33.4 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: «Ανασχηματισμός» Κασσελάκη σε τεντωμένο σχοινί

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε ήδη προλάβει στη στροφή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προχωρώντας σε δικό του «ανασχηματισμό» πριν από αυτόν της κυβέρνησης. Από τη μία η ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα κι από την άλλη η συνέντευξή του στο Mega, αμέσως μετά, αποτέλεσαν αντανακλάσεις της ίδιας στρατηγικής επανασχεδιασμού του κόμματος σε κάτι νέο.

«Φρέσκο, ανοικτό, δυναμικό, με αυτοπεποίθηση, καινοτόμο και ανατρεπτικό» το ονομάτισε ο ίδιος, ανασύροντας από το συρτάρι το ερωτηματολόγιο που είχε θέσει στα μέλη του isyriza αναζητώντας απαντήσεις σε ταυτοτικά ζητήματα.

Για τον Στ. Κασσελάκη «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω». Το δίχως άλλο πια ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει τη μετάβασή του στη νέα μορφή που έχει κατά νου ο πρόεδρος του και στο καταστατικό Συνέδριο του φθινοπώρου θα γίνει κατανοητό πως ουδείς είναι σε θέση να φρενάρει, πόσο μάλλον να εμποδίσει, τη εν εξελίξει μετατόπιση προς το κέντρο – προοδευτικό ή μη. Όχι πως στοιχημάτιζε κάποιος περί του αντιθέτου.

Η αυτοτέλεια και ο Ανδρουλάκης

Δείχνοντας πως δεν υπολογίζει -είτε ως αντίπαλο είτε ως συμπαίκτη- το «ηττημένο» ΠαΣοΚ του 12.8% υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη (που αμφισβητείται και προκηρύσσει εσωκομματικές εκλογές) και τη Νέα Αριστερά των «κλεμμένων εδρών», σε αυτό το πολιτικό πρότζεκτ προτιμά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χωρέσει όσους θελήσουν να συμπράξουν. Ως «αυτοτελές κόμμα εξουσίας» που θα χτίσει «ένα ελκυστικό αφήγημα» για τους δημοκρατικούς πολίτες οραματίζεται το εγχείρημα που θα υλοποιηθεί μέσα τους επόμενους μήνες έτσι ώστε σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών να βρεθεί αυτός στο Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι το επόμενο, τεράστιο, στοίχημά του αυτό κι το διαλαλεί. Παρά το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε δυνάμεις στις Ευρωεκλογές, τόσο σε ψήφους όσο και σε ποσοστά, εξακολουθεί να πιστεύει στην ολική ανατροπή των συσχετισμών που το 2027, αν όχι νωρίτερα, θα τον φέρουν στο τιμόνι της χώρας.

Δημιουργία βάσης υποψηφίων

Το πώς και με ποιους θα πορευτεί παράλληλα (ή κυρίως αφήνοντάς τους πιο πίσω) έχει, φυσικά, τη σημασία του. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, ν’ αποκλείσει συμμαχίες στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς για να μην βρεθεί προ εκπλήξεως. Η απόπειρα προσέγγισης βουλευτών από το ΠαΣοΚ και την Πλεύση Ελευθερίας δια της κοινής δράσης σε νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν ήταν μια αυθόρμητη πρωτοβουλία που ξεστόμισε δίχως δεύτερη σκέψη. Είχε ειπωθεί ξανά.

Ναι μεν μίλησε για «διαφάνεια και σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων». Την ίδια ώρα όμως η αναφορά σε κοινά «νικηφόρα ψηφοδέλτια με όσους αντιστέκονται στο σχέδιο Μητσοτάκη» προκειμένου «να είμαστε νικητές σε κάθε κάλπη που ανοίγει την επόμενη τριετία» έχει το υπόβαθρό της. Υπόβαθρο διεύρυνσης, υπόβαθρο προσέλκυσης στελεχών – υποψηφίων για όταν θα έρθει η ώρα να αναμετρηθεί εκ νέου με τη ΝΔ. Μια ΝΔ άλλωστε που «με ανέδειξε ως αντίπαλό της».

Πρόεδρος παντός κόμματος

Ακόμη και το γεγονός πως δήλωσε έτοιμος να διεκδικήσει άλλη μια φορά την προεδρία ενός δυνητικά επανιδρυμένου κομματικού σχηματισμού, χωρίς να παραμερίσει για ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, δείχνει την αυτοπεποίθηση με την οποία αντιμετωπίζει τις ζυμώσεις.

Είναι δεδομένο πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πρόκειται να συμβιβαστεί, ούτε να παραδώσει εύκολα τα όπλα. Στα μάτια του είναι εφικτό να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη της οποιαδήποτε βάσης, πείθοντας για την καταλληλότητά του. Άρα δεν υπάρχει λόγος να αποχωρήσει μόνο και μόνο «για να έρθει ένας από μηχανής θεός». Εδώ που έφτασε κρατά για τον εαυτό του αυτόν τον ρόλο.

Εσωκομματικές ενστάσεις

Φυσικό είναι η εσωκομματική αντιπολίτευση να αντιδρά σε κάθε προεδρική κίνηση που δεν συμβαδίζει με τη γενική συλλογιστική της. Ιδίως τώρα που το αποτέλεσμα δεν ήταν καν κοντά σε αυτό των εθνικών εκλογών του 2023, πόσο μάλλον στις προσδοκίες για κάτι μεγαλύτερο, οι αντιφρονούντες έσκισαν το χαρτί της εκεχειρίας και εκφράζονται ξανά δημοσίως για το τι θα πρέπει να συμβεί στην πράξη έτσι ώστε να έχει κέρδη η μάχη απέναντι σε Δεξιά.

Ήδη από τις αρχές της εβδομάδας οι παρεμβάσεις στελεχών διαδέχονται η μία την άλλη. Ενόσω στην προεκλογική περίοδο τηρείτο σιγή ιχθύος, πλέον μιλούν όλοι ελεύθερα και χωρίς δισταγμό.

Τι επικρατεί στην Κουμουνδούρου

Νωρίς νωρίς ο Χρ. Σπίρτζης μίλησε για προέδρους που θα τους ξεπεράσει η ιστορία, αν δεν προσφέρουν χώρο σε όσους κριθεί αναγκαίο. Διατύπωση που επανέλαβε. Ακολούθως οι Τεμπονέρας – Κοτσακάς δημοσιοποίησαν τη κοινή θέση τους, ενώ το «σοσιαλιστικό γκρουπ» των Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλου και Ραγκούση στηρίζει αναφανδόν το άνοιγμα, αλλά με διαφορετικές προϋποθέσεις και προδιαγραφές απ’ αυτές που θέτει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Υπάρχει δηλαδή ένα ψήγμα αμφισβήτησης για τη διαχείριση του 14.9% και της επόμενης ημέρας που άρχισε με μια ομιλία στην ΚΟ άνευ ανταλλαγής απόψεων. Το δημοψήφισμα μελών είναι μια κίνηση απ’ αυτές που συνήθιζε στην αρχή της θητείας του να επικαλείται ο Στ. Κασσελάκης. Επιστρατεύουν δηλαδή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το δικό του όπλο για να τον «πολεμήσουν».

Ακόμη και οι πιο ήπιες φωνές, όπως της Όλγας Γεροβασίλη και του Νίκου Παππά, διαπνέονται από μια ξεκάθαρη διάθεση ομογενοποίησης του κεντροαριστερού χώρου προκειμένου να πάψει ο εμφύλιος όμορων κομμάτων. Κατανοούν άπαντες πως άλλος δρόμος δεν μοιάζει ικανός να οδηγήσει στο ξέφωτο. Μόνο έτσι θα τερματιστεί ο κατακερματισμός που ευνοεί ξεκάθαρα το αντίπαλο μπλοκ.

Ακόμη κι ο Παύλος Πολάκης, που απουσίαζε από τη μάζωξη στη Βουλή, σημείωσε πως «χρειαζόμαστε βαθιές αλλαγές σε επίπεδο γραμμής, στη συλλογική λειτουργεία και στην οργάνωση του κόμματος και άλλους όρους στην εμφάνιση και επικοινωνία μας».

Ανάλογα με τους τακτικισμούς κάθε πλευράς από εδώ και πέρα είναι βέβαιο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει για άλλη μια φορά. Αν θα έρθει μια τρίτη διάσπαση με νέα έξοδο στελεχών σε λιγότερο από ένα χρόνο, θα διαφανεί εν καιρώ (μετά τον Αύγουστο). Προβλέπεται πάντως ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα για αρκετές εβδομάδες. Ιδίως όσο ο Στ. Κασσελάκης επιμένει να διαχειρίζεται αυτοβούλως τις καταστάσεις, αποφεύγοντας τη σύγκληση οργάνων και τα επιχειρήματα των άλλων συνιστωσών. Για την ώρα προτιμά να περνά αρκετές από τις μέρες του στις Σπέτσες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό