολούθηση (επισύνδεση) του κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη και ποιος ήταν αυτός; Υπήρχεσχετικό αίτημα ξένης μυστικής υπηρεσίας και εάν ναι, ποιας;

2. Για ποιο λόγο διακόπηκε από την ΕΥΠ η παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Κουκάκη; Εξέλιπε ο λόγος εθνικής ασφαλείας; Πώς εξηγείται ότι αμέσως μετά την διακοπή ακολούθησε η παρακολούθηση, μέσω του κακόβουλου λογισμικού (spyware) Predator;

Αθήνα, 1/08/2022

Οι ερωτώντες βουλευτέςΓιώργος ΚατρούγκαλοςΝικόλαος ΒούτσηςΣπύρος ΛάππαςΘεόφιλος ΞανθόπουλοςΠαύλος ΠολάκηςΝίκος Φίλης»

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό