15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνωστισμός στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος από υποψήφιους αστροναύτες

Ειδήσεις Ελλάδα

Έκπληξη αλλά και προβληματισμό έχει προκαλέσει το τεράστιο ενδιαφέρον που έδειξαν οι ευρωπαίοι πολίτες στην προκήρυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για πρόσληψη νέων αστροναυτών. Η ESA αναζητά έξι μόνιμης απασχόλησης αστροναύτες και 20 αστροναύτες που θα βρίσκονται όμως σε καθεστώς αναπληρωτών. Η έκπληξη συνίσταται στο γεγονός ότι οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για την κάλυψη αυτών των 26 θέσεων έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στον αριθμό των 23 χιλιάδων.

Τα στελέχη της ESA προβληματίζονται τώρα για το πώς θα διαχειριστούν όλες αυτές τις αιτήσεις. «Στην ESA πιστεύουμε ότι κάθε αίτηση πρέπει να λάβει την προσοχή που της αξίζει αλλά δεδομένου του αριθμού των αιτήσεων η διαδικασία αξιολόγησης θα είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερη από όση αρχικά υπολογίζαμε» τονίζει ο Γκιγιόμ Γουίρτς, επικεφαλής του ιατρικού τομέα της ESA. Αιτήσεις έχουν σταλεί από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης με τους Γάλλους να δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού σχεδόν το ένα τρίτο των αιτήσεων προέρχεται από την Γαλλία. Ακολουθούν Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία ενώ από την Ελλάδα αίτηση έχουν υποβάλλει 220 άνδρες και 60 γυναίκες.

Η ESA αναζητά αστροναύτες για να επανδρώσουν αρχικά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και στη συνέχεια τον διαστημικό που έχει αποφασισθεί να δημιουργηθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε το 2018 και με βάση τον αρχικό σχεδιασμό της ESA αυτή την στιγμή έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης των αιτήσεων και να έχουν επιλέγει όσοι θα προχωρούσαν στην επόμενη φάση. Στόχος ήταν η διαδικασία επιλογής να ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές του 2023 και να ξεκινήσουν όσοι επιλεγούν αμέσως την εκπαίδευση τους.

Θα πρέπει τώρα να υπάρξει ανασχεδιασμός της όλης διαδικασίας αφού κανείς δεν ξέρει πότε θα επιτευχθεί το πρώτο στάδιο αξιολόγησης με τόσες αιτήσεις που έχουν φθάσει στην διαστημική υπηρεσία. Ας ελπίσουμε φυσικά ότι ανάμεσα στους 26 αστροναύτες που θα επιλεγούν να υπάρχει και κάποιος από την Ελλάδα.  

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό