16.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συρίγος: Οι τρεις λόγοι που «κράτησαν» το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Τους λόγους για τους οποίους ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε στην παρούσα φάση να κρατήσει εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», εξήγησε ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος.

Επιλέγει να προχωρήσει σταδιακά σε όξυνση

Μιλώντας στον Σκάι ο Άγγελος Συρίγος διευκρίνισε πάντως, ότι πρόκειται για μια κίνηση τακτικής και πως η λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελεί στρατηγική επιλογή της Τουρκίας που δεν αλλάζει.

«Επιλέγει όμως σε αυτή την φάση η Τουρκία και λόγω του ότι δεν είναι τόσο κοντά οι τουρκικές εκλογές, να προχωρήσει σταδιακά σε όξυνση ανάλογα και με τις αντιδράσεις τις οποίες θα βλέπει», σημείωσε.

Τουρκία: Κλιμάκωση σε τρεις φάσεις από τον Ερντογάν Διαβάστε επίσης Ανατριχιαστική… λεπτομέρεια: Τα ονόματα των τουρκικών πλοίων που συνοδεύουν το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, οι τρεις λόγοι που η Τουρκία δεν έκανε κάτι ακραίο στο Αιγαίο είναι:

Οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας που δημιούργησαν ένα πλέγμα πιέσεων στην Τουρκία, κυρίως από Αμερική, Γερμανία, πιθανότητα και από άλλες χώρες. Η αποφασιστικότητα της Αθήνας από στρατιωτικής πλευράς, καθώς η περιοχή από την Κρήτη έως το Καστελόριζο έχει κλείσει με Notam για ασκήσεις του ελληνικού πολεμικού ναυτικού μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου.

Επίσης η επίσκεψη τουρκικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για διαπραγματεύσεις και συζητήσεις σχετικά με τα μαχητικά F-16.

Η διαφορά του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν με το Oruc Reis

Ο κ. Συρίγος εξήγησε επίσης, γιατί το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν δεν θα ακολουθήσει την πορεία του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως είπε, το Oruc Reis δεν είναι γεωτρητικό, αλλά σεισμογραφικό σκάφος και αυτό σημαίνει ότι κινείται διαρκώς πάνω από τις θάλασσες πραγματοποιώντας έρευνες.

Το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν από την άλλη, είναι γεωτρητικό κάτι που σημαίνει ότι αγκυροβολεί σε ένα σημείο και στη συνέχεια προσπαθεί να διατρήσει το βυθό για να βρει φυσικό αέριο ή πετρέλαιο. «Επομένως είναι εκ των πραγμάτων σταθερό» τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό